Retrospektiva: Marko Nastić izdvaja naj momente koji su obeležili njegovu karijeru
Retrospektiva: Marko Nastić izdvaja naj momente koji su obeležili njegovu karijeru

Retrospektiva: Marko Nastić izdvaja naj momente koji su obeležili njegovu karijeru

Pionir srpske tehno scene i najpoznatiji srpski di-džej, Marko Nastić, proslavlja dve i po decenije svog rada. Jubilej će obeležiti nastupom na Retrospektaklu, jedinstvenom muzičkom događaju koji tokom osam sati neprekidnog trajanja, okuplja oko 8.000 fanova elektronske muzike i 50 di-džej zvezda domaćeg klabinga.

Da podsetimo, u maju 2018. godine, umesto planiranih 20, Nastiću se na bini pridružilo čak 32 disk džokeja koji su rame uz rame sa njim puštali najveće klupske hitove više od osam sati u kontinuitetu. Retrospektakl je tada postao sinonim za spektakularnu retrospektivu svega najboljeg što poznajemo od elektronske muzike.

Retrospektakl 2018.

U skladu sa tim, a u susret muzičkom putovanju na kom se premotava dvadeset pet godina i 100 najvećih hitova koji su obeležili faze u razvoju elektronske muzike (22. april), redakcija Journala je došla na ideju da pokrene retrospektivu u retrospektivi. Tako se u razgovoru sa Markom Nastićem, prisećamo naj momenata koji su obeležili njegovu karijeru.

1996. Happy People shop

Manje-više sve je počelo mojim poznanstvom sa DJ Laletom koji me je prihvatio i dao mi šansu, iako sam bio dosta mlađi, da vežbam kod njega u prodavnici ploča Happy People. Ta prodavnica ploča, pored toga što sam  tu napravio prve DJ korake, podarila mi je i nešto mnogo bitnije – doživotne prijatelje. U isto vreme počinjem druženje sa Dejanom Milićevićem, sa kojim ubrzo osnivam Teenage Techno Punks.

1999. Berlin

U okviru kampanje “Nije ljudski ćutati”, koju je organizovao radio B92, Dejan Milićević i ja smo imali priliku da upoznamo Srbiju uzduž i popreko, i da ovu turneju završimo finalnim gigom u Berlinu. To je za mene bila jedna velika prekretnica, jer sam tada po prvi put u svom životu osetio underground kulturu u takvom svetlu. Tolika ponuda prodavnica ploča, klubova i svega onoga što je jednom DJ-u potrebno je na mene ostavila poseban utisak. Nastupali smo u klubu Subground /Pfefferberg, i išla je cela ekipa iz Beograda – Vlada Janjić, Gordan Paunović, DJ Stole, Deki i ja, a celo veče je hostovao John Acquaviva.

2002.”Devil In My Pants”

U decembru 2002. potpisujem ekskluzivni ugovor za šest izdanja na slovenačkoj etiketi “Recycled Loops”, koju su vodili Umek i Valentino Kanzyani. Moje prvo veliko izdanje (“Devil In My Pants”) koje mi je donelo agenciju, gigove i nešto za šta me ljudi i dan danas vezuju. Sve u svemu jedan jako lep period.

2004/2005. Recon Warriors i prva svetska turneja

Krajem 2004. i početkom 2005. pokrećem svoju prvu izdavačku kuću “Recon Warriors”, koja je između ostalog bila i među prvim techno izdavačkim kućama na vinilu u Srbiji. Na etiketi sam potpisao razne domaće i strane artiste, među kojima su – Umek, Kobaya, Veztax, Dejan Milićević, Borikua Tribez i mnogi drugi. U to vreme smo takođe Dejan i ja otvorili zajednički studio u Bigzu. Pored puno tourovanja, dogodila se i prva Recycled Loops svetska turneja.

2018. Retrospektakl

Žurka kojom sam obeležio 20 godina svoje karijere, i koja mi je jedan od lepših momenata u karijeri. Pored toga što je žurku posetilo skoro 7000 ljudi, jako sam srećan da smo predstavili jedan totalno drugačiji  i unikatan koncept – na stejdžu sam bio svih osam sati, a za gramofonima su se smenjivali 32 mojih kolega i koleginica, i u jednom velikom back2back-u smo prošli kroz najveće hitove od 2018. pa 20 godina u nazad. Definitivno veče za pamćenje koje se i dan danas prepričava. Radimo na tome da ponovimo tu energiju i spektakl 22. aprila ove godine, na istom mestu, ali ovaj put sa čak 50 domaćih disk džokeja bez kojih srpska elektronska scena ne bi postojala.

Foto: Nebojša Babić, Marko Edge

Učitati još
Zatvori