Muzički put oko sveta: Događaji u Beogradu koji donose zvukove psihodelije, džeza i elektronike
Muzički put oko sveta: Događaji u Beogradu koji donose zvukove psihodelije, džeza i elektronike

Muzički put oko sveta: Događaji u Beogradu koji donose zvukove psihodelije, džeza i elektronike

Narednih dana, muzički događaji koji se održavaju u Beogradu donose zvukove iz različitih delova sveta – od Amerike, preko Francuske do Turske. U nešto drugačijim aranžmanima i izvedbama, beogradska publika u prilici je da se upozna sa raznolikom muzičkom panoramom današnjice. Afroamerički džez upoznajemo kroz koncert Big Benda RTS-a, dok iz Francuske i Turske dolaze izvođači čiji zvuk redefiniše lokalne tokove.

Zvuci Turske

Anadolska rok ikona Gaye su Akyol nastupiće prvi put u Beogradu u petak, 16. februara u Dorćol Platzu. Ova svestrana umetnica i aktivistkinja sa sobom donosi zvuk psihodelije, anatolijskog roka i turske klasične i tradicionalne muzike.

U svom muzičkom izrazu Gaye meša tradicionalne turske melodije i njihove tipične strukture sa elementima psihodelije, surf roka i grandža – sve to prati hipnotički vokal i prstohvat nekonvencionalne teatralnosti. Kao glavne uzore navodi tursku klasičnu muziku koju je slušala uz svoju majku, a zatim Nirvanu i Kurta Cobaina.

Vrlo uticajni časopis Songlines proglasio ju je izvođačem godine za 2019, dok je prošlu godinu zaokružila nastupom na KEXP-u. Ističe se i svojim aktivističkim angažmanom, posebno pomerajući norme i veća prava za LGBT zajednicu i žene u Turskoj.

Zvuci Afroamerike

U sklopu manifestacije African American History Month, u utorak, 20. februara od 20 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održan koncert Big Benda Radio-televizije Srbije sa poznatim američkim trombonistom Coreyijem Wilcoxom.

Ovim Koncertom, Big Bend RTS-a i Dom omladine se i ove godine pridružuje obeležavanju meseca afroameričke istorije. Sa američkim džez virtuozom na trombonu, Coreyijem Wilcoxom, izvešće dela nekih od najznačajnijih autora američke džez literature, kao što su Duke Ellington, Count Basie i drugi. African American History Month deo je globalnog, američkog projekta za popularizaciju afroameričke kulture, čime se slavi i odaje poštovanje dostignućima i uspesima Afroamerikanaca u Americi. Veliki doprinos Afroamerikanaca istoriji američke kulture, dugo je bio zanemarivan, čak i zaboravljan. Uz mukotrpno osvajanje prava na jednakost i postepeno prihvatanje njihove umetnosti u javnosti i medijima, zahvaljujući organizovanoj akciji kao što je African American History Month, danas možemo reći da su konačno afroamerčki umetnici dobili mesto koje im pripada.

Zvuk Francuske (kind of)

Odmah se ispravljamo, te naglašavamo da je ovo nešto drugačiji zvuk od onog koji smo navikli sa zemlje na Azurnoj obali. Umesto tradicionalnih nota, ovog vikenda slušamo Polar Inertia, misteriozni duo iz Francuske. U beogradskom Drugstore-u debituju samo nekoliko dana pre objavljivanja albuma Environmental Control.

Kao što je Northern Electronics nedavno rekao: „Prenosi koji potiču iz radionice Polar Inertia izdavani su pažljivo i sigurno tokom poslednje decenije i više“. Novi album ovog dvojca je njihovo najzahtevnije izdanje do sada, a oni će nastupati uživo u glavnoj sobi Drugstore-a na L’Acoustics zvučnom sistemu, nakon osam godina tišine.

Polar Inertia prate Impedance, Lollipop Janosz i whitegirlstudyplaylist kao deo line up-a.

Foto: Jens Thekkeveettil (Unsplash) / PR

Učitati još
Zatvori