Journal kolumna: TIKVA
Journal kolumna: TIKVA

Journal kolumna: TIKVA

TIKVA

Moda… Šta prvo pomislite, kada čujete tu reč?

Više vidite, nego što čujete. Vidite ispred sebe gomile materijala, pomoćnike koji iscrtavaju modele, neke sitne gospođe koje u zubima drže čiode, a oko vrata krojačke santimetre? Zamišljene dizajnere kojima život zavisi od naredne kolekcije, krv, suze i znoj, zar ne? Verujte i ja isto, pogotovo što sam godinama bila nemi posmatrač uspona i padova u tom svetu hajke i bajke. Na reč hajke ću se vratiti kasnije.

Moda kao i svaka druga umetnost, a to verujte mi MODA jeste, barabar sa slikarstvom, arhitekturom ili muzikom, ima zanimljivu i arhaičnu istoriju. Moguće je da moda ima intrigantniju prošlost od svih umetnosti, pa je možda baš zato i skrajnuta. Ne zvanično, već onako, kao ona lepša sestra koja mora biti gluplja, jer ne može imati baš sve, zar ne? Međutim, ako zagrebemo ispod površine, naići ćemo na nepobitne činjenice da ta dama sadrži sve vrste umetnosti u jednoj. Platno, formu, dizajn, pokret, skulpturu. Pre svega brža je od ostalih umetnosti, a ako ćemo pošteno i materijalno nepobediva, zar ne?

DA, jednog Pikasa može kupiti samo jedan čovek za nekih 10 miliona eura, međutim Hermes tu cifru obrne za dva dana, a godina ih ima 365. Ne morate biti magistar matematike, da shvatite koliko je moda zaista apstraktna. Uostalom možda i ne slušate Mocarta svako jutro ili neku drugu muziku, ali na posao goli otići nećete. Čak vam niko neće zameriti, ako u dnevnoj sobi nemate niti jednu sliku na zidu, ali ako goste dočekate goli, verujte za pola sata će vam obući belu košulju sa rukavima koji se čvrsto vezuju straga. Eto, lako smo shvatili, da je ono šta hteli ili ne hteli da konzumiramo, jednostavno je stavljeno u naš jednjak, bez mnogo pitanja o preferencama! Po sistemu, ćuti i gutaj! Zvuči grubo verujem, međutim, ja mogu da vas pustim da verujete da ste nešto sami izabrali i da vam nije nametnuto?

Da, svakako ćete se tako osećati bolje, ali prosto nije tako…

Možda ste stvarno verovali da ste samo izabrali tu belu košulju sa crnim tufnama, da su vam samo te bež mokasine trebale iako niste platili račun za infostan, pa će vam moguće zakucati i izvršitelji, avaj. Priznajte, prelistali ste poslednje izdanje modnog magazina kod kozmetičarke, malo ste skrolovali po Instagramu, perifernim vidom ste u kancelariji snimili šefovu ćerku koja je, eto slučajno modna blogerka! U krajnjem slučaju čekali ste kraj vesti da vidite ko je obukao prezenterku.

Moda je svuda i od nje ne treba bežati! Ako ja grešim, da li greše i oni koji u dvadeset tržnih centara u jednim malom gradu poseduju po dvadeset identičnih butika u kojima svakodnevno potpuno iste stvari razgoračenih očiju i ubrzanog pulsa ispituje prosečno desetak hiljada mojih sugrađanki? I sada zamislite, na svim kontinentima je potpuno isto!

Naravno svi želite da budete posebni, različiti ili da imate lični pečat? E, žao mi je, ali to je rezervisano za ove pacere iz slikarstva, arhitekture i muzike. Mi koji se ložimo na dizajn, moraćemo da se zadovoljimo ponekim malim ličnim sijanjem. Uspećemo da nekim brošem istaknemo bluzu ili nekim priveskom torbu.

Kako se razvijala masovna produkcija, dešavala se i reprodukcija, i dok smo hulili na Zaru i ostale mass market brendove, dogodila se Kina. Ne, ovo neće biti nikakvo raskrinkavanje osoba koje kupuju Chanel po poznatim saloncima u centru Beograda. Tu temu ću sačuvati za neki drugi put. Dakle, neke davne 2006. godine jedan na oko ne tako strašan đavo pojavio se ispred mene.

