Journal preporuka: Knjiga „Šunkinin portret“ autora Đunčira Tanizakija
Journal preporuka: Knjiga „Šunkinin portret“ autora Đunčira Tanizakija

Journal preporuka: Knjiga „Šunkinin portret“ autora Đunčira Tanizakija

Mart (ili na japanskom sangatsu) u japanskoj kulturi simbolizuje početak proleća i novog života. Sledstveno tome i na osnovu prethodnih literarnih preporuka verovatno smo na neki način suptilno nagovestili da ovaj mesec u redakciji Journala cirkuliše u smeru japanske literarne scene i nakon Zemlje snega i Žene u ljubičastoj suknji, preporučujemo Šunkinin portret, vanvremenski klasik najznačajnijeg književnika moderne epohe Đunčira Tanizakija.

Đunčiro Tanizaki i japanska književnost

U japansku književnu baštinu Đunčiro Tanizaki ostao je zabeležen kao jedan od najprevođenijih pisaca prve polovine dvadesetog veka. Mnoga književna dela koja je za života napisao nadahnuta su zapadnim literarnim stilom, a u fokus stavlja priče o ljubavi i senzualnosti koje su u većoj meri ispunjene erotskim motivima. U znak zahvalnosti za doprinos književnosti i kulturi 1965. godine neposredno nakon smrti Đunčira Tanizakija oformljena je Nagrada Tanizaki, koja spada u red najcenjenijih literarnih priznanja u Japanu.

@axm_axm_axm

(Ne)obična ljubav u eri Meiđi

Knjiga Šunkinin portret čitaoce vodi u period ere Meiđi i prikazuje neobičnu, gotovo mitsku i na momente bizarnu ljubavnu vezu između slepe devojke Šunkin Mozuja i Sasukea, njenog  sluge koji je privrženo prati do kraja života.

Povratak u prošlost

Neimenovani narator otvara davno zaboravljenu  biografiju virtuozne umetnice Šunkin Mozujo i čitaocima suptilno otkriva gotovo sve pojedinosti njene neobične životne putanje. Narativni glas na taj način otpočinje priču o devojčici koja je oduvek bila nadarena za ples. Međutim, život će nametnuti surova pravila te usled nepoznate očne bolesti Šunkin ostaje potpuno slepa u osmoj godini života. Kako bi na neki način ublažila bol svog invaliditeta, devojka pronalazi životno nadahnuće na časovima šamisena i kotoa i tako otkriva svrhu postojanja kroz sferu nove umetnosti.

Privrženost i ljubav

Upravo u periodu kad Šunkin izgubi vid u njen život ulazi Sasuke, četiri godine stariji mladić koji obavlja posao šegrta u apotekarskoj radnji njenog oca. Već pri prvom susreti Sasuke biva opčinjen neobičnom lepotom koja krasi Šunkinino lice i postaje njen sluga, učenik, a nešto kasnije i ljubavnik. Vremenom se njihova veza razvija na više stupnjeva, a kulminaciju doživljava nakon nesreće usled koje Šunkin ostaje lišena svoje lepote. Kako ne bi video ožiljke koji su uništili Šunkininu lepotu, Sasuke odlučuje da oduzme sebi vid, pri čemu ljubavnici bivaju harmonično povezani i ostatak života proživljavaju gotovo mitski ujedinjeni u ljubavi rođenoj iz tame.

Portreti likova

Knjiga Šunkinin portret prožeta je važnim istorijskim periodom u kome dolazi do smene ustaljenih rodnih uloga i na taj način žena prvi put dobija dominantnu ulogu u društvenom i porodičnom životu koji je do tog trenutka bio vođen patrijarhalnom većinom.

Šunkin

Glavna junakinja Šunkin usled slepila postaje svesna činjenice da iza sebe ostavlja svet pun neizrecive lepote i na taj način izrasta u gordu devojku koja uživa u okrutnom mučenju svojih učenika.

Sasuke

S druge strane stoji lik Sasukea, koji prihvata ulogu potčinjenog sluge i svoj život u potpunosti podređuje prohtevima ohole Šunkin. On samim tim uspostavlja neobičnu ljubavnu naklonost vođen neopisivim emocijama i samosvesno ulazi u sadističku vezu u kojoj dominiraju željeučiteljice šamisena. Vremenom Sasuke i Šunkin pronalaze ljubav u tami, koja simbolično stapa njihove živote. Na taj način Đunčiro Tanizaki, povezuje dve potpune suprotnosti stvarajući likove koji funkcionišu u vanvremenskoj literarnoj simbiozi.

Knjigu Šunkinin portret objavila je IK Štrik, a za prevod je bila zadužena Ljubica Pupezin.

Foto: IK Štrik, Instagram (@axm_axm_axm, @machiyajapan)

Učitati još
Zatvori