Beogradski DJ Lil Taty preporučuje tri mix-a i odbija da se opredeli žanrovski
Beogradski DJ Lil Taty preporučuje tri mix-a i odbija da se opredeli žanrovski

Beogradski DJ Lil Taty preporučuje tri mix-a i
odbija da se opredeli žanrovski

Kada smo prvi put čuli muziku koju Miloš Radičević, poznatiji kao Lil Taty „pravi“ pomislili smo, evo ga – nešto drugačije. Kako je kasnije trajalo upoznavanje sa njegovom produkcijom, osobenošću i preferencijama tako smo i sami počeli da sklapamo kockice i razumemo iskustvo i rad koji stoje iza ovog imena. Lil Taty je, za sam početak, osoba koja ne želi da se opredeli. Možda je upravo to razlog zbog čega mu je drugi nadimak, po kom je poznat, Smetnja

DJ, PRODUCENT, MENADŽER, NOVINAR…

Da mu opredeljivanje za samo jednu stvar nije jača strana vidi se u muzici, kasnije teritoriji na kojoj se nalazi ili pušta, a tu su i različita zanimanja. Lil Taty je prvo počeo da radi još kao veoma mlad u organizaciji različitih festivala. Nakon toga pronalazi se kao radio producent na radiju B92, da bi prešao na poziciju A&R Menadžera u Universal Music-u gde i trenutno radi. U periodu od 2012. do 2021. godine vodio je emisije na nekoliko radio stanica među kojima su: Radar, Reprezent, Noods, Mutant neke od najznačajnijih. Trenutno se bavi i novinarstvom, te ste sigurno, ukoliko pratite domaću muzičku scenu, mogli da naiđete na njegove intervjue sa najrazličitijim alternativnim ličnostima iz naše zemlje. 

Bitno je napomenuti i još, da je Lil Taty suosnivač Minor Adjustments Records -a, izdavačke kuće u Beogradu koja posluje i u Berlinu. Osnivač je roots-psihedeličnog dub benda Headhop koji će sledećeg meseca nastupiti na beogradskom festivalu Changeover (više o tome u nastavku). Pri upoznavanju sa njegovom muzikom shvatićete da aganžman u bendu ima veliki uticajaj i na DJ-ing i produciranje, ali i obrnuto. Na samom uvodu poslušate samo jedan njegov EP i celokupna slika koju pokušavamo da predstavimo postaće jasnija, ali nikad ne očekujte da ona bude potpuna.

Kada je reč o DJ-ingu i dosadašnjim nastupima, nakon decenije prisutnosti, Lil Taty i njegovi DJ setovi čuli su se u Berlinu; Cirihu; Bazelu; Beču i drugim evropskim gradovima. Tokom svoje karijere nastupio je pred publikom i preko 400 puta, a trenutno spada u one DJ-eve koje nećete često čuti u Beogradu. Zbog čega je to tako? Lil Taty je više puta istakao kako domaća DJ scena izgleda kao i politička. Zbog toga bira da nastupa pre u inostranstvu, a ostatak vremena i ljubav prema muzici izražava na druge načine. 

ŽANROVSKI DIVERZITET

Za one koji nisu upućeni u njegov rad, potrebno je i dodatno predstavljanje. Zbog toga vam savetujemo da, dok čitate ovaj pasus pustite jedan od dva njegova mix-a koja je izdvojio u predlozima ili pak najnoviji set za Shil Records. Sada, kada pretpostavimo da ste to uradili, sledi i objašnjenje.

Lil Taty je beogradski producent i DJ koji se žanrovski ne opredeljuje. Međutim, njegova muzika je ipak pod velikim uticajem britanske klupske scene u njenom najzlokobnijem obliku. Dok slušate njegove mix-eve, možete, ukoliko se posvetite, da primetite skakanje sa potpuno različitih muzičkih žanrova i podžanrova i to na jedan veoma ekstreman način. No, taj ekstrem nećete osetiti jer je sve „upakovano“ onako kako treba. Ponekad se čini da numere klize jedna u drugu tako da deluju kao jedna pesma. Aleluja! To i jeste njegov cilj. Žanrovski diverzitet njegovih mix-eva je nešto što i samog slušaoca izbacuje iz okvira poznatog. Aktivnim slušanjem, žanrovi prestaju da igraju bilo kakvu ulogu.

