Journal playlist: Ognjen Jovanov nam otkriva pet neizostavnih pesama sa njegove playliste
Journal playlist: Ognjen Jovanov nam otkriva pet neizostavnih pesama sa njegove playliste

Journal playlist: Ognjen Jovanov nam otkriva pet neizostavnih pesama sa njegove playliste

Pre nego što zavirimo u spisak pesama koje se svakodnevno nalaze na playlisti Ognjena Jovanova, odlučili smo da mu postavimo nekoliko pitanja. Ultimate loverboy, čija muzika predstavlja mešavinu The Weeknda, Frank Oceana i Kanye Westa, specijalno za Journal govorio je o svom record labelu Furia kao i o budućim projektima.

Foto: @madindigoflow
Referenca prethodne fotografije: Robert Mapplethorpe - Self Portrait, 1983. Foto: The Robert Mapplethorpe Foundation

JOURNAL 01. Od Tempere do Fobije – šta se sve promenilo?

Ognjen Jovanov: Mnogo toga se promenilo, ali je bitno da je srž ostala ista. Prolazak kroz tri različita labela, koja imaju zaista potpuno različitu ciljnu grupu, učinila su da malo više eksperimentišem sa muzikom i izađem iz zone komfora. To je veoma bitno ukoliko artist želi da napreduje i sazreva. Sa druge strane, proces stvaranja muzike je ostao isti. U međuvremenu su počeli da mi se javljaju izvođači za koje bih na kraju pisao pesme. Ovo je takođe nov izazov za mene, ali je veoma zanimljiv i rekao bih lepo plivam u njemu. Nažalost, moram da se osvrnem i na period korone kada je muzička industrija stala i trebalo joj je neko vreme da se ponovo pokrene. Tada sam vodio borbu sa pronalaženjem inspiracije. Kada život stoji nemoguće je pronaći inspiraciju iz stvarnog života, pa je samim tim i stvaranje muzike mnogo teže.

Foto: @madindigoflow
Foto: @madindigoflow

JOURNAL 02. Kako dolaziš na ideju da osnuješ svoj muzički label Furia?

Ognjen Jovanov: Ne znam koliko ljudi znaju, ali od samog početka i plasiranja muzike, kako na Hazze kanalu, tako i na Imperiji, sve vreme funkcionišem kao nezavisni artist. Snimam svoje pesme, u svom studiju. Snimam spotove sa svojom ekipom i ne zavisim mnogo od labela. To sam posmatrao samo kao sjajne prilike i načine da se moja muzika čuje što dalje. Cilj mi je i pre svega ovoga bio da jednog dana pokrenem nešto svoje. Imao sam svu infrastrukturu koja je potrebna za to. Naravno potrebne su godine rada da bih došao na nivo na kojem želim da bude, ali to sve posmatram kao maraton.

Frame grab: Pesma ''Juče''
Frame grab: Pesma ''Juče''

JOURNAL 03. Kakvi su ti planovi na nivou stvaranja muzike, a kakvi kada je u pitanju širenje Furia muzičkog labela?

Ognjen Jovanov: Plan je veoma jednostavan, izbaciti što više kvalitetne muzike, u što kraćem vremenskom periodu.
Kao što sam rekao malopre, Furia je još uvek na samom početku i potrebno je da izgradi svoj imidž i senzibilitet. To je nešto što ja kao trenutno glavni artist i osnivač labela moram da uradim i postavim temelje. Nakon toga kvalitetni artisti sličnog senzibiliteta će već prepoznati da je to okruženje u kojem vide sebe. Postoji jedna stvar koju želim da promenim na našem tržistu sa Furiom, a to je transparentnost. Mislim da se ne priča dovoljno u javnosti kao i među izvođačima o netransparentnosti između labela i samog izvođača. Tačan broj streamova, transparentna zarada itd. Naše tržište još uvek kaska po pitanju edukacije kako bi jedno partnerstvo u muzičkoj industriji trebalo da funkcioniše. Bitno je da artisti što pre, dok su jos mladi, nauče osnove kako ih niko ne bi iskoristio. Prvi put javno otkrivam, ali uskoro izlazi i spot za pesmu Fobija.

Ekskluzivna fotografija sa snimanja muzičkog spota za pesmu ''Fobija''. Foto: @gligos
Ekskluzivna fotografija sa snimanja muzičkog spota za pesmu ''Fobija''. Foto: @gligos
Ekskluzivna fotografija sa snimanja muzičkog spota za pesmu ''Fobija''. Foto: @gligos

JOURNAL 04. Koji ti je omiljeni sempl Kanye Westa?

Ognjen Jovanov: Može više od jednog? (smeh)

Curtis Mayfield – Little Child Running Wild koju je semplovao u pesmi Flashing Lights.
Mike Oldfield feat. Jon Anderson -In High Places semplovana u pesmi Dark Fantasy.
Continent Number 6 – Afroamerica semplovana u svima dobro poznatoj pesmi Power.
Nina Simone – Strange Fruit sempl koji se koristio u pesmi Blood On The Leaves.
Junie Morrison – Suzie Tundertussy  sepml iz pesme No More Parties In LA.
Rare Earth – I know Im Losing You sempl koji se korsitio u pesmi FADE.

Foto: @byekristinasimic
Foto: @byekristinasimic

Playlista: Ognjen Jovanov

Dok manifestuje studio session i produciranje muzike na AKAI MPC2000 kontrolama Kanye Westa, Ognjen Jovanov nam otkriva koje se to pesme nalaze na njegovoj nedeljnoj playlisti. Iako očekujete dobar trap prizvuk, Ognjen nam je ovoga puta pripremio nešto sasvim drugačije.

1. Pink Floyd – Shine On You Crazy Diamond je prva pesma iz jednostavnog razloga. To je remek delo od 25 minuta, a i zbog pozadinske priče koja kaže da je posvećena Syd Barrettu. On je oboleo od šizofrenije zbog zloupotrebe psihodelika, zbog čega je i prestao da bude član benda.

2. Nirvana – Where Did You Sleep Last Night pesma se nalazi na drugoj poziciji. Ovo je verovatno najbolji unplugged koncert u istoriji čovečanstva, iako originalnu verziju izvodi Lead Belly.

3. Ryan Adams – Wonderwall, iako je ovo u originalu pesma benda Oasis, njegova verzija mi je mnogo bolja. Verovatno zbog emocije koju je Ryan preneo svojim vokalom i izvedbom. Uvek se naježim dok je slušam.

4. Led Zeppelin – Since I’ve Been Loving You pesma koja se uvek nalazi na mojoj playlisti zato što obožavam gitarske delove Jimmy Pagea, a i sama vokalna izvedba Roberta Planta je neverovatna.

5. Rolling Stones – Heaven najviše volim zbog atmosfere koju pesma ima, a i nije nešto što bi se očekivalo od Stonesa, kao što ni ovakvu playlistu ne biste očekivali od mene.

Učitati još
Zatvori