Iskoristite popuste u knjižari LOM: Predlažemo ova tri naslova
Iskoristite popuste u knjižari LOM: Predlažemo ova tri naslova

Iskoristite popuste u knjižari LOM:
Predlažemo ova tri naslova

Nekada Knjižara HAOS, a sada LOM, jedno je od naših omiljenih mesta za kupovinu knjiga. Uvek specijalni po tome što se trude da ožive najpoznatija dela svetske književnosti, ali i domaće, LOM je mesto na kom uvek možete pronaći nešto novo i drugačije. U ovom periodu, na njihovom online portalu aktivan je veliki popust koji vam može omogućiti da kupite knjige po venevrovatno niskim cenama. Mi smo prelistali njihovu ponudu i odlučili se za tri naslova. Takođe, vama savetujemo da se, pored toga što ćete se osloniti na naše predloge, pogledate i samostalno šta sve mogu da ponude. Izbor je veliki, zato se naoružajte strpljenjem!

MERSIJE I KAMIJE – Semjuel Beket

Ovaj roman specifičan je po tome što je zapravo reč o prvom romanu Samjuela Beketa na francuskom jeziku. Je napisan davne 1946. godine, a do danas pripada jednom od najpopularnijih pišćevih dela. Ukoliko ste imali prilike da čitate Čekajući Godoa i ukoliko vam se delo dopalo, evo sjajnog načina da nastavite da se upoznajete sa Beketom. Ovo avangardno delo XX veka može da vas navede da uđete dublje u Francusku pozorišnu dramsku scenu i otkrijete jedan poseban svet u kom se smenjuju velike istine prikazane na empiristički način. Delo se brzo čita, nije zahtevno, a ujedno je deo jednog velikog književnog kulturnog nasleđa. Beket je uvek naša topla preporuka.

Mi ne putujemo iz zadovoljstva, koliko znam, reče Kamije. Jesmo glupi, ali ne toliko.

JA, EDIČKA – Eduard Limonov

Još jedno prvo delo. Ja, Edička je takođe prvi ikada napisan roman pisca Eduarda Limova. Žanrovski, roman pripada emigrantsko-anarhističkom romanu, a čak i pre toga, romansi. Ovaj ukrajnski pisac bio je tema mnogih radova i opservacija u modernoj književnosti. Prvenstveno, Limonov nije pisac po struci, tek će se kasnije u životu upoznati sa svojim talentom za pisanje i razvijati ga. Eduard Limonov prvenstveno je sin oficira tajne sovjetske policije koji će jedan deo svog života provesti u emigraciji. Prvo je „radio“ kao lopov, no, po dolasku u Evropu odustaje od nelegalnih radnji. Njegov roman Ja, Edičika čini jednu emotivnu, potresnu i posve istorijski i činjenično podkovanu i ljubavnu priču. Ukoliko volite klasike moderne književnosti, ovo je pun pogodak za vas.

SKRATIMO PRIČU ZA GLAVU – Marko Tomaš

Marko Tomaš je slovenački pisac, objavio je devet samostalnih i tri grupne zbirke poezije, kao i roman Nemoj me buditi (2019). U izdavačkoj kući LOM objavljene su mu četiri knjige poezije: Varanje smrti (antologija prethodnih šest zbirki, 2014), Crni molitvenik (2015), Regata papirnih brodova (2016) i Trideset deveti maj (2018). Spada u jedne od najplodosnijih pisaca poezije savremene književnosti, ali i u jednog od omiljenih. Trenutno živi i radi na relaciji Mostar – Zagreb pišući za online portale i časopise. Njegova poezija pripada neoromantizmu, a razvio je zavidan broj fanova kod ljubitelja realizma. Ukoliko ste u potrazi za novom knjigom poezije, samtramo da je Marko Tomaš pravi, savremeni pesnik, koji može da iznedri mnogo.

Bog ne zalazi u moju mahalu.
Šalje vjetrove u patrolu.
Zimi se privuku s juga,
isprazne ulice svojim toplim
mokrim jezikom.
Djeca kroz prozore vire
u svoju buduću prazninu
žućkastu kao stara fotografija.
U tim uskim ulicama
veliki snovi
imaju smrtni ishod.
Zato se na prstima
tiho sanja u tim kućama.

Foto: Knjižara Lom

Učitati još
Zatvori