Knjige koje govore o položaju žena u društvu, a koje bi svako od nas trebalo da pročita
Knjige koje govore o položaju žena u društvu, a koje bi svako od nas trebalo da pročita

Knjige koje govore o položaju žena u društvu, a koje bi svako od nas trebalo da pročita

Da je savremenom svetu još uvek neophodna edukacija kada je reč o položaju žena u društvu, ali i samim principima feminizma, svedoci smo iz dana u dan. I ona nikada ni ne bi trebala da se završi. Zbog toga smo odabrali tri dela, tri istaknute spisateljice, koja morate pročitati bez obzira koliko već moža mislite da znate o ženama. Ukoliko ste žena, jasno je zbog čega ste ovde. Knjige koje smo odabrali sigurno će vam objasniti mnoge nedoumice i predočiti inidrektna i direktna uverenja koja društvo ima prema ženama. Ujedno, pomoći će vam da prihvatite društvo u kom živimo, a možda i podstakne da ga menjate. Nakon ova tri romana, svet za vas možda neće biti isti. A ono najbitnije, vi ćete se osećati snažnije.

Neukroćena – Glennon Doyle

Untamed ili Neukroćena je snažna i inspirativna priča napisana od strane Glennon Doyle. Bestseler autorke i govornice poznate po svojim iskrenim i autentičnim pričama koje osnažuju žene. Objavljena 2020. godine, a ujedno predstavlja i memoarsko delo. Autorka je okrenuta tome šta znači biti veran sebi, posebno kao žena u današnjem svetu. U osnovi, Untamed je refleksija ličnog putovanja spisateljice ka samopronalaženju, prihvatanju svoje autentičnosti i oslobođenju od društvenih stereotipa. Knjiga je podeljena na poglavlja koja istražuju različite aspekte njenog života i njenu evoluciju kao žene, supruge, majke i zagovornice društvene pravde. Kroz svoju naraciju, Doyle deli svoje borbe sa prilagođavanjem i očekivanjima koja su joj kao ženi postavljena od strane društva. Ovo je definitivno knjiga koju bi trebalo svako da pročita, ne samo žena. Saveti, opisi unutrašnjih borbi i shvatanja, memoari, mogu pomoći svakom pojedincu da se upozna sa jedinstvenom borobom osnaživanja svoje ličnosti.

laguna knjige
laguna

Budi takva kakva jesi – Emily Nagoski

Ovo nije samo još jedna knjiga o ženskoj seksualnosti. Autorka ovoj temi pristupa veoma ozbiljno razmatrajući sve konvencionalne norme i zablude. Autorka, Emily Nagoski, istaknuta je edukatorka i istraživačica u oblasti seksualnosti, a u ovoj knjizi duboko zaranja u kompleksan svet seksualnog blagostanja i želja žena. Ona vešto kombinuje naučna istraživanja s prijateljskim, razgovornim tonom i na taj način vodi čitaoce kroz zamršenosti ženske seksualnosti, ali i seksualnosti uopšte. Glavna poruka knjige je jednostavna ali duboka: Ne postoji „normalno“ kada je u pitanju ženska seksualnost. Umesto toga, ona tvrdi da su žene različite, jedinstvene i duboko kompleksne individue koje trebaju da prihvate svoju jedinstvenost bez osude ili stida. Ovo je delo koje će vam pomoći da prihvatite ovaj zamršen deo sebe, ali ujedno i shvatite mnoge stvari koje su sada možda samo pod znakom pitanja.

laguna knjige
laguna

Feministički manifest u petnaest predloga – Chimamanda Ngozi Adichie

Ova moćna knjiga napisana od strane poznate nigerijske autorke Chimamandae Ngozie Adichie jedna je u nizu obaveznih feminističkih dela. Knjiga je napisana u obliku pisma prijatelju koji je tražio savet o tome kako da odgoji svoju kćerku kao feministkinju. Interesantna polazna tačka, složiće se mnogi. No, ona definitivno služi kao vodič kako za majke, tako i za očeve o tome kako da usađuju feminističke vrednosti u vaspitanje svoje, ne samo ženske, dece. Sa petnaest ubedljivih sugestija, Adichie oblikuje osnovne principe feminizma i nudi praktične savete o odgajanju sledeće generacije osnaženih, samopouzdanih žena. Ukoliko nas pitate, ovo štivo bi moralo biti obavezno kada je reč o mladima.

delfi knjige
delfi
Učitati još
Zatvori