Knjiga u fokusu: Ponovo je dostupan roman „Sva svetlost koju ne vidimo“
Knjiga u fokusu: Ponovo je dostupan roman „Sva svetlost koju ne vidimo“

Knjiga u fokusu: Ponovo je dostupan roman „Sva svetlost koju ne vidimo“

Na radost mnogobrojnih čitalaca reizdat je istorijski roman Sva svetlost koju ne vidimo. Entoni Dor je zahvaljujući ovom književnom delu postao laureat eminentinih nagrada, među kojima posebno mesto zauzima Pulicerova nagrada za književnost. Dodatnoj popularizaciji romana doprinela je glumica Riz Viderspun kroz preporuku u sklopu svog Reese’s book cluba, dok je naposletku i ekranizacija, koju smo nedavno gledali u vidu mini serije na Netflixu, probudila veliko interesovanje kod domaće čitalačke publike.

Iz svega navedenog, potekla je odluka o reizdanju – a roman je u ograničenom tiražu dostupan na sajtu izdavačke kuće Laguna.

Sva svetlost koju ne vidimo / Laguna knjige

Roman o dobroti i hrabrosti

Glavna junakinja romana jeste Mari Lora, koja usled neizlečive bilateralne katarakte ostaje slepa. Kako bi što lakše našla put od kuće do Nacionalnog muzeja, otac za nju pravi specijalnu drvenu maketu – dok vremenom  ta minijaturna rukotvorina postaje najdragocenija stvar u Marinom životu. Kad nemačka vojska preuzme Pariz, glavna junakinja i njen požrtvovani otac odlaze u Sen Malo – a sa sobom odnose plavi dijamant iz Nacionalnog muzeja.

Nakon prve narativne linije, čitaoci upoznaju i drugu važnu kariku u romanu – a to je Nemac, Verner Pfenig. Usled mučnog odrastanja u memljivom sirotištu, Verner u dokolici, od bakarnih žica i odbačenih delova, sastavlja radio-uređaj – i postaje vešt majstor. Zahvaljujući tome dobija mesto u Hitlerovoj službi i naredne godine provodi u samom epicentru ratnih dešavanja. Uskoro se sudbine glavnih junaka prepliću i pred čitaoce donose nezaboravnu priču o dobroti i hrabrosti.

Učitati još
Zatvori