Buč Kesidi: Istorija benda koji je dva puta osvojio MAC nagradu
Buč Kesidi: Istorija benda koji je dva puta osvojio MAC nagradu

Buč Kesidi: Istorija benda koji je dva
puta osvojio MAC nagradu

@sandenzz_kidd

Bend koji je nastao danas pre tačno deset godina verovatno je najzaslužniji za povratak indie rock žanra na domaću scenu.

Da li su te davne 2013. godine Luka Racić i Zoran Zarubica znali da će njihova popularnost krenuti uzlaznom putanjom, verovatno da ne. Da su ispitivali tadašnje tržište, indie rock sigurno ne bi delovao kao žanr koji može da donese puno uspeha. Slavu polako počinju da stiču nakon drugog albuma objavljenog 2016. godine Posesivno-ospulsivni hospul na kojem se nalazi deset pesama. Buč Kesidi polako postaje bend koji pretežno sluša mlada alternativna publika u Srbiji, ali i Hrvatskoj.

Ovaj album pokazao je koliko nam je bio potreban bend koji će da govori o modernom načinu življenja sa kojim mladi mogu da se poistovete. Tako su recimo pesme Kafe aparat i Nebitna postale pesme koje se samo šeruju i šeruju.

Mislio sam da sam te video kod kafe aparata
Ti si čekala svoj produženi nes kapućino
Ja sam čekao kod vrata
Nekog drugog, nije bitno, da mi služi kao maska
Dok te gledam kako stojiš, brojiš trideset dinara, znam
Da niko ne vidi tvoj osmeh kako mogu da ga vidim ja

Tekst: Kafe aparat

Buč Kesidi u tom momentu još uvek nije doživeo vrhunac svoje slave međutim, nama deluje kao da je doživeo vrhunac energije. Te iste 2016. godine izlazi singl Španska serija sa tri pesme: Jaa (imam plan), Draga? i Pola pet.

Upravo će nas Španska serija polako uvesti u vrhunac popularnosti koji se tada već mogao osetiti u vazduhu.

Ovaj grad hoće žive da nas pojede
O da (Da), ovaj jad (Jad)
Ovaj grad će nas uništiti oboje

Tekst: Jaa (imam plan)

Sada dolazimo polako i do momenta kada je skoro čitava Srbija bar jednom čula ritmove pesme Nema ljubavi u klubu. 

Možda najpopularnija rok pesma na domaćoj sceni u 2018. godini i jeste bila Nema ljubavi klubu, za kojom su apsolutno svi, jednom rečju – odlepili.

Ono što je dodatno proslavilo ovu pesmu jeste i originalan muzički spot koji savršeno pokazuje kako Buč Kesidi može da parira i najvećim indie rok/rok bendovima poput, Arctic Monkeys, The Strokes i Pixies. Nakon ovog momenta indie rock kao da i zvanično postaje žanr mlade alternativne publike u Srbiji.

Pesmu Nema ljubavi u klubu prati i moderan zvuk sa uticajima elektronske muzike, sa kojom kasnije nastavljaju da eksperimentišu, ali i tekstom koji mlađe generacije savršeno dobro razumeju i pevaju širom Srbije i regiona. Ove činjenice potvrdiće i nagrada koju će dobiti tek 2020. za Najbolju alternativnu pop numeru, na dodeli MAC nagrada.

I ti misliš da se mrdaš tamo, ali si
Zaglavljen u blatu nesigurnosti
I vikend je samo radni dan
Kada radiš bilo šta da ne bi bio sam

Tekst: Nema ljubavi u klubu

Prelazimo munjevito na 2019. godinu i album Euforija. Buč Kesidi nastavlja da igra na sigurno i nakon poruke, nema ljubavi u klubu poručuje da, đuskanje ne pomaže. Malo depresivno? Izgleda da, uslovno rečeno, mladi to najviše vole. Uz moderne zvuke i tekstove bez cenzure, bend nastavlja da širi svoju publiku koja polako počinje da ludi za njima. Napokon na koncertima po Srbiji možemo da vidimo publiku koja zna apsolutno svaku pesmu sa svih albuma.

Pesma Đuskanje ne pomaže biće 2019. nominovana za nagradu Milan Mladenović, a odmah sledeće godine za istu nagradu nominovana je i pesma TIHO.

Buč Kesidi dobija i ulaznice za najveće festivale, te EXIT, Beer fest i Arsenal fest postaju festivali koji se posećuju kako bi mogli da se čuju dobro poznati tekstovi pesama kao što su: Idemo do hodnika, Euforija i Nedelja ujutru.

Prazno je u gradu i svetla se polako gase
Ako nećeš kući, možda možemo do mene?

Tekst: TIHO

Ovo ste radili već, pijan je bio i pre
Jedna te pogrešna reč vodi u površan seks

Tekst: Nedelja ujutru

Šta ima novo

Kako se juče završila dodela MAC nagrada, za najbolju rok numeru proglašena je njihova pesma Idemo do hodnika.

Buč Kesidi takođe polako rasprodaje koncerte koji su zakazani za maj ove godine u tri grada, 20.05. nastupaju u Novom Sadu, nakon toga 27.05. posećuju Zagreb, da bi ovu mini turneju zaokružili koncertom u Beogradu 03.06.

Do koncerta Buč Kesidi se pobrinuo i za to da imamo šta da radimo, te su izbacili pesmu Curimo po asfaltu.

Treći album željno iščekujemo uz ritmove i tekstove njihove najnovije pesme.

Ako ste pratili njihove objave, sigurni smo da ste upućeni u to kako su karte skoro rasprodate. Dok traju zalihe pronađite ih ovde.

Vreme je da se odvojim
Da te ne lažem, da te oslobodim
Stvarno nije do tebe, u redu je sve
Samo je teško jer znaš da više nije kao pre

Tekst: Curimo po asfaltu

Više tekstova na temu muzike pronađite ovde.

Foto: Instagram @buckesidi.

Učitati još
Zatvori