Delo koje je Gabriel García Márquez hteo da uništi sada je dostupno i kod nas
Delo koje je Gabriel García Márquez hteo da uništi sada je dostupno i kod nas

Delo koje je Gabriel García Márquez hteo da
uništi sada je dostupno i kod nas

Kolumbijski pisac i izdavač Gabriel García Márquez ostaće upamćen kao tvorac brojnih književnih dela. Sto godina samoće, Ljubav u doba kolere i Vest o jednoj otmici samo su neka od njih, ali čak i ako se njegov širok književni opus suzi na samo ove tri knjige – jasno je o kakvom umetniku je reč.

Márquez je preminuo 2014. godine u Meksiko Sitiju, ali se o njegovom liku i delu i dalje polemiše. Upravo zbog toga, novela Vidimo se u avgustu na kojoj je radio nekoliko godina objavljena je posthumno, i to na datum njegovog rođenja – 6. marta ove godine. Međutim, on je ovu novelu želeo u potpunosti da uništi.

Novela koja je zaintrigirala mnoge

Sudeći po određenim izvorima, Gabriel García Márquez počeo je da radi na noveli Vidimo se u avgustu još tokom 1999. godine. Međutim, pisanje drugih romana sprečilo ga je u želji da je nastavi, ali nikada u potpunosti nije bio zadovoljan načinom na koji je oblikovao protagoniste i tok same radnje. Upravo zbog toga, novelu nikada nije završio.

Postojeći rukopisi su se nakon njegove smrti našli u arhivi biblioteke Harry Ransom Center koja pripada Univerzitetu u Teksasu. Tek 2022. godine njegovi sinovi došli su u kontakt sa rukopisima, a nakon što su uvideli njihovu vrednost – odlučili su da je novela vredna objavljivanja. I to uprkos željama njihovog oca da delo nikada ne bude objavljeno.

Upravo to izazvalo je različite reakcije u javnosti. Takođe, iako je od njenog objavljivanja prošlo tek nekoliko dana, čak ni kritika nije usklađena po pitanju toga da li je novela zaista bila vredna objavljivanja.

Priča o želji, životu i samospoznaji

Ovo posthumno objavljeno delo sada je dostupno i kod nas, a iza njega stoji izdavačka kuća Sezam Book. U njegovom središtu nalazi se Ana Magdalena Bać. Njen život je miran i uređen, te je ona pretežno fokusirana na muža i decu. Ipak, ona svake godine u avgustu odlazi trajektom do ostrva na kom je njena majka tražila da bude sahranjena. Upravo te posete u njoj bude želju da makar jednom godišnje postane sasvim druga žena.

Ova novela objedinjuje različite životne segmente, ali i brojne tajne koje neki biraju da zauvek nose u sebi. A o njenoj vrednosti i značaju sada možete i sami doneti sud.

SEZAM BOOK
Učitati još
Zatvori