Journal preporuka: Roman „Draguljar“ autora Ramona Kamposa
Journal preporuka: Roman „Draguljar“ autora Ramona Kamposa

Journal preporuka: Roman
„Draguljar“ autora Ramona
Kamposa

Svaka knjiga predstavlja svojevrsnu avanturu, i unutar svojih stranica pruža čitaocu beskraj horizonta. Upravo jedan sasvim dinamičan roman koji čitaoce vodi kroz niz beskrajnih avantura preporučujemo ove nedelje – a u pitanju je Draguljar autora Ramona Kamposa.

Autor Ramon Kampos je nama dobro znano ime koje stoji iza nekih od najpopularnijih španskih serijaVelvet, Grand Hotel, Las chicas del cable i Alta mar, a Draguljar je njegov debitantski roman.

Draguljar, Bernat i zabranjena ljubav koja ga odvodi u neočekivanu avanturu

Radnja romana Draguljar odvija se u Barseloni na samom kraju 19. veka. Sedamnaestogodišnji mladić Bernat svoje vreme provodi u porodičnoj draguljarnici pomažući svojim roditeljima. Svaki dan u njegovom životu protiče istim tempom i lišen je bilo kakvih avantura. Uskoro se u ustaljenoj svakodnevici mladog draguljara događa promena kada pre nedeljne službe u crkvi Svete Ane ugleda najlepšu devojku koje su dotad njegove oči videle. Kasnije saznaje da je u pitanju Izabela, koja se tek nedavno doselila sa porodicom u Barselonu.

Ona potiče iz aristokratske porodice koja je nakon pobune radnika bila prinuđena da se preseli iz industrijskog dela Španije i trpi velike finansijske gubitke. Kako bi spasao svoj ugled, Izabelin otac odlučuje da ruku svoje omiljene kćeri preda onom muškarcu koji donese najveći i najlepši dijamant na svetu. U međuvremenu se rasplamsava zabranjena ljubav između Bernata i Izabele, a mladić vođen najlepšim emocijama odlučuje da otputuje čak do Amsterdama kako bi pronašao dijamant, koji bi omogućio da Izabela postane njegova supruga.

Neplanirano putovanje od Holandije do Južne Afrike

Bernat ima veliku želju da krene u potragu za dijamantom, ali siromaštvo ga sprečava u tome. Spletom okolnosti još jedan prosac zainteresovan za Izabelinu ruku, bogati gospodin Marč odlučuje da unajmi mladog draguljara da umesto njega ode po dijamant i daje mu novac i zlatnu polugu za putovanje. Draguljar odlučuje da napravi prevaru i rado prihvata ponudu. Kreće putem Amsterdama, međutim neće sve ići po planu, jer nakon dvonedeljnog putovanja saznaje da u Holandiji zapravo ne postoji dijamant vredan Izabeline lepote. 

Sledeća etapa na njegovoj mapi jeste Južna Afrika u kojoj je nekoliko godina ranije pronađen veličanstveni dijamant od 83, 5 karata i otad su afrički rudnici nadomak Kimberlija postali centar potrage za dijamantima. Bernat uspeva da se kradom provuče kroz ulaz skupocenog broda koji bogataše prevozi do Kejptauna i samim tim konačno počinje avantura koja će mu promeniti život. Na putovanju upoznaje prevrtljivog markiza od Terase koji trguje robovima.

Potpuno neplanirana situacija događa se u momentu kada Bernat upoznaje robinju Etvedu, u koju počinje potajno da se zaljubljuje. Dok časovnik otkucava, a dani brže prolaze, trka s vremenom i potraga za dijamantom postaju sve neizvesnije – jedino je sigurno da će čitaoci ostati bez daha prateći zgode i nezgode koje Bernata prate na putu.

Uz roman Draguljar čitaoci mogu otkriti avanturistički duh koji verovatno tinja duboko u svima. Pored toga, ova plemenita i na momente bajkovita priča o dovitljivosti, veri, hrabrosti, i iznad svega ljubavi sasvim sigurno izaziva buru neočekivanih emocija, zbog kojih će  mnogi čitaoci upravo Draguljara uvrstiti među omiljene knjige unutar polica.

Foto: Profimedia, Vulkan, Unsplash

Učitati još
Zatvori