Ne mogu da stavim prst na to koji žanr puštam.

Sa uticajima koji se kreću od Fugazija do Lee ‘Scratch’ Perrija, Lil Taty je čovek sa ukusom za smeo zvuk. Dokaz toga su njegovi DJ setovi i produkcije za, Clan Destine (UK), SEAGRAVE (UK),  Classical Trax (SAD), heel.zone (IT), D3SKONFIGVR@CION (PE).

Nakon što smo površinski zagrebali to ko je Lil Taty, vreme je da dopustimo njegovoj selekciji da govori o njemu. Savetujemo vam da aktivno slušate njegov odabir, ali i pratite komentare koje je ostavio za svaki od njih.

Lil Taty // chooses:

Thump mix by Nguzunguzu

Prvi miks u koji sam se zaljubio i koji me je inspirisao da pronađem svoj stil DJ-inga, ali i da konačno inkorporiram svoju produkciju u mikseve. Pola sata „tight“ miksa sa instrumentalima rep pesama, kao i raznih mashup-ova koji su karakteristični za producente i DJ-eve u Severnoj Americi. Isti ovaj princip rada sam i sam usvojio. Da za svoje mikseve napravim specijalne edite/bootlege popularnih pesama koje volim. Njih zbog autorskih prava mogu da upotrebim samo u setu na žurci ili kada me neko pozove da snimim miks/podkast. Tracklist za Nguzunguzu miks je dostupan i možete videti koje pesme su pustili, ali jednom kada krenete da ih tražite, shvatićete da su skoro sve te pesme u originalu totalno drugačije.

Sihl Records mix by Lil Taty

Pošto, nažalost, više nemam toliko vremena da slušam tuđe mikseve, naredni miks koji preporučujem je moj miks koji sam snimio u Cirihu u Sihl prodavnici ploča ove godine u martu (veliki pozdrav za Andija Ramosa). Ideja je bila da tom miksu pristupim kao selektor i da samo „nabacam“ trake totalno različitih BPM-ova i bez bilo kakvog beat-matchovanja. Uslovno rečeno, da mix uradim u stilu old-skul radijskih DJ-eva. Što se tiče muzike u miksu, možete pronaći sve od Marka Stewarta, pa preko ambijentalnih numera izdatih u Jugoslaviji 80-ih. Pravoslavni tropari, raznih hibrida dub-a, pa sve do lokalnih producenata čija mi se muzika mnogo dopada.

EMOTIONAL MINI MIXTAPE vol.2 by Lil Taty

Ovo je jedan od mojih prvih mikseva. Snimljen je pre desetak godina i čini 25 minuta svega i svačega sa planom da ceo miks zvučio kao jedna medley pesma. Nekoliko mojih edita uz tight mix nekih od mojih omiljenih R&B pesama. Ideja je da se žanrovski nikada ne opredeljujem, nego da hrabro, pustim bilo šta što mi se svidi. I to i dalje funkcioniše, u nešto drugčijem ruhu i sa nešto drugačijom muzikom – ali to je to.


DISKOGRAFIJA I NOVI EP

Najbolji način da se upoznate sa Milošem Radičevićem jeste da prođete kroz njegovu diskografiju. Posle toga, tu je i nastup njegovog benda Headhop koji smo pomenuli u uvodu, a koji će nastupiti na ovogodišnjem Changeover festivalu koji će se održavati od 11. do 14. oktobra. Pre svega ovoga poslušajte i poslednji EP benda kako biste navikli svoje uši na kvalitetnu muziku.

Učitati još
Zatvori