Đavo nosi Pradu.

Uloge već svi znamo, temu poznajemo, jedino ne znam da li smo nešto od tada do danas naučili? Ah, da Miranda Priestly je zla zla glavna urednica poznatog magazina koji pušta kišu u modnom svetu. Logično gde je zla kraljica, tu su i razne dvorske dame, dvorske lude i ostali učesnici, zabavljači i sporedni likovi, jer kraljica može biti samo jedna.

Svima je od starta bilo jasno da je ta zla kraljica mode niko drugi do Anna Wintour, pa šta? Svi su i pre i nakon tog filma išli na rukoljub kod sitne Anne koja je po narativu mršava što od zlobe što od restriktivne ishrane. Nastavili su da plaču, ako baci maramicu na pod nakon revije ili se ne dao bog i ne pojavi. Dakle, ta krhka gospođa, najčešće viđena sa tamnim naočarima je baš ona kojoj svaki štampani magazin treba da kaže veliko hvala uz dubok naklon.

Ona je postavila standard koji se ne sme narušiti.

Nekim čudom, upoznala sam Annu. Pariz, teniski meč između Novaka i Federera. Ja sam jasno tim Novak, sedimo u istom restoranu. Ta ista zla Anna, na kasi gde plaćamo svoje iće i piće uzima moju ruku, gleda prsten i pita koji je to brend. Odgovaram da je kupljen na buvljaku u Rimu! Pitam je da se slikamo. Naravno, sa osmehom odgovara. Na njenoj plastičnoj tacni stoji najjednostavniji sendvič sa parma šunkom i kisela voda Perrier sa limunom. Nema bifteka iz kog kapa krv, nema kafe sa nimalo mleka, nema ni zlobnog pogleda koji osuđuje moju McQueen maramu sa lobanjama.

Već tada sam znala da je marketing crveno krvno zrnce mode, a strah belo. A, onda su se u našoj palanci neka deca dosetila da postanu gospođe Wintour. Radili su u buticima, upoznali tkanine, oblačili su lutke po velegradskim izlozima, ah, skoro pa su spremni da budu modni urednici. Prelistali su sve aerodromske primerke modnih magazina, sestrine barbike su u svojim memljivim sobama oblačili u svoje kreacije, znali su da ZNAJU! Sada samo treba da postanu dovoljno zli! Da, sada samo treba da se dovoljno pokondire, da zaborave voz kojim su došli, da sakriju svoje pohabane cipele i ulizane sakoe, da sve turšije koje im je mama spakovala hitno zamene sušijem i pre svega moraju biti oholi i zli, kao Anna.

Journal kolumna: TIKVA
imdb / devil wears prada

I tako malo po malo, talentovani gospodin Ripli stupa na scenu.

Novi identitet, novi krug ljudi, novi život? Napokon, on se pita, on zna, on ume… Međutim, ovo je Beograd, a metropole ne praštaju, kao ni matematička formula. Jedna greška i ceo zadatak moraš iz početka. Da, daće ovaj velegrad i drugu šansu, treću nikada!

Pokondirenost je palanačka osobina, pitajte Nušića. Baviti se modom je plemenito, ja lično nikada ne bih dozvolila da print umre. Listanje tih magazina je kao religija. Neki vole fudbal, neki košarku, moj kardio je prelistavanje tih divnih sjajnih stranica. Moda je talenat, ljubav, odlučnost!

U ponedeljak je dodela Oskara.

Zvezde će nas očarati ili razočarati svojim i tuđim odabirima, ja znam da tu noć neću spavati. Ipak je moda najbitnija sporedna stvar na svetu.

A, svi koji ste izabrali da se bavite modom upamtite jednu stvar. Ako želite da budete Anna morate biti talentovani, a ne zli.

Vaša,

J.

Stavovi i mišljenja autora izneseni u autorskim kolumnama ne odražavaju stav i mišljenje cele Journal redakcije.

Foto: Instagram (@cinemartisty, @sexandthecitytv, @moodandwayso), IMDB

Učitati još
Zatvori