Journal preporuka: Knjiga “Vredne stvari“ autorke Dženel Braun
Journal preporuka: Knjiga “Vredne stvari“ autorke Dženel Braun

Journal preporuka: Knjiga “Vredne
stvari“ autorke Dženel Braun

Danas, u eri društvenih mreža svi imamo manju ili veću potrebu da svakodnevni život prikazujemo u što boljem svetlu kako bismo se svideli što većem broju ljudi. Ali, da li se u nekom trenutku zapitamo kako na sve to reaguju ljudi koji nas prate i da li smo svesni evntualne opasnosti koja se krije iza stalnog prikazivanja naših života virtuelnim prijateljima koje možda i ne poznajemo?! Najbolji odgovor na ova pitanja daje nam autorka Dženel Braun u svom romanu Vredne stvari koji je  objavila IK Laguna.

Vredne stvari autorke Dženel Braun

Nina Ros

Na stranicama psihološkog trilera Vredne stvari prepliću se prošlost i sadašnjost, kao i dve potpuno različite priče koje se naposletku ukrštaju u tmurnim predelima jezera Taho. Prvo upoznajemo Ninu Ros, pred kojom je bila zavidna budućnost posle koledža. Međutim, saznanje da njena majka boluje od teškog oblika raka, odvešće ovu mladu devojku na potpuno drugačiji put. Ona postaje prevarantkinja i svoju lepotu koristi kako bi zavela, a potom i opljačkala brojne bogataše. Nina svoje žrtve vreba na najlukaviji mogući način, preko društvenih mreža, jer zna da svi ljudi, a posebno oni bogati imaju potrebu da označe baš svaku lokaciju na kojoj se nalaze ili uslikaju luksuzne stvari koje poseduju.

Kako joj niko ne bi ušao u trag ona ima zlatno pravilo: Ne uzimaj previše, ne budi pohlepna. Uzmi samo ono što im neće nedostajat. Jedino je tako uspeh je uvek zagarantovan. 

Vanesa Liblig

Stanje njene majke postaje sve gore. Nina ovog puta planira da prekrši zlatno pravilo kako bi mogla da plati sve neophodne, a veoma skupe terapije za svoju majku. Stoga, odlučuje da uz pomoć dečka Loklana ode na velelepno imanje Stounhejven smešteno na obalama jezera Taho i uzme milion dolara sakrivenih u sefu bogate influenserke Vanese. Sa druge strane dobijamo još jedan centralni lik romana, i to je upravo bogata naslednica i modna infuenserka Vanesa Liblig. Ukoliko posmatramo Vanesin Instagram nalog i svu tu skupocenu garderobu pomislili bismo da je ona najsrećnija osoba na svetu. Međutim, što dublje ulazimo u njen deo priče shvatamo da je Vanesin život sušta suprotnost. Uspeh i sreću koju stalno prezentuje svojim pratiocima zapravo je izmislila kako bi pobegla od stvarnosti koja je obeležena porodičnim tragedijama.

Ninu i Vanesu vezuje prošlost duga dvanaest godina. Ponovni susret i pažljivo osmišljena prevara polako ali sigurno izneće na površinu sve dobro skrivane tajne.

Dženel Braun vešto manipuliše našim simpatijama i osećanjima prema glavim akterima ovog romana. Verzije jedne iste priče ispričane su prvo iz Nininog ugla, a zatim iz Vanesinog ugla. Autorka Vrednih stari je na najbolji mogući način u maniru Patriše Hajsmit uspela da uđe u samu srž složenosti ljudske prirode i svaki lik izbrusila poput najboljeg dijamanta. Sigurni smo da će ova knjiga zadovoljiti i najzahtevnije kriterijume ljubitelja ovog žanra. Dok će brojni obrti koji se smenjuju velikom brzinom doprineti da roman pročitate u dahu.

Foto: Laguna, Pexels

Učitati još
Zatvori