Mads Mikkelsen prošetao crvenim tepihom 28. Sarajevo Film Festivala
Mads Mikkelsen prošetao crvenim tepihom 28. Sarajevo Film Festivala

Mads Mikkelsen prošetao crvenim tepihom
28. Sarajevo Film Festivala

Drugog dana 28. Sarajevo Film Festivala počele su projekcije filmova u okviru više takmičarskih programa.

U sklopu Takmičarskog programa – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo prikazana svetska premijera bosanskohercegovačkog filma BALADA rediteljke Aide Begić. Radnja filma prati Meri, neambicioznu domaćicu, majku osmogodišnje devojčice, koja vrativši se nakon bračnog brodoloma u roditeljsku kuću shvata da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila. U glavnim su ulogama Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović i Amar Čustović.

Helena Minic Matanic
Tatjana Sojic

Premijera filma Korzet

Regionalna premijera filma ‘Korzet’ austrijske rediteljke Marie Kreutzer o životu carice Elizabete Austrijske drugi je film iz jučerašnjeg dela Takmičarskog programa – igrani film. Film je svetsku premijeru imao na Filmskom Festivalu u Kanu, u okviru programa Un Certain Regard.

‘Sisi’ slavi četrdeseti rođendan i da bi održala imidž prisiljena je sve jače stezati svoj korzet. Uloga joj je, protivno njenoj volji, svedena na nivo dekoracije. Glad za znanjem i strast prema životu, teraju je da se pobuni protiv vlastitog prenaglašenog javnog imidža pa smišlja plan kako da zaštiti sopstveno nasleđe. U ulogama su: Vicky Krieps, Florian Teichtmeister, Katharina Lorenz, Jeanne Werner, Alma Hasun, Manuel Rubey, Finnegan Oldfield, Aaron Friesz, Rosa Hajjaj, Lilly Marie Tschörtner i Colin Morgan.

Kotlina filmska ekipa

Osim filmskih ekipa navedenih filmova, na crvenom tepihu predstavila se i ekipa serije ‘Kotlina’, reditelja Danisa Tanovića i Aide Begić.

‘Kotlina’, kriminalistička mini serija radnjom prati usamljenog policijskog inspektora koji nakon što je pronađeno telo u sarajevskom Zemaljskom muzeju, zaranja u današnje Sarajevo kako bi pronašao nestali sefardski tekst iz 14. veka. Takođe, pokušava dokazati sebi da grad koji je nekada voleo i koji nikada nije smogao snage napustiti i dalje postoji. U ulozi inspektora našao se Feđa Štukan, a pored njega glume i Ida Keškić, Boris Ler, Izudin Bajrović, Vedrana Božinović i mnogi drugi.

Lana Baric
Jasna Djuricic

Mads Mikkelsen u Sarajevu

U 18:40 sati na crveni tepih 28. Sarajevo Film Festivala stigao je Mads Mikkelsen. Slavni danski glumac prošetao je crvenim tepihom i pozdravio brojne obožavatelje.

„Prvi put sam ovde. Imao sam malo vremena prošetati, pojesti ćevape i to je to što sam video za sada. Veoma sam sretan što sam na festivalu. Voleo bih da imam sedam dana za razgledanje grada, ali sutra već moram da idem “ rekao je Mikkelsen.

Mads Mikkelsen

Večeras u 20.30 sati u Letnjem bioskopu Coca-Cola prikazan je film LOV Thomasa Vinterberga, u kojem Mikkelsen igra glavnu ulogu, a pre projekcije uručeno mu je priznanje Počasno Srce Sarajeva.

Mikkelsen je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala (2020.), na kojem, zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, nije mogao prisustvovati.

Mads Mikkelsen, Jovan Marjanovic
Mads Mikkelsen i obozavatelji

FOTO: PR

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori