Billboard je presudio: Ovo su najbolje božićne pesme svih vremena!
Billboard je presudio: Ovo su najbolje božićne pesme svih vremena!

Billboard je presudio: Ovo su najbolje
božićne pesme svih vremena!

Božićne pesme neizostavan su deo praznika, a mnogi od nas već 1. novembra krenu sa preslušavanjem klasika. Bilo da se radije vraćate božićnim taktovima Deana Martina i Franka Sinatre ili još uvek posedujete legendarni božićni CD Story SuperNove, činjenica je da takvih pesama ima bezbroj i da često raspravljamo o tome koja je najbolja. Sada je tim raspravama na kraj stao Billboard, koji je nakon što je ove godine objavio i 500 najboljih pop pesama svih vremena, objavio i najbolje božićne pesme ikada.

Celu listu od njih 100 možete pogledati na linku, a mi vam donosimo top 10.

najbolje božićne pjesme svih vremena

10. White Christmas, Bing Crosby

Jedna od najprijatnijih božićnih pesama, White Christmas, jazz ikone Binga Crosbyja, jednostavno se mora naći u top deset najboljih božićnih pesama svih vremena. Pesma je toliko popularna da imamo i našu hrvatsku verziju, ali ova originalna jednostavno je nezamenljiva. U pesmi Bing sanja o belom Božiću, a nju nam je uvek najdraže slušati dok se napolju sve beli.

najbolje božićne pjesme svih vremena

9. Let It Snow, Dean Martin

Još jedan božićni klasik našao se u top deset. Reč je o mnogima omiljenoj, Let It Snow koju peva Dean Martin. Mnogi muzičari su je obradili te Martin čak nije ni originalni izvođač, no njegova verzija ona je koja se prva poistovećuje sa pesmom te koja je najpoznatija. Zanimljivo je da se u pesmi nikada ne spominje Božić, no zbog svoje zimske teme i toga da se većinom puštala u božićno vreme, sada je smatrana božićnim klasikom.

najbolje božićne pjesme svih vremena

8. Last Christmas, Wham!

Srceparajuća pesma koja spaja propalu ljubav i Božić jedna je od najpoznatijih božićnih pesama svih vremena. Moramo priznati kako smo je očekivali na malo višoj poziciji, no Billboard ju je smestio na osmo mesto. Last Christmas pesma je iz 80-ih koju peva duo Wham! Pesma je i jedna od najuspješnijih božićnih, a obradili su je i mnogi poznati pevači poput Taylor Swift, Ariane Grande i Backstreet Boysa.

najbolje božićne pjesme svih vremena

7. It’s the Most Wonderful Time of the Year, Andy Williams

Klasik It’s the Most Wonderful Time of the Year savršena je uvertira u božićne pesme, a smestila se na sedmo mesto ove liste. Pesma iz 1963. godine sinonim je za Božić jer opevava slavlje Božića i božićnih aktivnosti, fokusirajući se na druženja i porodicu. Iako je pevač Andy Williams kroz godine snimio nekoliko verzija ovog popularnog božićnog hita, ipak ova originalna ostaje najpopularnija.

najbolje božićne pjesme svih vremena

6. Feliz Navidad,  José Feliciano

Vesela božićna pesma na španskom jeziku, Feliz Navidad kao da iz godine u godinu postaje sve popularnija. Izvođač je portorikanski pevač José Feliciano. Ovo je jedina pesma na listi koja nije na engleskom jeziku, a nezavisno koji jezik govorite, nemoguće je ne zaplesati uz Feliz Navidad. Pesma je toliko postala legendarna da je 2010. uvrštena u Grammy Hall of Fame.

najbolje božićne pjesme svih vremena

5. A Holly Jolly Christmas, Burl Ives

U top pet ušla je A Holly Jolly Christmas, takođe božićni klasik. Pesma se pojavila u TV specijalu Rudolph the Red-Nosed Reindeer 1964, a dan-danas pušta se na radio stanicama. Originalnu verziju izvodi američki kantautor Burl Ives, a pesmu je popularizovao i Michael Buble, pevač poznat po svojim božićnim obradama.

najbolje božićne pjesme svih vremena

4. The Christmas Song (Merry Christmas to You), Nat King Cole

Legendarni Nat King Cole zauzeo je četvrto mesto najboljih božićnih pesama svih vremena. The Christmas Song najstarija je pesma sa top deset liste, a obožavamo je jer savršeno prenosi i opisuje duh Božića. Postoji četiri verzije pesme koje je otpevao Nat King Cole, ali najlepša ostaje ona iz 1946. godine. Pesma je i jedna od najobrađenijih božićnih pesama. Neki od pevača koji su snimili svoje verzije su Michael Buble, Christina Aguilera, Justin Bieber, Doris Day, Frank Sinatra, John Legend i mnogi drugi.

najbolje božićne pjesme svih vremena

3. Jingle Bell Rock, Bobby Helms

Jingle Bell Rock jedna je od onih božićnih pesama koju svi znaju. Pojavila se u ko zna koliko božićnih filmova i bila obrađena od strane mnogih muzičara. Prvi put je objavljena 1957. godine, a 1996. doživela je ponovnu pažnju kada se pojavila u filmu Jingle All the Way. Originalna verzija Bobbyja Helmsa pojavljuje se i u hit filmu Mean Girls u legendarnoj sceni školske priredbe.

najbolje božićne pjesme svih vremena

2. Rockin’ Around the Christmas Tree, Brenda Lee

Mnogi su se začudili kad su videli da je Billboard drugo mesto dodelio pesmi Rockin’ Around the Christmas Tree, no pesma je jedna od najlegendarnijih božićnih pesama svih vremena. Zanimljiva stvar u vezi pesme je ta da je njena izvođačica Brenda Lee, uprkos svom odraslom glasu, imala samo 13 godina kada je snimila pesmu. Rockin’ Around the Christmas Tree postala je i legendarna nakon što se pojavila u jednom od najboljih božićnih filmova svih vremena – Sam u kući. Pesma je takođe uvrštena u Grammy Hall of Fame.

najbolje božićne pjesme svih vremena

1. All I Want For Christmas Is You, Mariah Carey

Ne možemo reći kako nas je ova pozicija iznenadila. Daleko najpoznatija božićna pesma svih vremena je službeno All I Want For Christmas Is You koju izvodi Mariah Carey. Pesma iz 90-ih se još uvek sluša svaki Božić i nekako sumnjamo da će ikada prestati.

Preuzeto sa Journal.hr

Foto: Profimedia, IMDb

Učitati još
Zatvori