Da li ste čuli da postoji Mačak koji je spasao knjige?
Da li ste čuli da postoji Mačak koji je spasao knjige?

Da li ste čuli da postoji Mačak
koji je spasao knjige?

Mašta je neverovatna stvar i može nas odvesti u brojne nesvakidašnje avanture. Svako od nas verovatno se bar jednom u životu zapitao da li postoje neki drugi svetovi, između zidova napuštenih kuća ili čak između polica na kojima su smeštene antikvarne knjige?

Upravo jedan takav, čudesan svet, uspeo je da stvori japanski pisac Sosuke Nacukava. Magija njegovog univerzuma je jedinstvena samim tim jer je smeštena u staroj knjižari, a glavni junaci su usamljeni dečak i mačak koji govori. Predstavljamo vam roman Mačak koji je spasao knjige.

Mačak koji je spasao knjige

Knjižara, dečak i neobična pojava – mačka koji govori

Rintaro odrasta na periferiji grada u knjižari „Nacuki“ koja je puna polovnih knjiga. Ovo mesto je savršeno utočište za dečaka koji se ne uklapa u svoju sredinu. Njegov jedini staratelj posle smrti majke postaje deda koji je vlasnik knjižare „Nacuki“, i Rintaro s godinama upravo od njega nasledjuje veliku ljubav prema čitanju.

Posle iznenadne smrti voljenog dede, Rintaro ostaje razoren tugom i još više se povlači u sebe. Vreme je praznika, ali dečaka jedino brine činjenica da će uskoro morati da proda knjižaru i preseli se kod tetke koju čak i ne poznaje tako dobro. Dani monotono prolaze, Rintaro samuje, sve dok se u jednom trenutku na vratima ne čuje zvuk staromodnog zvona. Međutim, umesto nove mušterije pojavljuje se običan riđi, prugasti mačak. Ali, ovaj mačak je sve samo ne običan. On ima moć govora i došao je sa ciljem da Rintara zamoli da mu pomogne. Njegov plan je da zaštite knjige koje su zatvorene, uništene i nevoljene i predstoji im put pun neizvesnosti kroz knjiške lavirinte.

Mačak koji je spasao knjige
Mačak koji je spasao knjige

Rintaro je njihova jedina nada i on će morati da iskoristi svu svoju dovitljivost ukoliko želi da spase knjige od tamničara, kasapina i prodavaca knjiga. Ovi ljudi ne cene pravu vrednost knjiga, a Rintaro i njegov novi prijatelj, mačak Tigar, učiniće sve kako bi promenili njihov stav. Čini se da su prva tri zadatka rešili i više nego uspešno, ali u novom lavirintu preti im najveća opasnost, jer sada moraju da oslobode Rintarovu najbolju prijateljicu Sajo koja je oteta.

Knjiga namenjena svim generacijama

S obzirom na to da su glavni junaci ove priče deca i mačak koji govori, mnogi će pomisliti da je roman namenjen striktno mlađim generacijama. Međutim, već nakon pročitane poslednje stranice ove neobične priče uvideće se da je roman ipak namenjen za sve uzraste. Pun je životne mudrosti, hrabrosti i što je najvažnije istinske ljubavi prema knjigama. Posebnu svežinu ovoj knjizi daje činjenica da je fantastična priča smeštena u staroj knjižari, a neobično prijateljstvo između dečaka i mačka doprineće da ova knjiga svojom empatijom ugreje mnoga srca.

Kako dečak Rintaro putuje iz lavirinta u lavirint, tako će i čitaoci uz njegovu pomoć otputovati u neki drugi, imaginarni svet. Svet daleko od sumorne svakodnevice pune obaveza ili loših vesti. Čitaoci će mu svojim mislima pomagati da što uspešnije reši narednu misiju.

„Mačak koji je spasao knjige“ je jedna od onih knjiga koja će zauvek negovati „osećaj deteta“ čak i u srcima odraslih čitalaca. Takodje, sigurno će jednog dana postati književni klasik poput „Petra Pana“ ili „Čarobnjaka iz Oza“. Autor Sosuke Nacukava je napisao književno delo koje na suptilan i veoma snažan način poziva da se mašta i veruje. Jedino na taj način ono naizgled nemoguće postaje stvarno.

Učitati još
Zatvori