Journal intervju: Svetlana Ninković o interaktivnom performansu u galeriji Pizana i manifestu projekta NIT
Journal intervju: Svetlana Ninković o interaktivnom performansu u galeriji Pizana i manifestu projekta NIT

Journal intervju: Svetlana Ninković o interaktivnom performansu u galeriji Pizana i manifestu projekta NIT

Ukoliko planirate ovog vikenda da pobegnete iz grada i neophodna vam je pozitivna energija kroz buđenje nove kreative – mi imamo idealan predlog za vas!

Interaktivni performans koji će održati umetnica Svetlana Ninković u Portonovom, pod nazivom PART OF MY HEART biće održan ovog vikenda u petak i subotu, 22. i 23. jula, ispred galerije Pizana u Portonovom. Iskoristili smo da ovom prilikom kratko popričamo sa čarobnom Svetlanom o ovom inspirativnom projektu. Kao i o njenom dugogodišnjem manisfestu uvezanih dela pod imenom NIT koji sa ovakvim projektima doživljavaju svoju prirodnu evoluciju.

 

 

Tokom oba dana, u periodu od 19 do 22 časa, poznata beogradska umetnica slikaće na panel pločama velikih dimenzija, po čemu je i prepoznatljiva, a kako kaže, i svi prisutni imaće priliku da budu deo njenog performansa. „Svi smo mi deo jedne velike celine i upravo to želim da pokažem ovim kreativnim projektom. Svaki prolaznik i posetilac će tako dobiti priliku da pogleda duboko u sebe i način na koji učestvuje u ovom svetu, kao deo celine u kojoj smo svi povezani i u kojoj smo svi kreatori, a ne samo puki posmatrači“, istakla je Svetlana Ninković.

Zanimljivo je da će se ovaj kreativni performans dogoditi baš u Portonovom, koji važi za jedinstvenu kombinaciju luksuza, vrhunskih nekretnina i dizajna, kao i impozantne, netaknute prirode Bokokotorskog zaliva. Različiti delovi inspirisani mediteranskim i neprikosnovenim crnogorskim duhom, sastavljeni su u jednu celinu, koja se ne može pronaći nigde drugde na svetu.

Upravo iz tih razloga se umetnica Svetlana Ninković odlučila upravo za ovu tematiku svog projekta. Poznata je kao apstraktna slikarka čije se boje prelivaju sa platna na odeću i kožu, a njeni radovi karakterišu jarke boje i veliki formati, na kojima emocije i slobodu pretvara u boje na platnu.

Pitali smo čarobnu Svetlanu…

Journal.01: Koliko je bitno da se za interaktivno stvaralaštvo uklapaju pojedinačne energije različitih ljudi?

Svetlana Ninković: Prvenstveno mi izuzetno prija, ali mi je i jako važno da se energije poklapaju u svakom smislu, privatno i poslovno, tada je sve lakše i lepše. I tada zajedno pokrećemo sve, tako se prava magija stvara. Ne zaboravimo – sličan se sličnom raduje! Imam veliku sreću da su mi klijenti predivni, a i bliski meni i mojoj energiji.

Journal.02: Ovaj projekat je još jedan nanizan biser na tvoj autentičan kreativni manifest pod nazivom NIT koji od perioda do perioda dobija svoju prirodnu evoluciju. Raci nam nešto više o ovom dugogodišnjem stvaralaštvu i budućim projektima?

Svetlana Ninković: Reč je o manifestu koji povezuje 20 godina truda, rada ulaganja energije i ljubavi, to je NIT koja povezuje sve nas, priziva, nagrađuje i nadograđuje. Smatram da smo svi povezani nevidljivom, ili nekada vidljivom niti, a da prvenstveno treba da naučimo da volimo i poštujemo sebe, a kada zatim damo ljubav drugima – ova nit stvaranja nam to vraća . I tako dobijamo jedan infiniti momenat, nit manifestuje da zapravo kad volimo i dajemo – dajemo ljubav sebi. Tako me je nit dovela do Hamburga i sad je deo ove isti niti utkana na jednom  platnu od 10 metara. Videćemo gde ćemo dalje protkati ovu životnu infiniti strunu, a granice ne postoje. Radujem se i zahvalna sam na ovoj spoznaji i stvaralaštvu koji proističe iz ove energije.

Ljiljana Milošević, poznato lice koje stoji iza galerije Pizana još od njenog osnivanja, ističe da na ovaj način žele da, u saradnji sa Portonovim, javnosti približe umetnost na interaktivan način. „Pizana raste i razvija se sa umetnicima i posetiocima već više od tri decenije, a ovog puta ćemo zajedno sa Svetlanom svima omogućiti neposredno učešće u stvaranju jednog umetničkog dela i to je upravo ono što ova dva dana čini nesvakidašnjim. Na ovaj način, umetnost još jednom postaje deo nas, a mi njen neraskidivi deo“, rekla je Miloševićeva.

Kako Svetlana poručuje za novi interaktvni kreativni projekat: „Svi smo mi deo, a celina „, a mi jedva čekamo ovog vikenda da se pridružimo ovom stvaralaštvu!

Učitati još
Zatvori