Marko Tomaš: Crni molitvenik – samo za one | u književnom smislu | starije od osamnaest
Marko Tomaš: Crni molitvenik – samo za one | u književnom smislu | starije od osamnaest

Marko Tomaš: Crni molitvenik – samo za one | u književnom smislu | starije od osamnaest

O tome da poezija služi da se kaže ono što se ne može izgovoriti, već smo vam pisali. Upravo jedna takva dolazi u vidu zbirke pesama Crni Molitvenik sa mostarske adrese Marka Tomaša. Zbirke koja nas je prilikom prvog čitanja raznela na komade i jedna je od onih koje kulturnom i duševnom kapitalu dodaju vrednost više, klasifikujući se za odabrane životne lektire iz kojih se lekcije o strahovima, ljubavi, životu | smrti | najbolje uče. Bez želje da se svidi, iz prvog lica pesnika čineći ovaj Molitvenik realnim, ličnim i zastrašujuće hrabrim.

Stoga u današnjoj Journal preporuci izdvajamo Marka Tomaša i njegov, samo za one | u književnom smislu | starije od osamaest, Crni Molitvenik .

/ deli.rs /

M A R K O  T O M A Š.

Marko Tomaš je bosanskohercegovački pisac, pesnik i novinar, rodjen u Ljubljani, a školovan u Mostaru gde svoje studije Bošnjačkog jezika i književnosti prekida na uštrb svog stvaralaštva i rada. Naime, Marko sa grupom svojih prijatelja i saradnika osniva udruženje za multimedijalne umetničke projekte Alternativni institut, i pokreće časopis za književnost Kolaps gde se po prvi, od mnogobrojnih daljih puteva, isprobava u ulozi urednika.

Svoju prozu i poeziju je objavljivao u BiH, hrvatskoj i srpskoj periodici, novinske tekstove u DanimaGlasu Istre i Feral tribune-u. Dnevničke zapise, eseje, političke i sportske komentare objavljuje na portalima zurnal.ba i lupiga.com i u časopisu Urban Magazin.

Njegov rad prepoznat je i van granica našeg balkanskog prostora, pa se Markova umetnost i dela mogu čitati i na engleskom, italijanskom, nemačkom, poljskom i albanskom jeziku.

/ MARKO TOMAŠ /

/ SASVIM TANKI PRSTI /

Ti ćeš mi pomoći da ostarim
jer si oluja.
Tajna dugovečnosti
leži u skrivanju.
Ti kad prekrižiš limun
dobiješ dva sunca.
Onda ih podeliš na mesece.
Takvi su tvoji prsti.

/ / iz zbrike pesama Crni Molitvenik / /

C R N I  M O L I T V E N I K.

– Nijedna pjesma nije koristan izum – ništa vrijedno rata i smrti. Verovatno istinita teza do momenta dok ne pročitate Tomaševu Parafrazu, po našem skromnom mišljenju, najbolju medju jednakim pesmama iz Crnog Molitvenika. Parafraza, u književnim krugovima poznatija pod nazivom Jebi se, Nina, predstavlja sublimaciju zbirke Crni Molitvenik, spakovanu u 28 kao mač oštrih, a ujedno i nežnih Tomaševih rečenica.

Crni molitvenik hrabar je omaž smrti i ljubavi i svemu onome što |ne|stane u igri naših života nepobitno definisanim ovim neizbežnim glavnim igračima, bez koje se najvažnija utakmica ne igra.
Njegov autor, temperamentan napadač, britkim stilom hvata se u koštac sa svim onim naukama duše, društva i srca koje nijedan njegov prethodnik, naslednik i saborac nije do kraja spozano – znajući unapred da u toj bitci nije moguće izaći kao pobednik – ali kao poslednja generacija dekadetnog romantika i virtouza Marko Tomaš zna da protiv takvog protivnika nekad je i slavnije završiti kao poko|a|jnik.
Stoga, u današnjoj lokalnoj kulturnoj epizodi donosimo mali delić poezije i književnog stvaralaštva Marka Tomaša, a vama ostavljamo ugodan posao potcrtavanja naglo pronadjenog smisla Crnog Molitvenika.
/ @pamucina _ /
/ @pamucina_ /

/ 43. PJESMA /

Ovo je okupacija.
Nešto strašno će se dogoditi
medju nama.
Ljubav ili strast.
Neki užas.
Zloduh kaplje oko naših tijela.
Kiši nad našim gradom
jedna zimska noć
u kojoj se ponovo ispreplićemo
da bježimo
u Ameriku naših snova
i pjesmu našeg života.

/ / iz zbrike pesama Crni Molitvenik / /

photo. Instagram

/ / @pamucina_

/ delfi.rs /

Učitati još
Zatvori