Journal preporuka: Pet horor knjiga za ne tako lagano leto
Journal preporuka: Pet horor knjiga za ne tako lagano leto

Journal preporuka: Pet horor knjiga
za ne tako lagano leto

Lagana literatura i klasici za koje nam svi govore da je obavezno štivo svakog pojedinca nekada nas ne inspirišu. Tragamo za pričama o izmišljenim svetovima, hiperbolisanim likovima i radnji koja nas do samog kraja drži u neizvesnosti. Uklete kuće i misteriozna ubista su svakako neizostavan deo. Ukoliko ste se pronašli u prethodnom opisu, nastavite da čitate. Donosimo vam pet predloga najboljih horor, triler, misterija knjiga. Dobra vest – nalaze se u Vulkan knjižarama i sve su na sniženju!

vulkan

KAD JAGANJCI UTIHNU, Tomas Haris

Knjiga koja važi za najbolji triler svih vremena rasprodata je u neverovatnih 30 miliona primeraka. Priča se vrti oko ubice, širom Amerike poznatom pod imenom Bufalo Bil, i FBI agentkinje specijalizovane za proučavanje ponašanja koja dobija zadatak da poseti doktora Hanibala Lektora, kako bi uhvatili ubicu. Klaris Starling posećuje genijalnog doktora Lektora u bolnicu za mentalne poremećaje. Tu priča postaje zanimljiva jer je Hanibal Lektor u isto vreme prefinjen čovek, psihijatar i nemilosrdni ubica zbog čega završava u mentalnoj ustanovi za zločince. Kako bi ušla u um ubice Bufalo Bila za kojim traga cela Amerika, Klaris mora da pronikne u um Hanibala Lektora. Međutim, to podrazumeva nelagodnu razmenu. Da bi on njoj otkrio najmračnije odaje uma jednog ubice, ona njemu mora da otkrije najmračnije delove svog detinjstva.

Knjigu prate i nastavci Hanibal, Crveni zmaj i Hanibal – Rađanje zla. Svi delovi su ekranizovani, a glavnu ulogu u prva tri filma igra nagrađivani glumac Entoni Hopkins.

vulkan

PREDSKAZANJE, Dejvid Selcer

Šesti čas. Šestog dana. Šestog meseca. Ketrin i Džeremi Torn upravo su poželeli dobrodošlicu novom članu porodice, sinu Dejmijanu. Dejmijan ne nalikuj nijednom detetu. On nosi znak zveri i oko njega se dešava neobjašnjivo nasilje, kobne nesreće i samoubistva.

Dejvid Selcer je američki scenarista, romanopisac i producent čiji najistaknutiji rad svakako jeste pisanje scenarija za filmove Predskazanje (1976) i Ptica na žici (1990).

vulkan

DRAKUL, Dejker Stoker i Dž. D. Barker

Malo je likova koji su toliko ikonični kao grof Drakula. Godine 1868. Brem Stoker zaključao se u napuštenoj kuli, naoručan svetom vodivom i pištoljem, moli se da preživi najjeziviju noć. Želeći da zapamti svaki detalj onoga čemu prisustvuje, Brem se vraća u prošlost gde ga sećanja navode na priče iz detinjstva. Kada se u obližnjem gradu dogodio niz neobičnih smrti, Brem i njegova sestra Matilda primetiće da se dadilja čudno ponaša. Misterija ostaje nerešena jer dadilja iznenada nestaje iz njihovih života. Nakon nekoliko godina, Matilda se vraća iz Pariza kako bi rekla bratu Bremu da je videla dadilju Elen i da košmar, za koji su svi verovali da je odavno gotov, tek počinje.

Radnja ove horor knjige inspirisana je beleškama i tekstovima koje je za sobom ostavio autor ovog klasika. Ovo nije samo priča o pravom poreklu Drakule, već i o Bremu Stokeru, ali i o zagonetnoj ženi koja ih povezuje.

vulkan

ISIJAVANJE,  Stiven King

Radnja dela predstavlja oličenje savremenog horor romana i pruža pronicljiv uvid u jednu rasturenu porodicu, mračne hodnike duše i ljudsku slabost. Talenat Stivena Kinga ni u jednoj knjizi nije bio blistaviji. Džek Torens, njegova žena Vendi i sin Deni useljavaju se u hotel Vidikovac , gde je Džek dobio posao kućepazitelja za vreme zime. Mesecima odseče, žele da se dočepaju Denija zbog njegovih snažnih prekognitivnih sposobnosti i služe se Džekovim slabostima kako bi ugrabile dečak.

Književno delo ekranizovano je pod direktivnom genijalnog filmskog reditelja Stenlija Kjubrika.

vulkan

GAS DO DASKE, Džo Hil

Knjiga sadrži trinaest uznemirujućih pripovesti koje zadiru u naše najskrivenije slabosti i tajne. One su naše noćne more utemeljene u stvarnom životu. Radnja ovog horor književnog ostvarenja odvija se kroz poteru punim gasom između bande bajkera i ludog vozača cisterne. Potera se pretvara se u jezivi ples u pustinji Nevade, dok smrt čeka u visokoj travi, a vratanca vode u svet u kojem su odjeci bajki obojeni krvlju. Dva prijatelja na obali jezera suočavaju se sa idejom o sopstvenoj smrtnosti i drugim strahotama koje vrebaju iz dubina vode.

Učitati još
Zatvori