Kompleti knjiga kojima možete obogatiti kućnu biblioteku
Kompleti knjiga kojima možete obogatiti kućnu biblioteku

Kompleti knjiga kojima možete
obogatiti kućnu biblioteku

Pored toga što su kompleti knjiga odličan poklon za osobu koja je pravi knjiški ekspert, oni su takođe jedan način da se motivišete i pročitate ostala dela pisaca koji su uspeli da privuku vašu pažnju.

Tu je sa druge strane i popularno mišljenje da svaka kuća mora da sadrži tomove i izdanja svetskih književnika. Najčešće ljudi se okreću Dostojevskom, Tolstoju, Ivi Andriću ili Meši Selimoviću. Njihove komplete knjiga ćete najčešće i pronaći u knjižarama kao najpopularnije i posebno izložene.

Kako bismo razbili stigmu da treba kupovati najčešće tomove književnih velikana, donosimo vam predlog kompleta kojima možete osvežiti svoju kućnu biblioteku, a koji ne podrazumevaju najpopularnije autore.

Red novele:

GODIŠNJA DOBA / Karl Uve Knausgor

Karl Uve Knausgor, norveški pisac najpoznatiji po svojim romanima Moja borba. Ukupno šest autobiografskih romana ovog pisca izašlo je u periodu od 2009. do 2011., romani su i dvanaest godina nakon objavljivanja jedni od poznatijih književnih dela današnjice.

Kako se o ovoj šestotomnoj priči dosta debatovalo, mi smo odlučili da vam predložimo njegovu drugu zbirku priča koja ovaj put sadrži četiri nastavka pod nazivom Godišnja doba.

Nazivi zbirki priča idu redom: U jesen, U zimu, U proleće i U leto. 

Ovaj tom posvećen je njegovoj kćerci, kao i romani iz edicije Moja borba puni su autobiografskih momenata i ličnih doživljaja i zapažanja pisca. U prvoj zbirci, U jesen, pisac očekuje rođenje svoje kćerke. Kada dođe do poslednje zbirke, U leto, piščeva kćerka je već devojčica koju polako uvodi u svet koji je okružuje.

Interesantan i veseo pogled na svet je ono što Godišnja doba izdvaja od svih njegovih ranijih dela. Interesantni životni zaključci i drugačija opažanja pokazuju svu moć ovog autora.

Red domaće fantastike:

Bajka nad bajkama / Nenad Gajić

Kada ste poslednji put imali prilike da čitate odličnu epsku fantastiku? Ukoliko ste jedni od onih koji vole tajanstvene priče, mitološka bića i događaje, mitološke bogove i skrivena mesta podzemlja u kom vladaju moćne sile, Nenad Gajić biće vaš novi omiljeni autor.

Potpuna zbirka Bajka nad bajkama objavljena je 2021. godine, a ona sadrži tri romana: Senke u tami, Bajka nad bajkama i Treća noć. Sva tri romana sadrže elemente slovenskog folklora, a priče su građene prema motivima srpske narodne epike.

Ukoliko mislite da naša epika ne može da se poredi sa grčkom, varate se. Nenad Gajić će vam dokazati koliko mračno i misteriozno može biti naše mitološko nasleđe, a njegove priče mogu se porediti sa najboljim svetskim romanima fantastike.

@delfi.rs

Red književnosti dvadesetog veka:

Sabrana dela / Mihail Bulgakov

Rekli smo u uvodu da nećemo spominjati popularne svetske pisce čiji tomovi su već zauzeli izloge u omiljenim knjižarama, ali moramo da ispravimo jednu nepravdu. Bulgakov se ne nalazi u izlozima, a pored toga što je njegovo delo Majstor i Margarita najzabavnija srednjoškolska lektira, i ostala njegova dela mogu da pariraju književnim delima današnjice kojoj svedočimo. Šta više, ocenili bismo Bulgakova kao pisca koji bi se, da stvara u današnje vreme, mnogo bolje snašao od mnogih drugih pisaca.

Ako uzmemo u obzir da ste redovno čitali lektire u srednjoj školi, onda ste sigurno čitali i Majstora i Margaritu. Kako smatramo da je nemoguće da vam se ovaj roman koji govori o ljubavi, umetnosti, bogu i filozofiji nije svideo, šta nam drugo ostaje nego da vam preporučimo čitav tom Bulgakovih dela.

Tom sadrži dvanaest knjiga: 

Utopija Mihaila Bulgakova – Milivoje Jovanović
Pozorišni roman
Život gospodina de Molijera
Pisma
Bela garda
Majstor i Margarita
Mrtve duše i druge drame
Pseće srce i druge pripovetke
Dani Turubina i druge drame
Poslednji dani i druge drame
Purpurno ostrvo i druge pripovetke
Holanđanin lutalica i druge pripovetke 

@mayakitap

Više predloga i recenzija knjiga pronađite ovde.

Foto: booka.rs; delfi.rs; @mayakitap; Pexels.

Učitati još
Zatvori