Iskoristite popuste u knjižari LOM: Predlažemo ova tri naslova
Iskoristite popuste u knjižari LOM: Predlažemo ova tri naslova

Iskoristite popuste u knjižari LOM:
Predlažemo ova tri naslova

Nekada Knjižara HAOS, a sada LOM, jedno je od naših omiljenih mesta za kupovinu knjiga. Uvek specijalni po tome što se trude da ožive najpoznatija dela svetske književnosti, ali i domaće, LOM je mesto na kom uvek možete pronaći nešto novo i drugačije. U ovom periodu, na njihovom online portalu aktivan je veliki popust koji vam može omogućiti da kupite knjige po venevrovatno niskim cenama. Mi smo prelistali njihovu ponudu i odlučili se za tri naslova. Takođe, vama savetujemo da se, pored toga što ćete se osloniti na naše predloge, pogledate i samostalno šta sve mogu da ponude. Izbor je veliki, zato se naoružajte strpljenjem!

MERSIJE I KAMIJE – Semjuel Beket

Ovaj roman specifičan je po tome što je zapravo reč o prvom romanu Samjuela Beketa na francuskom jeziku. Je napisan davne 1946. godine, a do danas pripada jednom od najpopularnijih pišćevih dela. Ukoliko ste imali prilike da čitate Čekajući Godoa i ukoliko vam se delo dopalo, evo sjajnog načina da nastavite da se upoznajete sa Beketom. Ovo avangardno delo XX veka može da vas navede da uđete dublje u Francusku pozorišnu dramsku scenu i otkrijete jedan poseban svet u kom se smenjuju velike istine prikazane na empiristički način. Delo se brzo čita, nije zahtevno, a ujedno je deo jednog velikog književnog kulturnog nasleđa. Beket je uvek naša topla preporuka.

Mi ne putujemo iz zadovoljstva, koliko znam, reče Kamije. Jesmo glupi, ali ne toliko.

Lom

JA, EDIČKA – Eduard Limonov

Još jedno prvo delo. Ja, Edička je takođe prvi ikada napisan roman pisca Eduarda Limova. Žanrovski, roman pripada emigrantsko-anarhističkom romanu, a čak i pre toga, romansi. Ovaj ukrajnski pisac bio je tema mnogih radova i opservacija u modernoj književnosti. Prvenstveno, Limonov nije pisac po struci, tek će se kasnije u životu upoznati sa svojim talentom za pisanje i razvijati ga. Eduard Limonov prvenstveno je sin oficira tajne sovjetske policije koji će jedan deo svog života provesti u emigraciji. Prvo je „radio“ kao lopov, no, po dolasku u Evropu odustaje od nelegalnih radnji. Njegov roman Ja, Edičika čini jednu emotivnu, potresnu i posve istorijski i činjenično podkovanu i ljubavnu priču. Ukoliko volite klasike moderne književnosti, ovo je pun pogodak za vas.

LOM

SKRATIMO PRIČU ZA GLAVU – Marko Tomaš

Marko Tomaš je slovenački pisac, objavio je devet samostalnih i tri grupne zbirke poezije, kao i roman Nemoj me buditi (2019). U izdavačkoj kući LOM objavljene su mu četiri knjige poezije: Varanje smrti (antologija prethodnih šest zbirki, 2014), Crni molitvenik (2015), Regata papirnih brodova (2016) i Trideset deveti maj (2018). Spada u jedne od najplodosnijih pisaca poezije savremene književnosti, ali i u jednog od omiljenih. Trenutno živi i radi na relaciji Mostar – Zagreb pišući za online portale i časopise. Njegova poezija pripada neoromantizmu, a razvio je zavidan broj fanova kod ljubitelja realizma. Ukoliko ste u potrazi za novom knjigom poezije, samtramo da je Marko Tomaš pravi, savremeni pesnik, koji može da iznedri mnogo.

Bog ne zalazi u moju mahalu.
Šalje vjetrove u patrolu.
Zimi se privuku s juga,
isprazne ulice svojim toplim
mokrim jezikom.
Djeca kroz prozore vire
u svoju buduću prazninu
žućkastu kao stara fotografija.
U tim uskim ulicama
veliki snovi
imaju smrtni ishod.
Zato se na prstima
tiho sanja u tim kućama.

Foto: Knjižara Lom

Učitati još
Zatvori