Popularna knjiga o ljubavi koja će se ovog leta čitati na svakoj plaži
Popularna knjiga o ljubavi koja će se ovog leta čitati na svakoj plaži

Popularna knjiga o ljubavi koja će se ovog
leta čitati na svakoj plaži

Leto je i zvanično počelo pa lagano počinjemo razmišljati o letnjom štivu kojeg ćemo iščitavati na plaži odmarajući se u hladovini. Iako ste možda više tip za romane – krimiće ili ljubiće, jeste li razmišljali i o nekoj dobroj knjizi iz svakodnevne psihologije? Odličnih knjiga na tu tematiku ima mnogo, ali mi smo danas odabrali uda uronimo u područje ljubavi. Tačnije, danas pričamo o jezicima ljubavi o kojima smo nešto više naučili iz popularne knjige Gary Chapmana – Pet jezika ljubavi.

 

Pet jezika ljubavi – sve za ljubav i ništa bez nje

Ljubav je inače vrlo neiscrpna tematika o kojoj se pričalo još od davnina, priča se i pričaće se uvek. Svako ima po koju mudrost za podeliti iz svog iskustva, ali koliko god da postoji, toliko se do dana današnjeg nije izmislila čarobna formula. Neki pravi recept. I zaista, nema ga, jer ljubav je emocija koja ima beskonačno slojeva i koja ne zavisi samo o nama. Nema garancije da ako dovoljno uložimo i dovoljno se potrudimo, da će biti onako kako smo zamislili. Ljubav nije recept za kolač koji smo danas odlučili napraviti jer nam se jede nešto slatko. Ona je kao malo živo biće u koje neprestano treba uzajamno ulagati. I to bezuslovno, bez fige u džepu, jer samo tako je ispravno.

Iako postoje različite vrste ljubavi, partnerska je ona na koju svi najčešće pomislimo. I ona koja je najviše obrađena u Chapmanovoj knjizi. Onaj ko je iskusio partnersku ljubav, zna da u odnosima ne ide sve uvek glatko. Problemi su sastavni deo svakog odnosa, a do njih dođe najčešće zbog naših različitosti, ali i manjka komunikacije. Psihoterapeut Chapman kroz svoj dugogodišnji rad s parovima ustanovio je da postoji pet jezika ljubavi. Tačnije, pet načina kojima dajemo i primamo ljubav. Svi smo sposobni da razumemo svaki od pojedinih jezika i svakodnevno ih koristimo. Ipak, postoji onaj jedan koji nam je primarni i prema kojem smo skloniji primati i davati ljubav.

Punjenje rezervoara ljubavi

Zamislimo sebe kao automobil. Kada je tank pun, možemo gde hoćemo, a kada je prazan vrlo smo ograničeni i panično tražimo gde da napunimo gorivo. Pri dolasku na benzinsku postaje važno koje ćemo gorivo odabrati. Ako u benzinca natočimo dizel, poznato je da automobil neće predaleko stići. U ovom primeru gorivo je ljubav, a benzin i dizel su jezici ljubavi. I te kako je važno kojim ćemo jezikom ljubavi napuniti svoje i partnerovo srce, a kako bi znali koji ćemo jezik odabrati, za početak se moramo upoznati sa svakim od njih.

Pet jezika ljubavi o kojima pričamo su: reči potvrde, kvalitetno vreme, primanje darova, činjenje usluga i fizički dodir. Na prvu vam se sigurno čini kako u svom odnosu imate zastupljene sve, gore navedene, načine. Ipak, kada biste malo dublje ušli u tematiku i preispitali šta vam je zaista važno i koji biste način pre odabrali u ili-ili situaciji, došli biste do svog primarnog jezika ljubavi. Uz upitnik koji se nalazi na kraju knjige, ili englesku verziju testa na internetu, vrlo lako možete doći do ovog odgovora.

Kako u praksi funkcionišu jezici ljubavi

Ako je na primer, kvalitetno vreme vaš primarni jezik, onda ćete biti najsrećniji kada vam partner pokloni svoje vreme i pažnju u obliku zajedničko provedenog vremena. Bilo to bioskop, klizalište, večera, šetnja ili izlet, vaš će rezervoar biti napunjen. Velika je verovatnoća da na jednaki način i vi partneru pokazujete svoju ljubav, ali šta ako kvalitetno vreme nije njegov primarni jezik ljubavi? Tu dolazimo do toga da je važno poznavati onoga kome poklanjamo svoju ljubav, kako bismo bili svesni njegovog jezika ljubavi.

Ako je to činjenje usluga, onda će partner jako ceniti kada pospremite veš mašinu umesto njega, skuvate mu jutarnju kafu, pomognete mu u nekim zadacima koje ne stiže, ili koje možda ne zna. Ovaj aspekt ljubavi nepresušan je idejama, ali nekad treba aktivirati svoju kreativnost i napraviti nešto što nam se u tom trenutku možda i ne radi. Za viši cilj – poklonjenu ljubav. Ukoliko su to ipak reči potvrde, bilo bi dobro da obratite pažnju na to koliko često svojim rečima dajte potporu i komplimente drugoj strani. Setite se da je za lepu reč potrebno najmanje uloženog vremena, a nekome znači mnogo više od toga.

Primanje poklona može se činiti kao vrlo površan način pokazivanja ljubavi, ali važno je da shvatite da cena ne određuje uspeh kod ovog jezika. To može biti i cvet ubran ispred kuće za kojeg ne trebate uložiti ni novčić. Ono što treba da uložite je svoju pažnju – osluškujte želje osobe pored sebe.

Volimo da verujemo kako je ljubav iznad svega i da je dovoljna. Ipak, stvarnost je malo drugačija pa je važno da što pre shvatimo kako su razumevanje, blagost, ulaganje i osluškivanje onih do kojih nam je stalo iznad svega. Jedino tako ljubav može pobediti sve!

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori