Knjige o kojima se već priča a koje će biti objavljene u septembru
Knjige o kojima se već priča a koje će biti objavljene u septembru

Knjige o kojima se već priča a koje će
biti objavljene u septembru

Polako dočekujemo mesec poznat kao „poslednji mesec leta“ i „mesec povratka u školske klupe“. No, za nas je ovaj mesec mesec dobrih knjiga čija izdanja željno isčekujemo. Mi ćemo zato septembar okarakterisati kao „mesec za kupovinu dobre knjige“. Izdvojili smo tri naslova o kojima se već mnogo priča, a verujemo da će i potražnja za njima biti velika. Pogledajte šta se nalazi na našem septembarskom knjiškom radaru i odvojite jedan, dva ili pak sve naslove za svoju kućnu biblioteku. Ukoliko ste do sada stekli poverenje u naše mesečne predloge, verujemo da će ove knjige definitivno biti deo i vašeg spiska za kupovinu.

I onda opet, iz početka – Filip Grujić

Novosadskog mladog pisca, Filipa Grujića i njegov poslednji roman Podstanar smo već ranije imali prilike da izdvojimo. Ovoga puta, reč je o romanu koji se još uvek nije našao na policama domaćih knjižara. No, od 25. septebra to će se promeniti i njegov, treći po redu roman, I onda opet, iz početka krasiće police knjižara. Ovo izdanje romana priredila je knjižara Booka. Ovoga puta reč je o nešto intimnijem pripovedačkom tonu sa više autobiografskih elemenata. Reč je o mladiću koji se oprašta sa svojim dvadesetim godinama života i polako „gazi“ u tridesete. Tranzicija mu donosi niz pitanja kao što su, šta je ono što zaista želi? Dok pripoveda o svojim roditeljima, prijateljima i ljubavima dobićemo uvid u život jednog milenijalca. Filip je javnosti već poznat kao autor mladalačkih romana u kojima se ističe problematika savremenog života. Da li ćemo i ovoga puta dobiti roman sa kojim će se, podjednako, i mlađi i stariji uspeti poistovetiti ostaje nam da vidimo. U svakom slučaju, poučeni utiscima njegovih ranijih romana, toplo vam preporučujemo da ispratite ovaj naslov.

booka

Belo se pere na dvadeset – Bronja Žakelj

Kniga koja je odavno rasprodata i već dugo je nema na stanju dobija svoju dopunu sa sveže ilustrovanim koricama. Knjiga koja je obišla region i osvojila pozitivne komentare kritike i publike. Slovenačka spisateljica uspela je, čini se, da pomiri čitavu bivšu Jugoslaviju. Kako? Iskrenom i potresnom autobiografskom pričom o svom odrastanju za vreme Tita. Iznoseći ličnu i kolektivnu patnju koja je zadesila mnoge tokom raspada Jugoslavije, Bronja Žakelj kao svedok na klupi u sudnici, taksativno iznosi probleme sa kojima se tadašnje društvo suočavalo. No, nije prošlost ono što je jedina tema njenog romana. Kako je taj period istorije uticalo na današnje zemlje Balkana i njihove ljude, još jedna veoma bitna društveno-politička tema satkana od iskrenih osećanja. Potresne scene kojih su, poput spisateljice, mnogi bili svedoci, pružiće ujedno i poseban vid utehe i saosećanja. Roman na koji se definitivno čekalo dugo biće ponovo dostupan u knjižarama tokom septembra. Poznato je da samo dobre knjige dobijaju iznova i iznova nova izdanja. Evo jednog primera.

Laguna

Bioskopska promišljanja – Quentin Tarantino

Knjiga koja je odmah po svom objavljivanju u Americi postala bestseler New York Times-a. Ukoliko nas pitate, trenutno ne postoji osoba u svetu filma od Quentina Tarantina od koje bismo više želeli da čujemo o filmu. Ovog septembra verujemo da će ova knjiga izazvati posebno interesovanje, te da će najezda biti velika. Nakon što je širom sveta osvojio, ništa drugo do samo pozitivne kritike i domaća javnost imaće priliku da zaviri u priče o filmu, kritike, teorije, ali i lični istorijat jednog od najboljih savremenih reditelja. Ono što je još specifično, ukoliko ste pored dela ljubitelj i Tarantinove ličnosti, jeste da je ova knjiga potpuno pisana u njegovom duhu. Dakle, oštroumni, drugačiji, duhoviti pogledi na svet filma je ono što vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima. Štivo takođe prepoučujemo i onima koji nisu opsežni ljubitelji lika i dela Quentina Tarantina. Njegovi novi pogledi i shvatanja o kinematografiji sigurno će vam prijati bar kao polazna tačka za dalja razmišljanja i lična shvatanja.

Laguna

Foto: Booka; Laguna

Učitati još
Zatvori