Journal kolumna: KO SI?
Journal kolumna: KO SI?

Journal kolumna: KO SI?

KO SI?

Do skora na ovo pitanje nisam imala odgovor.

Ko god da me to pitao, bilo terapeutkinja, moja mama u naletu besa ili prijateljica koja me teši i bodri, misleći da ću na to pitanje imati neki premoćan odgovor… Par puta sam i pokušala da odgovorim, međutim ti odgovori su zvučali kao pravdanje, a ne kao potvrda mog stvarnog postojanja na ovoj planeti, na kojoj smo svi jelte samo kratkotrajno gosti… Sa dozom stida sam izgovarala, „Pa, majka pre svega, sjajan prijatelj, dobra sestra i ćerka, odlična kuvarica, lepo pišem, pa šta znam, ono, nisam loša ni u seksu! Razumem se u vina i poprilično u umetnost, dizajn mi je hobi, moda srednje ime…”

Bože ovo je kao CV za udaju!

Izgovarala sam sebi opravdanja, kao za učiteljicu. Nabrajala sebi i drugima, a osećala sam se nebitnom, malom, istom. Da, istom kao i milioni žena koje ujutru ne odu u kancelariju, ne potpišu neki ultra važan ugovor i time se ne pohvale na nekoj društvenoj mreži. Priznaću u tom periodu sam se osećala poprilično frustrirano, što zbog zanimanja koje nema ime, što zbog hroničnog umora od „ne radim ništa, a nisam stala moja Slavice”. Da, smešno, ali i ne!

Upoznajući sebe, počela sam da shvatam i druge, učila sam polako kako da svoju frustraciju pretvorim u zadovoljstvo, ujedno da razumem druge i njihove male zlobe uzrokovane nekim drugim razlozima. Nije to bio ni kratak, ni lak put, ali kažu da je put do uspeha uvek stepenicama, nikako liftom!

Journal Kolumna - KO SI (1)
IMDb

Najbitnije je da sam shvatila da je tuđa zloba isključivo uzrokovana ličnim nezadovoljstvom, nesrećom i čemerom.

Pre neki dan odjeknula je informacija da su neke gej klince, organi reda brutalno izmaltretirali! Poenta cele priče je da su klinci gej i da su zbog toga opasno nadrljali. Glupavo bi bilo da te „organe reda” ja pravdam ili prozivam, sa njima nešto nije u redu, oni su zlobni i nesrećni, oni su sve suprotno od onoga šta treba da predstavljaju.

Nekada davno u nekoj dalekoj Americi, ljudi tamne puti su prolazili golgotu zbog svoje boje kože! Da, nisu birali ni boju kože, ni mesto gde će biti rođeni, a ponajmanje nasilje koje su trpeli zbog svega toga. Takođe koliko sam informisana, a tvrdim da jesam, seksualno opredelenje se ne bira, baš kao ni boja kože. Rađamo se želeći ili isti ili suprotan pol, zar ne?

Naslušala sam se raznoraznih pizdarija na ovu temu, nabrojaću par…

„Bolje da mi je sin narkoman, nego peder”, sjajna ideja. Bolje da umre od droge, krade i raspada se usran negde od heroina, nego da ima dečka… „Više bih voleo da umre nego da se drži za ruke sa muškarcem”, o da, jer šta će kolege i rodbina reći… I tako u nedogled, a suština je jedna, svi mnogo serete! Poznajem, ne mali broj gej muškaraca, koji su zbog ovakih idiotskih razmišljanja oženili neke divne žene…

Ne bih mnogo o tim brakovima, koji zamislite nisu srećni, gde je po prirodi stvari, nemoguće naći jedno zrno sreće i zadovoljstva. A o deci koja žive u toj komuni ludila tek nemam šta da kažem. Frustracija stvara frustraciju, a nezadovoljstvo stvara zlo!

