Knjige o dizajnu enterijera koje će vas inspirisati za vaše sledeće preuređenje doma

Knjige o dizajnu enterijera koje će vas inspirisati za vaše sledeće preuređenje doma

Knjiga Enterijeri Arhitektura Dizajn često se naziva i „Biblijom dizajna enterijera”. Stanley Abercrombie i Sherrill Whiton na više od 700 stranica daju istorijski pregled dizajna enterijera i potpuni uvid u umetničke pravce različitih razdoblja. Iako je ova knjiga za svakog dizajnera nešto što se jednostavno mora pročitati, nekoliko novijih naslova koje smo pronašli savršeni su za inspiraciju ako se upuštate u proces renoviranja prostora. U njima, kroz brojne fotografije, u svakom trenutku možete pronaći inspiraciju koja će se možda savršeno uklopiti u vašu viziju prostora i olakšati vam dizajn enterijera.

Made For Living

Bez obzira na to krećete li u potpuno renoviranje prostora ili želite tek malo da ga kozmetički sredite, knjiga Amber Lewis Made For Living, sjajno je mesto odakle treba početi. Saveti u ovoj knjizi najbolji su dokaz da za osvežavanje prostora nije uvek nužno sprovoditi skupe i sveobuhvatne radove. Nekad je dovoljno tek obojiti zidove, poigrati se bojama i teksturom tekstilauneti nekoliko detalja koji će na prvu privući poglede.

Amber Lewis je dizajnerka poznata po svom opuštenom, a opet šik stilu uređenja prostora. Uglavnom ne koristi neke jake akcente, a svaki njen enterijer i dalje deluje razigrano i raskošno. Kroz ovu knjigu naučićete kako ponekad na najbolji mogući način možete iskoristiti stvari koje već posedujete i pretvorite ih u dekore koji će privući pažnju.

Remodelista: The Organized Home

Remodelista je kolektiv dizajnera i entuzijasta zaljubljenih u enterijere koji na svojoj web stranici dele korisne savete iz ovog područja. Tu je i njihovo izdanje knjige nazvane Remodelista: The Organized Home, koja će vam i te kako olakšati proces preuređenja nekog prostora.

Sama knjiga počinje onim što joj naslov i sugeriše, a to su neke navike koje bi trebalo da usvoji svaki pojedinac koji želi da ima organizovan životni prostor. Potom, možete preuzeti neke vrhunske ideje za spremanje stvari koje često znaju da zaguše enterijer. Tu su i saveti kako na najbolji način da organizujete radni prostor i ormare. Iako na prvu ne zvuči kao neka velika transformacija, dizajneri enterijera zaslužni za ovu knjigu znaju da i male promene mogu učiniti mnogo toga, pogotovo kad je reč o prostorima manje kvadrature. Stoga su ovi saveti kao stvoreni za one koji u planu nemaju velike zahvate u prostoru, a žele određene promene.

The Secret Lives of Color

The Secret Lives of Color je knjiga spisateljice Kassie St. Claire iz Londona. Iako na prvi pogled možda ne zvuči da je o dizajnu enterijera, upravo je taj naslov jedan od onih za kojim dizajneri često posežu kada im je potrebna inspiracija. Kroz zanimljive priče i istorijske trenutke ova knjiga vodi nas kroz svet boja i njihov uticaj na naš svakodnevni život. U knjizi se spominje 75 različitih boja i nijansi. St. Claire je, kako stoji u opisu knjige, svoju dugogodišnju opsesiju bojama pretvorila u jedinstvenu studiju ljudske civilizacije.

Knjigu su veoma brzo prepoznali i dizajneri enterijera, koji je često crpe kao inspiraciju kada treba uklopiti određene nijanse u prostor. Ova knjiga definitivno će doneti jednu novu perspektivu kada su u pitanju boje, uticaj koji neke od njih imaju na naše raspoloženje, kao i to kako biti inovativan pri njihovom korišćenju.

Live Beautiful

Dizajn enterijera nije isključivo vezan za ono što je oku prijatno. Pravi dizajneri znaju da je u kreiranju izgleda prostora važna i njegova funkcionalnost i emocija koju izaziva kod osobe koja se u njemu nalazi. Upravo to zna i Athena Calderon, čija knjiga Live Beautiful istražuje kako kroz dizajn poboljšati kvalitet života. Cela knjiga prožeta je savetima brojnih dizajnera s kojima je autorka umrežena, kao i fotografijama enterijera iz celog sveta. Autorka je za potrebe knjige takođe otvorila vrata dve svoje rezidencije, iz čijih fotografija se takođe može crpeti inspiracija.

Athena Calderon je za potrebe ove knjige za 14 meseci obišla Ameriku od obale do obale, potom se zaputila u KopenhagenLion i još nekoliko lokacija u Evropi. Sve to da bi čitaocima prenela različite poglede i pristupe dizajnu enterijera i načinu života, a iz svakog od njih možemo ponešto da naučimo.

Evocative Interiors

Ray Booth je proslavljeni američki dizajner enterijera čija je knjiga Evocative Interiors postala veliki bestseler. U knjizi se mogu pronaći neki od poznatijih enterijera s njegovim potpisom, kao i projekti koji nikada pre nisu ugledali svetlo dana. Moderna elegancija često su reči kojima se opisuje njegov rad, a upravo je to pravac koji je danas izuzetno zastupljen u dizajnu enterijera, i predstavlja bezvremeni klasik.

Svaki od enterijera predstavljenih u knjizi uključuje inovativno korišćenje nameštaja kako bi se definisala svaka prostorija. Eklektični miks savremenih i antikvarnih komada dobitna je kombinacija ovog autora koji nas u knjizi vodi kroz ceo proces i objašnjava kako spojiti naizgled nespojivo. Booth je veliki zagovornik tradicionalnih materijala, velikih staklenih površina i prirodnog drveta, koje smatra osnovom kvalitetnog životnog prostora.

Foto: Amazon/Profimedia

Učitati još
Zatvori