Beogradski DJ kolektiv Ribs preporučuje tri Dance mix-a inspirisana Black muzikom
Beogradski DJ kolektiv Ribs preporučuje tri Dance mix-a inspirisana Black muzikom

Beogradski DJ kolektiv Ribs preporučuje tri Dance mix-a inspirisana Black muzikom

U trenutnom sastavu, obeogradski DJ kolektiv Ribs postoji već skoro sedam godina, a čine ga Nemanja Lazarević i Damjan Bogdanović. Njihova priča počela je kao potpuno nepretenciozno i amatersko okupljanje muzičkih entuzijasta koji su četvrtkom puštali jazz u Meduzi. Ako se sećate Meduze, možda uspete da se setite i njih. Nedugo zatim, njihov muzički spektar proširio se na funk i afrobeat. Kako je iskustvo raslo, žanrovskoj određjenosti pridružuju se vokalni rare grooves zvuci. Tako je vremenom DJ kolektiv Ribs, pretežno u Beogradu, postao sinonim za iskusne DJ-eve na domaćoj muzičkoj sceni. Važe za one, koji publici mogu pružiti najrazličitije stilove i žanrove popularne Black muzike.

B2b nastupi, bez izuzetaka

DJ kolektiv Ribs nastupa pretežno u lokalnim barovima u kojima se okupljaju ljubitelji underground muzike i
manjim dnevnim događajima. Ne tako često, Nemanja i Damjan imaju prilike i da pripreme klupski gig. No ono čime se pretežno vode jeste kućni/online ambijent. I zaista, ukoliko poslušate njihov muzički izbor za naš portal, ili pak autorsku emisiju Ribs: Cuts o kojoj donosimo više u nastavku, primetićete jedno. Muzika koju biraju zahteva potpunu prisutnost slušalaca.

Kada je reč o setovima, oni su uglavnom fokusirani na dance aspekt muzike. Bilo da je u pitanju electronic jazz, karipski disco ili garage house. Javni nastupi su za njih prilika da iskažu svoju razigraniju stranu i povežu se sa svim obožavaocima dobrog groove-a.

Nastupaju b2b, skoro bez izuzetaka, tako da je sam tok večeri i seta, kao i kod svih b2b DJ setova, potpuno nepredvidiv. U tome se po nama ogleda i najveća čar kada je reč o Ribs-u. Spontanost, ubacivanje, dobacivanje u trakama, sve to neretko dovodi do fantastičnih muzičkih momenata na live setovima. Jasno je da su takvi momenti za DJ pultom mogući su samo kada postoje dve osobe imaju sličan senzibilitet. Njihovi live nastupi su potpuno rasterećeni od očekivanja „klupskog ambijenta“. To je ujedno još jedan razlog zbog kog kvalitet definitivno igra glavnu ulogu kada su oni u pitanju.

Nakon dužeg vremena, shvatiš da si sada ti taj nepoznati online kritičar koji intelektualno sažima veliki dijapazon muzičkog stvaralaštva. Ti si onaj koji razume kako se muzika nadovezuje kulturološki i kroz istoriju. Kako evoluira kroz prostor i vreme, ali ikako utiče na realnost i obrnuto. To je ono što je nama to dosta značajno – Damjan Bogdanović, Ribs.

U prilog ovoj izjavi jednog od dva člana kokektiva Ribs govori i činjenica da su do skoro vodili emisiju na RadioAparatu pod nazivom: Ribs: Cuts. Na ovoj alternativnoj muzičkoj radio stanici iz Boegrada, kolektiv je selektovao muziku čak četiri pune sezone. Neumorno su pronalazili i prezentovali ekspresivnu, neretko zaboravljenu muziku, začetu od strane najvećih umetničkih umova dvadesetog veka.

Bukvalno smo išli do najvećih detalja o stotinama izvođača i pesama. O kompoziciji i instrumentima. Upoznavali slušaoce sa muzikom i time je učinili bliskom za slušanje.

Sa RadioAparata na Radio D59B

Njihova emisija na RadioAparatu bila je ujedno jedinstvena prilika da se probudi i podstakne potreba za „kulturom slušanja“ jazz muzike. Tako je Ribs svake subote od 16h do 18h imao priliku da lokalnu scenu upozna sa svojim novim odabirom. Tokom trajanja emisije, kako na RadioAparatu gde je započeta, tako i sada na radiju D59B, slušaci imaju uvid ne samo u Black muziku nego i u širu sliku o njenom značaju u globalnoj muzičkoj kulturi.

Kao pasionirani podržavaoci rada ovog DJ kolektiva, pitali smo ih da nam predlože ono u čemu su najbolji. U nastavku sledi njihov izbor od tri dance miksa inspirisana black muzikom.

DJ Kolektiv Ribs // chooses:

RADIO.D59B / FORBIDDEN DANCE #8 w/ DJ Evan & Fusion

Na početku izdvajamo kolege sa D59B i komšije iz Rovinja, Forbidden Dance Records. Njih čine DJ Evan (Ivan Ljutić) i Fusion (Marin Laković). Bez premca, naša omiljena radio emisija čija izdanja nikada ne propuštamo. U moru vrhunskih mikseva ovaj nam je posebno drag. Prva polovina vodi slušaoce kroz pažljivo i hrabro odabrane jazz trake, 100% Ribs certified, da bi u drugoj mix bio obogaćen house selekcijom.

Dekmantel Podcast 421 – Suze Ijó

Suze Ijó, ženski DJ iz Rotterdam-a i prodavnice Clone Records, nam je za kratko vreme prirasla srcu kao jedno od najperspektivnijih novih imena. Njeni vinyl-only setovi inspirisani afričkim nasleđem odišu iskrenim emocijama i prosto grle slušaoca laganim i bujnim house notama. Slušanje divnih mikseva poput njenih, u koje zapadne i poneka jazzy numera, osnažuje ljubav prema DJ-ingu.

GALA Takeover – Danilo Plessow (MCDE)

Ovaj live nastup Danila Plessow-a, DJ-a iz Nemačke poznatijeg kao MCDE (Motor City Drum Ensemble) je sjajan primer festivalskog ‘rejva’. Ali rejva po našem ukusu. DJ vešto prelazi iz jednog stila i vajba u drugi. Čućete prelaze iz 70s disco-a i sveže edite afro muzike, pa u garage house, i nazad u upbeat disco.


Ukoliko ova tri mix-a nisu bila dovoljan izvor jazz i dance zvuka, savetujemo vam da posetite profil Ribs-a na Sound Cloud-u i prepustite se njihovim selekcijama. Emisija Ribs: Cuts, ukoliko do sada nije, trebala bi da postane vaše omiljeno sredstvo za istraživanje novog zvuka. Kako ste i sami možda stekli utisak, ovaj kolektiv u svaku svoju emisiju unosi poseban trud. Što znači samo jedno – muzika koju možete čuti od njih može vas dobro podkovati kada je reč pretežno o jazz-u kao žanru. Ovom prilikom, nadamo se da ćemo uskoro imati prilike i da ih slušamo uživo na nekom intimnom mestu!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori