Ljubitelji mimova i digitalnih umetnosti, imamo knjigu za vas!
Ljubitelji mimova i digitalnih umetnosti, imamo knjigu za vas!

Ljubitelji mimova i digitalnih
umetnosti, imamo knjigu za vas!

Kako se dogodilo naše otkriće knjige Kultura internet mimova? Vrlo jednostavno. Mimovi su nešto što svako od nas na dnevnoj bazi konzumira. Smešni isečci koji simuliraju stvarnost. Delimo ih, sejvujemo, pa čak i kreiramo. Mimovi su postali na neki način vid komunikacije u momentima kada ne možemo drugačije da se izrazimo. Oni imaju zadatak da nas zabave, ali i navedu na duboka preispitivanja. U jednom momentu smo samo pomislili. Kako je moguće da jedan ovako ozbiljan deo digitalne kulture nije nigde do sada objašnjen. Pretragom na internetu došli smo do odgovora da ipak jeste. Autori, Frederik Kaplan i Nikolas Nova, ovaj čitav jedan društveni i kulturološki fenomen objasnili su u svom delu.

Koliko znamo od autorima?

Frederick Kaplan je po struci inženjer, njegova uža specijalnost jeste rad na izučavanju veštačke inteligencije. Prva je osoba koja se ozbiljno pozabavila digitalnom erom i kulturi u našem dobu. Trenutno vodi Departman digitalnih humanističkih nauka na Visokoj tehničkoj školi u Lozani i direktor je Digitalne humanističke laboratorije. Ovo nije njegova prva knjiga, on je autor još osam različitih naučno orjentisanih knjiga, a predstavio je preko sto publikacija vezanih za digitalne nauke.

Sa druge strane tu je koautor Nicolas Nova. On je po obrazovanju etnograf, međutim bavi se i istorijom dizajna, antropologijom, a još radi i kao kustos. Njegov rad fokusira se na istraživanje budućnosti i novih medija, najviše mobilne tehnologije i kulture. Bavi se sakupljanjem i dokumentovanjem novih digitalnih formi komunikacije, među kojima spada i sveprisutan mim ili engleski meme.

Mladi naučnik doktorirao je na polju društvenih nauka na Univerzitetu u Ženevi na polju interakcije čovek-mašina na Visokoj tehničkoj školi u Lozani. A jedan je od osnivača Laboratorije za blisku budućnost, konsultantske kuće za dizajniranje fantastike. Ni njemu ovo nije prva knjiga, do sada iza sebe ima još četiri koje se u najvećoj meri tiču dizajna i mobilnih telefona.

Frederick Kaplan
Nicolas Nova

Šta se zaista krije u knjizi o mimovima

Ono što možete da saznate u ovoj knjizi jeste šta je to zapravo nezaustavljiva hiper(re)produkcija šaljivih i svedenih poruka, kao i čitavu istoriju koja je oblikovala ovaj vid digitalne umetnosti. Svaki mim čini jedan rekontekstualizovan fragment iz naše realnosti što smo vam u uvodu na primerima i objasnili. Ni jedan trend na društvenim mrežama nije se zadržao kao što je to uspeo mim, te je danas internet bogat sadržajima koji odgovaraju ovoj digitalnoj formi.

Za kreiranje mimova koriste se isečci iz mejnstrim filmova i serija, dela iz klasičnog slikarstva, ali i fotografije iz privatnih arhiva. Uz jednostavne i upečatljive komentare koji oslikavaju realan život, mim je jedan od najdeljenijih sadržaja na društvenim mrežama. Ova knjiga definitivno pomaže da bolje razumemo digitalnu kulturu koja ih proizvodi kao nešto što kolektivno stvaramo a ne kao nešto što nam se događa. Knjiga sadrži i niz najpoznatijih primera, uputstva kako da se napravi i oblikuje mim, zapažanja o životnom ciklusu mimova, ali i mnoge druge naučne opservacije na ovu temu.

Delfi

Knjiga je dostupna u skoro svim većim knjižarama u našoj zemlji, a ukoliko ste veliki fan mimova ili pripadate mim zajednici, definitivno bi trebalo da izučite ovo štivo. Digitalna umetnost i internet umetnost sigurno se ne mogu porediti sa ostatkom kulturnog nasleđa. No, mi smatramo da njih ne bi trebalo ni porediti. Evo jednog načina da se upoznamo dublje sa kulturološkim nasleđem digitalnog doba u kom živimo.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori