Između slike i slova: Knjige koje treba da pročitaju zaljubljenici u fotografiju
Između slike i slova: Knjige koje treba da pročitaju zaljubljenici u fotografiju

Između slike i slova: Knjige koje treba da pročitaju zaljubljenici u fotografiju

Fotografija je umetnost koja značajno oblikuje naše doživljaje i sećanja. U svetu prepunom slika, važno je razumeti kako one komuniciraju, šta nam govore o našem društvu, i kako same utiču na način na koji vidimo svet. Za one koji žele da prodube svoje razumevanje fotografije, postoje knjige koje se ne smeju propustiti. Predstavljamo vam tri dela koja svaki ljubitelj fotografije treba da ima u svojoj biblioteci.

Eseji o fotografiji / Susan Sontag

Susan Sontag, jedna od najuticajnijih mislilaca dvadesetog veka, u svojoj knjizi O fotografiji istražuje kako fotografija oblikuje naše poimanje stvarnosti. Kroz seriju eseja, Sontag analizira fotografiju kao sredstvo dokumentovanja, moć i politiku iza slika, kao i etičke dileme koje fotografisanje sa sobom nosi. Knjiga je nezaobilazna za one koji žele da razumeju dublje slojeve kako fotografija utiče na društvo i pojedinca.

Moderno dete i detinjstvo / Milanka Todić

Profesorka Milanka Todić, autoritet u oblasti teorije umetnosti i vizuelne kulture, u svojoj knjizi Moderno dete i detinjstvo fokusira se na prikaz detinjstva u modernoj umetnosti i fotografiji. Todićeva istražuje kako se kroz vizuelne medije, posebno fotografiju, konstruiše i dekonstruiše slika deteta u modernom dobu. Ova knjiga nudi značajan uvid u interakciju između vizuelne kulture i socijalnih promena, pružajući čitaocu šire razumevanje kako fotografija oblikuje kulturne i socijalne percepcije.

Svetla komora / Rolan Bart

Svetla komora Rolana Barta je duboko lična refleksija o esenciji fotografije i njenom uticaju na naše lične živote. Bart kombinuje filozofiju, lingvistiku i autobiografiju kako bi istražio zašto fotografije poseduju takvu moć da evociraju emocije. Kroz koncept punctum, Bart objašnjava kako specifični detalji u fotografiji mogu probuditi intenzivne, lične reakcije koje su često neuhvatljive i teško objašnjive. Knjiga je ključna za razumevanje subjektivne prirode kako mi doživljavamo fotografije.

Foto: Instagram (@vintagebooks), Vulkan, Fotografski dokumentarni centar, Penguin Publishing

Učitati još
Zatvori