Journal preporuka: Zbirke poezije domaćih pesnikinja
Journal preporuka: Zbirke poezije domaćih pesnikinja

Journal preporuka: Zbirke poezije
domaćih pesnikinja

Magija i moć poezije leže u njenoj sposobnosti da nam sopstvena osećanja, sećanja i doživljaje predstavi na jedinstven način.

Zato vam ovom prilikom donosimo zbirke poezije koje su nas odvele u zaboravljene predele naše prošlosti i emocija, pomogavši nam da pronađemo u njima novu simboliku.

Kako sam postala flamenko plesačica, Jelena Žugić

Metafora flamenka poslužila je Jeleni Žugić kao kanal kroz koji istražuje ljubav, sopstvenu hrabrost i iskustva koja proživljava. Podeljena u tri celine, ova zbirka vodi na putovanje od Beča i Bukurešta do Lisabona i Toleda. Šetajući kroz ove gradove u stihovima, prolazimo kroz previranja lirskog subjekta, pitanja koja postavlja i odgovore koje traži.

Ovo telo je hotel, Martina Kuzmanović

Kao što Jelena Žugić koristi flamenko kako bi interpretirala sopstvena iskustva, tako Martina Kuzmanović uzima hotel kao prostor u kojem ispituje pitanja telesnosti. Prolaznost ljudi kroz hotelske sobe može se izjednačiti sa dolaženjem i odlaženjem različitih osoba u naše lične prostore. Lirski subjekat ove zbirke u neprestanom je traganju za odgovorima, za razjašnjenima onih iskustava koja nas zadese nepripremljene.

Dani punog meseca, Vitomirka Trebovac

Stil Vitomirke Trebovac evocira nostalgiju na neke neodređene prostore i vremena, koji nam se istovremeno čine bliskim. Stihovi putuju od jednog do drugog sećanja, od jedne do druge tačke grada, i sa njima nas lirski subjekat vodi na putovanje kroz isprepletena osećanja i doživljaje koje smo zaboravili.

Pesme za žive i mrtve, Milena Marković

Ime Milene Marković pročulo se nakon što je njen roman u stihu Deca nagrađen NIN-ovom nagradom za 2021. godinu. Međutim, ovo je delo kulminacija njenih prethodnih radova, a jedan od njih je i zbirka Pesme za žive i mrtve. Fokusirajući se na žal koji dolazi sa gubitkom dragih osoba, ali i na ljude koji perzistiraju kroz naše živote, Milena na elegičan način govori o životu i smrti, i svemu onome što može stati između ova dva.

Vodič kroz požare, Ognjenka Lakićević

Zbirka Vodič kroz požare pokušaj je Ognjenke Lakićević da se osvrne na sopstveno detinjstvo, i u njega unese nova značenja. Samim tim, ona nudi vodič kroz odrastanje, sazrevanje, boli i radosti koje dolaze sa ovim procesima.

Foto: Delfi.rs / Beopolis

Učitati još
Zatvori