Raskošne i originalne coffee table knjige koje će dati završni touch vašem dnevnom boravku
Raskošne i originalne coffee table knjige koje će dati završni touch vašem dnevnom boravku

Raskošne i originalne coffee table knjige koje će dati završni touch vašem dnevnom boravku

Na Journalu vam redovno donosimo književne preporuke za koje verujemo da će obogatiti vaš čitalački opus izvrsnim štivom. Ovih se dana možete igrati i osvojiti bestseller roman u novom Journal Book Clubu, a uz brojne liste najboljih knjiga – verujemo da vam inspiracije za odabir naslova ne nedostaje. Međutim, knjige mogu služiti i kao ultimativni dodatak vašem domu koji istovremeno donosi kvalitetan sadržaj. Upravo je to obeležje popularnih coffee table knjiga, masivnih naslova tvrdih korica, odštampanih na sjajnom papiru koji najčešće donose bogatu retrospektivu na određenu temu. Odlikuje je ih njihova umetnička vrednost jer najčešće donose raskošne fotografije ili ilustracije poznatih fotografa i umetnika, a kreativno vodstvo pod kojim su nastale vidljivo je na svakoj stranici ovih knjiga.

Coffee table knjige uvek su divan poklon koji možete odabirom teme prilagoditi svakome kome ih darujete, a ono najbolje je – izgledaju prekrasno u enterijeru i danas su retki impresivni prostori u kojima nema barem jedne hrpice coffee table knjiga. U nastavku vam donosimo tri koje su nas posebno inspirisale i još pregršt preporuka na koje vredi baciti pogled!

Anni and Josef Albers

Koloritna naslovnica knjige privukla je našu pažnju još impresivnijoj priči koju donosi. U pitanju je vizualna biografija Anni i Josefa Albersa, pionira moderne umetnosti i dizajna koji su svojim radom obeležile 20. vek u apstraktnoj umetnosti. Ovo je prva ovakva knjiga koja donosi i skrivene detalje njihovih života i prati umetnički put ovog slikara i dizajnera te tekstilne umetnice.

Stranice su ispunjene kratkim esejima koji donose uvid i u njihove odnose s drugim umetnicima koji su stvarali u isto vreme, a listajući možemo uživati u čak 750 umetničkih dela koja potpisuju i pregršt arhivskih fotografija i dokumenata. Osim toga, zaista, koliko je šarmantna naslovnica?

Accidentally Wes Anderson

Ako ste ljubitelj estetike i filmova Wesa Andersona ili poznajete nekoga ko jeste, ne morate da tražite dalje. Impresivnu knjigu autorizivoao je sam Anderson, a koncipirana je kao književno putovanje na svaku lokaciju na koju je režiser smestio svoje filmove.

Sve kultne i vizualno primamljive zgrade i mesta prikazana su u ovoj raskošnoj knjizi na 368 stranica, a uz svaki je prizor ispričana i fascinantna pozadina te lokacije i kako je završila u filmu. Najbolji je deo ovog coffee table naslova što prati Andersonovu estetiku stoga njegovi vizuali, boje i osećaj za simetriju prate stranice knjige i način na koji je sastavljena.

Frida Kahlo: The Complete Paintings

Frida Kahlo tokom godina pretvorila se, ne samo u umetnički ikonu kakva apsolutno je, već i u ikonu pop kulture. Sama je po sebi postala simbolom zbog čega su njoj napisane brojne knjige pa tako i mali milion coffee table naslova. Međutim, ovog je leta konačno izašla najveća coffee table knjiga koja sadrži sve što je Frida Kahlo ikad stvorila, a da je poznato javnosti i umetničkim krugovima.

Knjiga Luisa Martina Lozana u izdanju kultnog Taschena donosi sve radove umetnice, tačnije njih 152, umetničku kritiku svake od njih, dosad neviđene fotografije i detalje Fridinog života. Autor knjige proveo je neverovatnih 30 godina istraživajući život umetnice i skupljajući umetnička dela u izgubljenim kolekcijama stoga je ova knjiga, koja trenutno koša 200 dolara, sama po sebi vrhunsko delo.

Coffee table knjige koje želimo u interijeru

Foto: Amazon, 24Books

Učitati još
Zatvori