Šta čita Javorka Đurić – poznatija kao Maple Things?
Šta čita Javorka Đurić – poznatija kao Maple Things?

Šta čita Javorka Đurić –
poznatija kao Maple Things?

Javorka Đurić poznatija kao maple.things, samouka ilustratorka koja na svom instagram nalogu broji preko 46.4 hiljade pratilaca. Ilustracije upečatljivog dizajna koje prikazuju svakodnevne situacije sa kojima se svako od nas može poistovetiti, njeno su tajno oružje pomoću kojeg komunicira ali i pogađa pravo u centar. Poznata po umeću da ohrabri ljude svojim iskrenim pristupom ali i da predoči aktuelne društvene probleme, važi za jednu od najpopularnijih ilustratorki u našoj zemlji. Ukoliko pratite njen rad verovatno ste i sami osetili koliko emocija unosi u svoj odnos prema publici i svaku priču koje želi da dočara. Zbog njenog istančanog osećaja i za pisanu reč koja prati ilustracije, zanimalo nas je, šta to Maple Things voli da čita u slobodno vreme? Ovo su njena top tri književna dela koja nam je preporučila.

Tarjej Vesos – Ptice

Tarjej Vesos je norveški pisac, a njegov roman Ptice govori o Matisu Tupanu, čoveku koji ima smetnje u razvoju. Matisov život u potpunosti zavisi od njegove sestre Hege koja ima veliku emotivnu ulogu u njegovom životu. Njih dvoje žive u seoskom okruženju Norveške, mirnim životom, dok Matis pokušava da sazna koji je njegov životni poziv. Priroda koja okružuje ovog mladića ujedno će mu ponuditi i odgovor. On saznaje da je u mogućnosti da razume jezik ptica i da čita njihove poruke ispisane kljunom. Ovaj roman nije lako pronaći u našim knjižarama, iako u evropskim gradovima predstavlja bestseller i jedan od najbitnijih romana XX veka.

Ako radnju romana uporedimo sa Maple Things i njenom ličnošću, jasno nam je šta ju je najviše privuklo. Mladić koji toliko čezne za tim da pronađe svoju svrhu otkriva da ipak poseduje veliki i značajan talenat. Nije li to ono što ilustracije Maple Things redovno poručuju?

Knjižara Dereta

Remark – Ljubi bližnjega svoga

Jedno od najpopularnijih klasika svih vremena, Remarkov roman Ljubi bližnjeg svog je drugi izbor Maple Things. Ukoliko se do sada niste susretali sa ovim romanom, priča prati trojicu nemačkih Jevreja koji su proterani iz Nemačke od strane Nacista. Nakon što su morali da napuste svoju zemlju, Ludvig Kern, Rut Holand i Jozef Štajne, svako sa svojom životnom pričom, pokušavaju da pronađu izlaz iz situacije. Ni jedno od njih troje nema pasoš što znači da nigde zakonski ne mogu da pređu granicu. Ovo troje ljudi usmereni su potpuno jedno na drugo. Dok polako saznajemo o pričama iz njihovih života ujedno pratimo kako pokušavaju da se izbore za život tokom rata.

Maple Things nas je iznenadila ovim predlogom klasika i motivisala da se vratimo i ostalim nepročitanim Remarkovim delima.

Delfi

Bell Hooks – The will to change

Dolazimo polako do poslednjeg predloga, stavljamo romane po strani i donosimo vam malo ozbiljniju literaturu po predlogu Maple Things. Spisateljica Bell Hooks je jedna od najuticajnijih feministkinja, spisateljica i teoretičara današnjice. Njena knjiga The will to change namenjena muškarcima i onima koji žele da pomognu muškarcima da se oslobode patrijarhata nametnutim od strane društva i otvore se za najdublje emocije. Ovo delo, pisano od strane jedne feministkinje, mali je vodič za muškarce koji žele da nauče kako da vole, kako da se povinuju ženi i na kraju kako da se oslobode pritiska koji im je nametnut.

Kada preporuku za ovakvu knjigu dobijete od žene, posebno od Maple Things, šta vam drugo ostaje nego da zavirite u ovo štivo.

AMAZON

Naš dodatak listi

Na ovu listu knjiga dodali bismo i Javorkinu zbirku ilustracija – Šta ako sve ovo nije stvarno. Ukoliko pratite njen rad možemo da vam obećamo da ćete svaku stranicu ove knjige voleti. Ako kojim slučajem niste upoznati sa radom talentovane Javorke, možda je pravo vreme da to učinite. Verujemo da vam neće trebati mmogo da uplovite u magičan prostor koji ova mlada umetnica nesebično kreira za sve nas.

Kontrast Izdavaštvo

Foto: Delfi, Amazon, Dereta; Instagram: @maple.thing; @kontrast_izdavaštvo.

Učitati još
Zatvori