Journal preporuka: Roman „Teci kao reka“
Journal preporuka: Roman „Teci kao reka“

Journal preporuka: Roman
„Teci kao reka“

Ove sedmice iz Journal biblioteke preporučujemo roman Teci kao reka. Književni debi američke autorke Šeli Rid, postigao je za kratko vreme zapažen uspeh kod čitalaca širom sveta – a kao prilog tome stoje i brojne pozitivne kritike na relevantnoj platformi Goodreads.

Generacijska saga, koju ujedno upoređuju sa svetskim bestsellerom Tamo gde rakovi pevaju, nedavno je objavljena u okviru izdavačke kuće Vulkan izdavaštvo. U nastavku donosimo utiske…

Teci kao reka / Vulkan izdavaštvo

Roman o odrastanju, gubitku i pronalasku pravog puta

Autorka, Šeli Rid, u romanu Teci kao reka pripoveda nezaboravnu i majstorski istkanu priču. Sam prolog, nakratko, čitaoce vodi u sadašnjost, a glavna junakinja Viktorija Neš, uz vidljivu melanholiju, govori o izgradnji veštačkog jezera koje u potpunosti uništava Ajolu, varošicu na američkom severu. Nekadašnja farma njene porodice i bogata zemlja iz koje su nicala stabla i plodovi bresaka, danas se nalaze u blatu i mulju. A takvo stanje stvari vraća Viktoriju u davnašnju prošlost, te ona u prvom licu otpočinje dirljivu hroniku.

Poznanstvo koje menja život glavne junakinje

Naredna scena vodi nas u kasnu jesen, godine 1948. Upoznajemo sedamnaestogodišnju Viktoriju Tori Neš koja usled tragičnog gubitka majke preuzima ulogu domaćice, a njena svakodnevica vezana je za različite poslove na farmi.  Jednog prohladnog dana, nakon isporuke bresaka, ona upoznaje tajanstvenog stranca Vilsona Muna. Ispostaviće se da je to bio sudbinski trenutak koji u oboma pali iskričavi plamen strasti.

Pod velom tajne, Tori i Vilson otpočinju vezu. Međutim, uskoro na scenu stupa Set, Viktorijin stariji brat, koji odlučuje da ih rastavi. Naposletku se događa nesreća, Vilson umire – dok Viktorija odlučuje da svoj  put nastavi daleko od porodičnog imanja koje donosi nesreću. Da li će, pored brojnih prepreka, uspeti u toj zamisli?!

@pexels

Zbog čega treba pročitati roman?

Roman Teci kao reka obavijen je metafizičkom snagom i upečatljivim likovima koji, dugo, nakon čitanja ostaju u našim mislima. Naracija teče laganim tokom, puna je intenzivnih opisa i naprosto poziva čitaoca da se i sam otisne na jedinstveno književno putovanje. Na kraju, treba istaći da je istorijski odeljak verodostojno prenet. Shodno tome, ukoliko i vi, poput nas, najčešće tragate za višedecenijskim porodičnim sagama – sigurni smo da će se roman Teci kao reka pokazati kao pravi žanrovski pogodak.

Photo credit: Pexels @salihasevim; Vulkan izdavaštvo @vulkani.rs

Učitati još
Zatvori