Svakako sam kroz godine provedene u Beogradu shvatila da je roditeljima draže da im sinovi šmrču po splavovima i pesniče devojke, nego da se pomire sa tim da ti slatki momci jednostavno žele momka… Naravno, da ćete me politi katranom i posuti perjem, ali ja vam tu ne mogu ništa! I, ne ja ovde ne pričam o guranju pederastije pod nos nikome. Ja samo kažem da stvari koje ne možemo da promenimo, sa mirom i ljubavlju trebaju prihvatiti. Moguće je da mene pogađa nepravda jer sam rođena sa previše empatije, ali kažnjavati nekoga za nemanje izbora je ravno ratovanju za mir!

Journal Kolumna - KO SI (3)
IMDb

I zato postavljam pitanje, kada ustaneš, pogledaš se u ogledalo, KO SI TI?

Ko si stvarno? Da li si kao ja onomad frustrirana domaćica, pa ti zbog toga smeta svaka uspešna poslovna žena, koja u svojoj kompaniji ostvaruje sjajne rezultate? Da li si zapostavljena od supruga koji nešto kreše sa strane, pa te iritira ona sa trećeg sprata koja privodi ljubavnike neparnim danima, a parnim ima dečka? Ili si ona buckica koja ogovara „ofingeruše” koje na Instagramu navodno ne izbijaju iz fast food restorana, a u pravom životu trče 21km i pasu rukolu kao krava na livadi?

Razlika je u tome što mi imamo izbor. Izbor da ne budemo zli, da budemo ono kako nas biologija naziva HOMOSAPIENS, svesno biće. Momenat kada osvestite da niste ono šta drugi žele, da ne morate da budete onakvi kakvim vas drugi žele, probudićete se!

To buđenje će biti najlepši poklon koji ste sami sebi podarili.

Shvatićete da vas više ne zanima koliko je Birkinki slikala Dara na svom Instagramu, čak vas neće nervirati ni to što znate da su kupljene u kineskoj prodavnici. Neće vas ni trbušnjaci tek porođene koleginice zanimati, jer prosto niti vam se bode ozempikom niti vam se na traci hoda 6 sati nedeljno. Ni uvo vas neće zasvrbeti što ne umete da napravite najmekše kiflice sa sirom koje vaša jetrva pravi žmureći, jer vašem suprugu je najbitnije da ste VI mekani kada je on tvrd…

Nauka o sreći ne postoji.

Sreća je naše privatno dvorište, koje sami uređujemo, naša bašta u kojoj raste ono šta sami posadimo. Zato je bitno da pazite šta sejete, jer samo i jedino to ćete i ubrati, zar ne? Ako pogledate unazad i niste zadovoljni, odmah danas promenite jednu sitnicu, a sutra još jednu…

Ne gađajte se velikim odlukama o prestanku pušenja, skidanju kilograma ili vođenim meditacijama od sat vremena! Ne! Pokušajte sa idejom da ne osuđujete druge, da vam ponekad prašina kod jetrve ne bude glavna tema u razgovoru sa kumama ili izrastak koleginice koja je možda pala u depresiju, jer je suprug vara, a vi to ne znate. Uostalom, ako ste ljubavnica, pa prestanite da ogovarate njegovu suprugu, ta žena verujte i ne zna da vi postojite. VI STE IZABRALI da budete ljubavnica!

Journal Kolumna - KO SI (1)
IMDb

Svi mi bijemo neke svoje bitke.

Tu floskulu sigurna sam znate. Ali, da li ste je procesuirali, da li ste svesni da je to stvarno tako? Uostalom šta u vašem životu menja da li je neko gej, strejt, ima izrastak ili lažnu Birkinku? Dobro se zamislite! Da li vama nešto doprinosi, na bilo koji način sat vremena ogovaranja osobe koja se vama ne dopada? Da li se osećate bolje? Da li ste zaradili neki novac, ako pola svog dana sedite na Instagramu i pišete negativne komentare iza nekog zaključanog profila?

Pre svega da li je batinanje onih klinaca donelo nešto dobro bilo kome od učesnika? Dajte mi odgovore na ova pitanja i dobićete jedno lepo buđenje!

Lanac loše sreće se prekida našim izborom, a verujte za razliku od nekih iz ove priče mi ih imamo. Birajte onda! Birajte da znate ko ste VI, jer ta spoznaja će vam doneti ono šta najviše želite, SREĆU.

Vaša,

J.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori