Tri mlada domaća autora čija književna dela vredi pročitati
Tri mlada domaća autora čija književna dela vredi pročitati

Tri mlada domaća autora čija
književna dela vredi pročitati

Koje su to dve stvari kojima bi najviše trebalo da se okrećemo kada je reč o umetnosti, u ovom slučaju književnosti? Domaćem i mladom. Mladi književni autori iz Srbije, sada već zasigurno stvaraju potpuno nove talase u svetu književnosti. Donoseći svoje sveže perspektive uz snažno pripovedanje. Nova generacija pisaca, na određen način, udahnula je novi život domaćoj književnoj sceni. Prikazujući svoju perspektivu surovo i realno, što je od velikog značaja za međusobno razumevanje, društvenih okvira i okolnosti.

Sva tri dela karakteriše sposobnost da spajaju staro s novim, crpeći iz bogate kulturne i književne baštine Srbije potrebno stilsko znanje. Istovremeno, svako od njih na jedinstven način prihvata savremene teme i tehnike pripovedanja. Mnogi od njih, neretko, odražavaju složenu istoriju naše zemlje, a oslikavaju i trenutne političke sisteme.

Književnoj sceni u Srbiji i dalje je neophodno mnogo više podsticaja i uslova. Mladi domaći autori koje smo ovom prilikom izdvojili, definitivno pomeraju određene granice pripovedanja. Kako budu usavršavali zanat i istraživali nove stilske puteve, verovatno da možemo očekivati još izvanrednih dela koja će biti predstavljena na domaćoj književnoj sceni i ostaviti neizbrisiv trag na publiku.

Nađa Petrović – Meduze žive zauvek

Nađa Petrović, dramaturškinja i rediteljka, autorka romana Meduze žive zauvek, donosi jedan potpuno novi pristup književnosti, ali i pisanju romana. Njeno delo poručuje da se danas odrasta drugačije, da mladi imaju veće strahove i jedan od načina da se oni prevaziđu jeste ljubav, upravo ona koja nam najviše i nedostaje. Nađa u svom romanu pripoveda o sebi, svojim borbama, osećanjima, dešavanjima i pokušajima da se oslobodi strahova. Ona, nudi čitaocu utehu, volju, snagu. Njena mladost i polet osećaju se tokom čitavog romana. Čitavo delo predstavlja svež pogled, uz nešto drugačiju perspektivu. Knjiga koja će vam definitivno biti odličan saputnik, koja će probuditi u vama možda neka davno zaboravljena osećanja, ili pomoći da se sa istima trenutno suočite.

Siže romana: Sara na svirci ima susret sa osobom iz prošlosti koja nosi ribu u rancu, riba oživi i ugrize je za ruku. Sara se budi sledećeg jutra sa bolom u ruci i shvata da je prethodne večeri granica između sećanja, realnosti i fikcije prestala da postoji. Ona pokušava da nastavi normalno sa svojim životom, ali njena sećanja koja u sebi nose nerazrešene traume iz prošlosti je sve više stežu i ubacuju u vrtlog koji se kreće između jave i sna.

Aleksandar Bartol
Aleksandar Bartol

Višnja Begović – Džet Leg

Mlada pesnikinja, Višnja Begović, sa svojom zbirkom pesama Džet Leg donosi nešto potpuno drugačije na domaću književnu pozornicu. Naime, ona svojim delom uvodi potpuno drugačiji narativ, te se u njenim pesmama smenjuju ljubav, bol, sreća, smrt, život i to samo u par stihova. Definitivno dopušta čitaocu da zamisli svoj početak, svoj kraj i poistoveti se sa njenim pesmama na sebi svojstven način. Iako mlada, Višnja pokazuje iskustvo u pisanju. Pesme su tačne, ritmične, teme i motivi se ne ponavljaju iz pesme u pesmu. Svaka pesma stoji kao svedočanstvo za sebe, a zajedno definitivno predstavljaju određene periode života mlade pesnikinje o kojima saznajemo samo onoliko koliko nam ona dopusti. Ta misterioznost uslovljava kvalitet. Zbirka pesama sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima, a ukoliko ste pravi književni znalac, shvatićete i zbog čega se toliko priča o njoj. Drugačiji izbor motiva, jedinstvena melodija dela i otvorenost ka ranjivosti i emocijama krase njeno delo.

Matija Pavićević – Blede plave oči

Još jedan mladi autor, Matija Pavićević, književnoj publici poznat kao autor romana Jutarnji bluz, svoj drugi roman Blede plave oči, piše na nešto drugačiji način. Dok se svom prvencu, čini se, mnogo više posvetio, drugi roman dolazi na police dosta brže ali ništa manje kvalitetan. Stilski drugačiji, roman Blede plave oči opisuje tokove kojima se kreću mladi danas. Od ljubavi, još veće ljubavi, do slomljenog srca. Matija opisuje svoje procese stvaranja, neobuzdane tokove misli i jurnjavu po Beogradu. A za čim mladi pisac juri? Reklo bi se da pokušava da uhvati svoju mladost, sve njene mračne i svetle strane. I reklo bi se, da je začudo, u tome i uspeo. Sjedinjavanjem određenih iskustava u ovom romanu. Iako mlad, ovaj autor će vas sigurno podsetiti na najlepše momente u životu. One, kad ste bili mladi, izgubljeni. One u kojima nije važna odgovornost, nego sloboda. A priznaćete da nam upravo to nedostaje.

Učitati još
Zatvori