Journal #menspotting: Ima li života posle „gorpcore”-a?
Journal #menspotting: Ima li života posle „gorpcore”-a?

Journal #menspotting: Ima li života
posle „gorpcore”-a?

U zatišju prvih dana januara, uzeo sam ponovo da čitam jednu od omiljenijih knjiga – Big Sur Jacka Kerouaca. Dok se njegov književni alter ego Jack Duluoz povlači u kolibu na kalifornijskoj obali, počinje da meditira o lepoti i korisnosti jeftinih sitnica iz ranca nazivajući to bezmernom vrlinom jedne proste stvari. U tom trenutku osame i povratku svojoj – ali i istinskoj prirodi – spoznaje koliko su ti inače zanemareni artefakti svakodnevnog života beskrajno vredne u poređenju sa, kako piše, bezvrednim skupim stvarima koje sam nekad kupovao i nikada nisam koristio.

Kerouac reflektuje nad gornjim delom mekane crne pidžame, starim pet godina koji u vlažnim letnjim danima u Suru nosi preko flanelske košulje kada noću ili danju zahladni a uveče ga oblači za spavanje u vreći. Tu, na tom mestu gde je odsečen od svakodnevice užurbanog megalopolisa i svog statusa spisateljske supernova (jer oba Jacka su zabezeknuta pred slavom kao jelen ispred farova automobila), priseća se skupog sakoa od tvida koji je kupio za televiziju i nikad ga više nije obukao, te u apsurdnoj katarzi zaključuje da su skupe stvari suštinski neupotrebljive.

gorpcore

Ova literarna crtica dosta mi je bila na umu dok sam listao street style fotke sa aktuelnog ciklusa (ko je pročitao cirkusa?) nedelja muške mode u Milanu i Parizu. Ne zato što planiram da glumim blaziranu nezainteresovanost za high-end komade (sorry Jack, ali još se nije desilo da sretnem blejzer od tvida koji nisam poželeo da obučem odmah i nikad ne skinem), već zato što se čini da je look du jour bio negde na sredini – između salonskog eskapizma i ulične snalažljivosti. Ova prva definisana je obrisima prošlogodišnjeg tihog luksuza i ponovnog naginjanja ka krojačkoj tradiciji a druga je logičan sled gorpcore estetike od koje smo jedva živi ostali circa 2021.

gorpcore
gorpcore

Kovanica gorpcore nastala je od skraćenice Good Ol’ Raisins and Peanuts (ne šalim se).

Kikiriki i suvo grožđe aludiraju na užinu trail mix koja se tradicionalno sprema za planinarenje, a sufiksa na žanrove u pop kulturi. Prvi put ju je u tekstu upotrebio novinar sajta The Cut Jason Chen 2017. godine da potkrepi fenomen opreme za kampovanje koja je dobila svoje luksuzno opredmećenje u kolekcijama dizajnerskih marki.

Gorpcore će biti svojevrsna preteča svih ostalih coreova koje će sa sobom doneti hiperaktivan FYP na TikToku. Ali pre nego što je gorpcore ušao u modni volabular korišćene su fraze camping chic pa čak i granola wear kojim je opisivan sve prisutniji stil na ulicama modnih metropola – vešti melanž hi-tech jakni, šljampavih vunenih kapa, glomaznih torbi i robusne obuće za klizave i blatnjave terene.

gorpcore
gorpcore

Marke okrenute utilitarnom dizajnu kao što su REI, Marmont, Patagonia, Arc’teryx, i mnoge druge bile su gorpcore pre nego što je to smatrano za trend, koristeći mekani fleece i ostale izdržljive vodo- i vetro-nepropusne tkanine za skoro neuništivu garderobu namenjenu ekstremnim vremenskim prilikama. A onda su najprestižnije modne kuće počele da hvataju beleške.

Paprene verzije Birkenstock papuča u izvedbi Diora i JW Andersona, predimenzionirani Marni rančevi koje je lako pomešati sa autentičnom planinarskom opremom, Jacquemusova revija za La Montagne je bila high fashion pogled u unutrašnjost metaforičkog šatora… Niz se može nastaviti u nedogled. Toliko toga sličnog smo videli da smo se sigurno zasitili avanturističkog stila – ali nismo prestali da ga nosimo. Zašto? Zato što u dubini zime, potpuno drugačijoj od onog sparnog leta koje opisuje Kerouac, pretenzija utilitarnosti je sve samo ne beskorisna.

gorpcore
gorpcore

Evo pet primera koji pokazuju kako ne samo da ima života posle gorpcorea već je i vrlo stylish.

