Saznali smo šta nas sve očekuje na jubilarnom Belgrade SAXperience festivalu
Saznali smo šta nas sve očekuje na jubilarnom Belgrade SAXperience festivalu

Saznali smo šta nas sve očekuje na
jubilarnom Belgrade SAXperience festivalu

Jesenju sezonu pred nama obeležiće veliki broj umetničkih festivala, a na našoj listi muzičkih dešavanja koja nikako ne bi trebalo da propustite je Međunarodni festival saksofona u Srbiji, čiji smo medijski sponzori. Deseto izdanje Belgrade SAXperience festivala održaće se od 28. do 30. septembra u Beogradu.

Jubilarnim izdanjem festivala biće obeležena decenija razvoja saksofona u Srbiji, a ovogodišnji program obuhvatiće koncerte muzičara vrhunskog nivoa, edukaciju domaćih saksofonista na majstorskim kursevima gostujućih umetnika, angažovanje domaćih kompozitora, čija će se nova dela za saksofon premijerno izvesti na festivalu, kao i predstavljanje brojnih mogućnosti saksofona u klasičnoj, džez i popularnoj muzici.

Jan Gričar na svečanom otvaranju

Festival će u četvrtak, 28. septembra u 19 časova u Galeriji SANU svečano otvoriti Jan Gričar, jedan od najboljih mladih saksofonista iz Slovenije, uz klavirsku saradnju pijanistkinje Neže Bregar. Oni će izvesti dela Debussyja, Clarae Schumann, Prokofieva kao i dela slovenačkih autora originalno pisana za saksofon.

Belgrade Saxperience 1

Zvuk saksofona u kombinaciji sa elektronikom

Druge večeri u petak, 29. septembra u 20 časova u UK Parobrod nastupiće izvanredni duo saksofona iz Belgije Helix2, koji čine Nele Tibo i Bart van Beneden. Oni će predstaviti zvuk saksofona u kombinaciji sa elektronikom. Pored pažljivo odabranog repertoara Helix2 će premijerno izvesti i kompoziciju našeg talentovanog kompozitora Draška Adžića koja je specijalno pisana za jubilarno izdanje festivala. Pre njih u 18 časova u Parobrodu nastupiće daroviti studenti saksofona Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Austrijski virtuoz na saksofonu za kraj festivala

Koncertom Lukasa Gabrica, austrijskog džez saksofoniste, 30. septembra u 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda svečano će biti zatvoren 10. Belgrade SAXperience.

Gabrica će na koncertu u Beogradu pratiti izvanredni domaći džez muzičari, i to pijanista Aleksandar Grujić, kontrabasista Miloš Čolović i bubnjar Aleksandar Cvetković. Oni će zajedno odsvirati autorske kompozicije Lukasa Gabrica koji je već uveliko ostavio trag na međunarodnoj džez sceni i koji je, prema rečima poznatog trubača Thomasa Ganscha i saksofoniste Joela Frahma, izuzetan muzičar čiji zvuk saksofona oduzima dah.

Program za najmlađe i koncertna turneja

Poseban segment festivala čini program Mini SAXperience koji je posvećen budućim profesionalnim saksofonistima i deci. U subotu, 30. septembra na Kolarcu s početkom u 11 časova predstaviće se mlade nade saksofona iz Srbije.

Tradicionalna koncertna turneja SAXperience On Tour održaće se tokom novembra i decembra, u kulturnim centrima u Smederevu, Pirotu, Leskovcu, Vršcu, Somboru i Užicu. Saksofonista Milan Savić, osnivač festivala, održaće šest koncerata i šest majstorskih radionica. Cilj turneje je edukacija i razvoj publike.

Karte za koncert Lukasa Gabrica mogu se kupiti na blagajni Doma omladine ili na www.efinity.rs. Ulaz na ostale koncerte je slobodan.

Festival Belgrade SAXperience su podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Austrijski kulturni forum Beograd, Ambasada Belgije u Srbiji i Ambasada Republike Slovenije.

Foto: Pexels/ Unsplash

Učitati još
Zatvori