Journal preporuka: Roman „Dobili ste Sema“
Journal preporuka: Roman „Dobili ste Sema“

Journal preporuka: Roman
„Dobili ste Sema“

Ove nedelje iz Journal biblioteke preporučujemo roman „Dobili ste Sema“, koji nas vodi kroz najtananije emocije srednjoškolke Džuli, čiji život postaje obavijen naizgled bezizlaznom tamom usled gubitka drage osobe.

Pozorišna predstava zvana „život“ često pred glavne aktere iznosi nepredvidive situacije. One se kreću od radosti do tuge ili pak od tame do svetlosti. Naše sudbine gotovo sve vreme bivaju isprepletene sa sudbinama drugih ljudi – i tako neki od njih postaju neodvojivi deo našeg životnog mozaika. Vremenom, deo po deo tog savršenog raznobojnog sklada nestaje i naposletku ostaje jedinstveno i gotovo uvek enigmatično pitanje – kako nastaviti dalje?

@Vulkan

Džuli i Sem

Sjedinivši YA (Young Adult) ljubavnu priču i magijski realizam, američko-vijetnamski autor Dastin Tao, istkao je vanvremensko književno delo o neraskidivim vezama koje opstaju i nakon tragičnih gubitaka. U središtu radnje nalaze se Džuli i Sem, koji poput mnogih tinejdžera maštaju o budućim koracima. Nakon trogodišnje veze između dvoje mladih isprečiće se smrt. Sem gine u saobraćajnoj nesreći, a Džuli ne može sebi da oprosti što  nije odgovorila na njegov poslednji poziv. Dani ubrzano prolaze, tuga postaje složenija, a ova sedamnaestogodišnja devojka nikako ne uspeva da prevaziđe ogromnu prazninu.

Uporedo se javljaju snažne retrospekcije na prvi susret u knjižari i sve najvažnije trenutke koje su proveli zajedno. Kako bi nastavila dalje Džuli odlučuje da odbaci sve sitnice koje evociraju na Sema. I dok bira da poslednji put presluša glasovnu poruku, okreće slučajno njegov broj i tako nastaje trenutak koji prevazilazi granice mogućeg – Sem odgovara na poziv. Tako se uspostavlja prekinuta veza, Džuli dobija priliku da se dostojno oprosti od Sema i da naposletku umiri nastalu tugu.

Zbog čega treba pročitati roman?

Roman „Dobili ste Sema“ ispunjen je melanholičnim prizvukom u čijoj su osnovi jasno vidljivi momenti neizmerne nežnosti i empatije. Autor Dastin Tao pažljivo opisuje proces tugovanja, koji se razlikuje od osobe do osobe i tako pruža svojevrsnu utehu svima  koji se u datom trenutku bore s nekim gubitkom. Ujedno, ovo delo kroz neveliki broj stranica reflektuje vanvremensku priču o bolu, ljubavi i smrti i samim tim pokazuje bezmernu moć književnog jezika.

Foto: Instagram; Vulkan

Učitati još
Zatvori