„Grad pobede“ – objavljen je novi roman  Salmana Ruždija
„Grad pobede“ – objavljen je novi roman  Salmana Ruždija

„Grad pobede“ – objavljen je
novi roman Salmana Ruždija

Čuveni književnik, Salman Ruždi, nebrojeno puta je smelim temama pomerao usko označene literarne granice. Upravo je ta prepoznatljiva i smela igra s političkim ili verskim motivima stavila Ruždija na crnu listu pojedinih neistomišljenika – usled čega, u nekoliko navrata, postaje žrtva atentata. Poslednji napad se odigrao tokom avgusta 2022. godine u Njujorku, ali pisac na svu sreću preživljava.

Prvi roman objavljen posle teškog ranjavanja simbolično je nazvan Grad pobede. A brojne čitaoce obradovala je nedavna vest o objavljivanju ovog romana na srpskom, u sklopu Vulkan izdavaštva.

Grad pobede / Vulkan izdavaštvo

O čemu se radi?

Petnaesti roman eminentnog indijsko-britanskog pisca napisan je u dobro znanom stilu magijskog realizma. Narativnim linijama umnogome podseća na roman Deca ponoći. Dok polazne motive Ruždi pronalazi u davno izgubljenoj epskoj pesmi iz XIV veka. Na književnu scenu stupa devetogodišnja Pampa Kampana, devojčica koja nakon indijskih ratova ostaje potpuno sama. Vođena gubitkom, Pampa se zaklinje da nijedna žena neće doživeti surovu sudbinu njene majke.

Tako uz pomoć drevne boginje devojčica stiče magijske sposobnosti, zahvaljujući kojima stvara bajkoviti grad u kojem su svi ljudi, bez obzira na pol, veru, boju kože ili seksualnu orijentaciju, rado voljeni. Vreme prolazi, stanovnici i vladari grada se menjaju – a za to vreme, Pampa Kampana, putem svojih stihova, svaku promenu pomno beleži i čitaoce odvodi na epsko putovanje. Istina i legenda su pažljivo isprepletene u Gradu pobede, i na neodoljiv način pokazuju kako je uz malo mašte moguće napisati i svojevrsnu bajku za odrasle.

@Pexels

Photo credit: Pexels @kategraur; Vulkan izdavaštvo @vulkani.rs

Učitati još
Zatvori