Tommy Hilfiger x Pendleton jakna

Poetično dezenirano Pendleton ćebe je Amerikana u svojoj esenciji tako da je bilo pitanje vremena kad će susresti preppy ikonu kao što je Tommy Hilfiger. Rezultat je ograničena kolekcija sa monogramom izuzetne grafičke snage, koja pretenduje da prošlost ova dve istaknute marke vine na vrh liste želja generacije Z. A, u slučaju ove opake parke, i greje bez premca.

FASHION&FRIENDS
FASHION&FRIENDS

Zara Origins pantalone

Zara Origins je, ako pitate marketing odeljenje španskog brenda, odgovor na izazov sa kojim se brend susreće prilikom promišljanja dizajn procesa i finalnog proizvoda kako bi sve bilo trajnije, održivije i više u skladu sa potrebama modno potkovane publike. U prevodu, to je deo kolekcije podignut na viši nivo jednostavnosti, sa upotrebom neočekivanih tkanina i arhitektonski preciznim formama. Da, ako pronalazite sličnosti sa COS, niste jedini. Mnogo je stvari koje bi mogle da se, u skladu sa temom, ove nedelje nađu na Journal #menspotting listi – ali voskirane pantalone od pamučnog padobranskog platna su snobovski gorpcore kakav zaslužujemo.

ZARA
ZARA

H&M natkošulja

Možda ste nedavno u svoj trendovski vokabular uvrstili pojam overshirt te njegov anahronizam natkošulja u našem jeziku a eto prilike da ga obogatite još jednim žargonskim opisom – vafl tkanje. Tekstura koja je ime dobila po tome što (iz daleka?) podseća na sveže ispečene galete deluje kao nešto što bi Kerouac nosio tokom svog izbeglištva u vrleti Sura – a i mi ćemo sve više, kako se bliži proleće.

H&M
H&M

Converse Chuck 70 Bosey

Da bismo razumeli mood u kom je nastao jedan od najizdržljivijih modela aktuelnog Converse portfolija, a ujedno i stilski najizražajniji primer outdoor dizajna, treba da pročešljamo arhiv i istoriju tog brenda baš kao što je to uradio njihov kreativni tim.

Svako pominjanje tog brenda nas neminovno asocira na starke. Međutim, pre nego što je platnena patika ušetala na teren za košarku i pre nego što je Chuck Taylor All Star postao globalno prepoznatljiv simbol za lično izražavanje najrazličitiji supkultura, Marquis Converse je osnovao Converse Rubber Shoe Company davne 1908. Deset pari gumenih kaljača bile su im prvi proizvodi, a potom je kompanija proizvodila traktorske gume, kožne čizme za lov na patke i pakove za hokej.

Tokom Drugog svetskog rata, Converse je poput mnogih drugih američkih kompanija preusmerio svoju proizvodnju tako da podrži trupe. Njihovo iskustvo u radu sa gumom kao materijalom dovelo je do proizvodnje gumenih čizama, platnenih čizama za trening sa đonom od kuvane gume i gumiranih kamuflažnih kapuljača sa dva lica. Utilitarnost ovih predmeta bilo je nasleđe koje će oblikovati aktuelnu Converse kolekciju. Model koji se bez premca istakao po silueti koja je robusna ali ne i glomazna i tehničkom pristupu koji daje odličan primer za buduća izdanja je Bosey Chuck 70: inovativni rif ikonične hi-top patike koji daje taj man of the woods vajb.

converse
converse

Kiehl’s Facial Fuel krema za lice SPF 20

Da, treba vam zaštitni faktor i tokom zime, ne samo dok se u avgustu pržite na ležaljci (a to vam svakako nije pametno, makar za kožu). Ova muška hidratantna krema za lice dolazi sa faktorom 20, i naravno osvežava i oživljava kožu umornog izgleda kao što to čini i ona originalna iz Facial Fuel linije. Formulisana kofeinom, ekstraktom kestena i vitaminima C i E, pruža antioksidativnu zaštitu – što i deluje onoliko ozbiljno koliko i zvuči.

KIEHLS

Foto: Launchmetrics/spotlight / Kiehls / H&M / Fashion&Friends / Zara / Converse

Učitati još
Zatvori