Journal preporuka: Roman „Na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme“
Journal preporuka: Roman „Na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme“

Journal preporuka: Roman „Na pogrešnom
mestu, u pogrešno vreme“

Koncept putovanja kroz vreme prvi je uveo književnik Herbert Džordž Vels, davne 1895. godine, kroz svojevrsno remek-delo naučne fantastike – Vremeplov. Upravo je ovaj roman ključno uticao na ostale autore, koji su potom decenijama kasnije ispitivali i usavršavali njegov koncept na različite i autentične načine.

Model vremenske petlje inspirisao je i britansku autorku Džilijan Makalister da napiše roman, Na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme. Sledstveno tome, ove nedelje preporučujemo nesvakidašnju dramu s elementima misterije, koja će, na svakog ko je bude pročitao, ostaviti dugotrajne utiske – a naposletku i pokazati da je maštovitost književnog univerzuma beskrajna.

Vulkan izdavaštvo

Putovanje u prošlost

Jedne hladne jesenje noći, negde iza ponoći, Džen nervozno stoji kraj prozora i iščekuje povratak osamnaestogodišnjeg sina Toda, koji je van kuće ostao duže nego obično. Dok majčinski instinkt za opasnost neprestano raste, iz neosvetljene ulice poput utvare pristižu dve ljudske prilike. U tom trenu svet zastaje, kazaljke na satu se usporavaju, a onda se dešava, kao u najgorem košmaru, nešto potpuno nezamislivo – Tod naočigled majke vadi nož i brzim pokretom ubija stranca. Niko ne zna ko je žrtva, još manje, zbog čega je smerni mladić odlučio da počini zločin.

Od tog trenutka roman dobija iznenađujući tok, paralelno teku dve priče – a pravi zaplet nastaje kad se Džen nakon kratkog sna probudi i shvati da neobjašnjivim spletom okolnosti ponovo proživljava dane koji su prethodili zločinu. Vremenska petlja je otvorena, majci je pružena šansa da spreči ubistvo, ali je pre toga potrebno rešiti i složenu slagalicu – koja se skriva u najdubljim predelima porodične prošlosti.

Zbog čega treba pročitati roman?

Roman je slojevit, likovi složeni, radnja u celini napeta. Ukoliko vas uz to interesuju i zagonetne teme – dovoljno je da prihvatite književni poziv na nezaboravno putovanje kroz alternativni univerzum.

Šta ako postoji druga prilika da se spreči zločin – upravo na to pitanje pokušava da odgovori britanska autorka Džilijan Makalister kroz kompleksne narativne linije romana Na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme. Odgovor sa svakom okrenutom stranicom postaje sve bliži. A epilog dodatno prevazilazi teorije koje smo tokom čitanja stvorili. Samim tim, ako poželite da pročitate nešto što prevazilazi granice savremene književnosti, preporučujemo nezaobilazno ovaj roman.

Iako na početku deluje kao misterija, roman Na pogrešnom mestu, u pogrešno vreme treba okarakterisati kao dramu s elementom misterije. Centralna tema, putovanja kroz vreme, svakako nije i jedina – a autorka na dirljiv način uspeva da predoči na šta su sve majke spremne kako bi zaštitile svoju decu.

Slavna holivudska glumica Reese Witherspoon je svojevremeno čitala ovaj roman u sklopu Reese’s Book Cluba. Stoga, ukoliko verujete njenim preporukama, prionite čim pre na čitanje.

Foto: Instagram @reesesbookclub; @jennareadsbooks; Vulkan izdavaštvo @vulkani.rs

Učitati još
Zatvori