Journal preporuka: Roman „Konformista“
Journal preporuka: Roman „Konformista“

Journal preporuka: Roman
„Konformista“

Ove nedelje nastavljamo s predstavljanjem italijanske literarne scene i posredstvom romana Konformista minuciozno upoznajemo najznačajnijeg pisca druge polovine dvadesetog veka u Italiji – Alberta Moraviju. Njegov rad utemeljen je na oštroj kritici fašizma, istraživanju seksualnosti i socijalne otuđenosti, dok je precizna karakterizacija likova i dan-danas ostala zabeležena kao pravi primer neprevaziđene književne ingenioznosti. Čuveni filmski režiser Bernardo Bertolucci, adaptirao je 1970. godine Konformistu u istoimeno remek-delo sedme umetnosti, nakon čega i roman dostiže veliku popularnost izvan granica Apeninskog poluostrva.

Čarobna knjiga

Biografija

Istaknuti italijanski posleratni književnik i novinar, Alberto Moravija, rođen je 1907. godine u Rimu. Tokom dugogodišnje karijere objavio preko četrdeset romana, od kojih su najpopularniji Rimljanka, Neposlušnost i Konformista. Moravija je u svojim novinskim člancima i knjigama često prozivao fašistički režim, katoličku crkvu, te je shodno tome bio cenzurisan zbog svih otvorenih stavova. Režiser Vitorio De Sica adaptirao je roman Dve žene u istoimeni film sa Sofijom Loren u naslovnoj ulozi. A upravo ovo kultno ostvarenje, prožeto brojnim ikoničnim scenama, ubraja se i dan-danas u red najvažnijih za celokupnu italijansku kinematografiju.

Tajnoviti Marčelo

Smešten u 1938. godinu, roman Konformista uvodi nas u život uglađenog i tajnovitog Marčela Kleričija. Ovaj tridesetogodišnjak na prvi pogled poseduje sve potrebno za srećan život – savršenu verenicu Đuliju, posao u aktuelnoj fašističkoj upravi i bogatstvo. Međutim, ako se zagrebe ispod  privida sveopšteg blagostanja uvidećemo kako Marčelo ipak samo pokušava da se prilagodi vremenu i ljudima, dok duboko u sebi krije pravu prirodu – koja nije baš najsvetlija. Uoči venčanja on dobija tajni zadatak da tokom medenog meseca u Parizu ubije svog bivšeg profesora filozofije, Edmonda Kvadrija, koji je postao politički disident i glavni kritičar fašističkog totalitarizma. Nakon što upozna Kvadrijevu mladu suprugu Marčelo se ujedno zaljubljuje u nju, a za sve to vreme vrebaju ga i mračne tajne iz prošlosti.  Visoke ambicije odvešće ga na put bez povratka, a mešanje konformizma i potisnutih emocija do potpune psihološke degradacije.

Zbog čega treba pročitati roman?

U svakom društveno-političkom sistemu javljaju se konformisti – ljudi koji se  prilagođavaju masi iz želje da zamaskiraju neprilagođenost. Takav je upravo i Marčelo, (anti)junak romana, iza čijih se naizgled lepih manira i spremnosti da učini sve za državu, kriju ogromna nesigurnost i mračna priroda. Autor laganim potezima portretiše njegovo detinjstvo, odrastanje, neminovan pad, i tako šalje snažnu kritiku koja ostaje aktuelna sve do danas.

Foto: Čarobna knjiga; Instagram; @booksstackandpages @booksnbella

Učitati još
Zatvori