Journal intervju: Razgovarali smo s Veljkom Mijuškovićem o novoj knjizi koja izlazi na jesen
Journal intervju: Razgovarali smo s Veljkom Mijuškovićem o novoj knjizi koja izlazi na jesen

Journal intervju: Razgovarali smo s Veljkom Mijuškovićem o novoj knjizi koja izlazi na jesen

Da zanimanje po profesiji nije relevantno kada je umetničko iskazivanje u pitanju, dokazuje doktor ekonomije Veljko Mijušković koji nam na jesen donosi svoj prvi objavljen roman pod nazivom „Pre nego đavo dođe po svoje“ koji objavljuje renomirana izdavačka kuća Službeni glasnik. Popričali smo s Veljkom Mijuškovićem na ovu temu o samoj knjizi, ali smo od njega takođe čuli ključne motivacione savete za sve artistične i kreativne duše koje žele da sami krenu u neki novi biznis poduhvat!

Journal.01: Vi ste po profesiji doktor ekonomskih nauka i nastavnik Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Kako se rodila ideja za roman koji je ljubavno-politički triler?

Moram priznati da sam od malih nogu pa do danas uvek bio veliki obožavalac krimi romana kao žanra u popularnoj književnosti. Stoga sam ih uvek rado čitao, bilo da su u pitanju knjige legendarne Agate Kristi, Donata Karicija ili pak nekog domaćeg autora, poput Vanje Bulića ili Miodraga Majića. Iako ćete kao čestu kritiku na konto romana ovog tipa čuti da nemaju naročito duboku misaonu komponentu, lično ne delim taj stav, čak mislim suprotno. Uvek me je oduševaljavala višeslojnost analize u krimi romanima, naročito psihološka strana likova, pogotovu negativaca. Smatram da je vrhunsko umeće napraviti dobar zaplet, karakteristične junake i zlikovce, držeći se u okvirima realnosti, a da pri tome ne izgubite na zanimljivosti radnje. Stoga, ideja da napišem triler, tj. ljubavno-politički krimi roman za mene je došla kao poseban izazov i polako je sazrevala.

Journal.02: Da li je istina da svaki pisac pronalazi inspiraciju kroz lično iskustvo?

Lično iskustvo smatram dragocenom komponentom za proces pisanja. Sa pravom stoji tvrdnja da kroz knjige možemo videti lik pisca. Tačnije da možemo da vidimo deo njegove ličnosti, stavova, pogleda na svet i percepcija istoga, mesta koja je posetio, situacija koje je doživeo, emocija koje je iskusio i slično. Umeće pisca je takođe da čitaocima učini privid da je sve dato kroz ličnu vizuru, a da pak u realnosti to ništa ne mora biti istinito. Uzgred, bilo mi je veoma simpatično što me je par prijatelja koji su čuli da pišem triler odmah pitalo da li sam neka iskustva iz svog emotivnog, da ne kažem ljubavnog života preneo tamo. To im je bila prva asocijacija! Samo sam se blago nasmejao. Ostaje da se pročita roman, a zaključci svakom svoj.

 

Journal.03: Roman nosi naziv „Pre nego đavo dođe po svoje“. Koju indirektnu poruku nam Vi šaljete pre jeseni kada će roman ugledati svetlost dana?

U slučaju mog romana, pojam đavola je više dat kao metafora, asocirajući na razne porive i prestupe koji vuku čoveka na greh i ultimativno „vode u pakao“- preljuba, požuda, strast ka totalnoj moći i političkoj dominaciji, krađa, ubistvo, nekontrolisan seksualni impuls i slično. Sam đavo nažalost nije prisutan… Ili kao što ćemo videti do kraja romana, možda i jeste.

Journal.04: Knjigu izdaje Službeni glasnik. Recite nam nešto više o ovoj divnoj saradnji?

Imam veliku sreću i zadovoljstvo da na ovom izdavačkom projektu iza mene stoji naša najozbiljnija državna izdavačka kuća kakva je Službeni glasnik. O njihovom renomeu, kvalitetu rada i imidžu koji imaju u javnosti izlišno je da pričam ja, kada je on opšte poznat. Mogu samo da pohvalim ljude koji ovu ustanovu čine time što jeste i sa kojima imam odlično iskustvo. Sjajne urednike Petra Arbutinu i Vesnu Smiljanić Rangelov, saradnicu za marketinške aktivnosti i promo kampanje Nevenu Drulović, ali i sve ostale članove ovog divnog kolektiva. Drago mi je što JP Službeni glasnik, njegovi čelnici i članovi kolektiva neguju drugačiji stil. Zato su oni moj izbor, a verovatno i ja njihov. Hvala na celokupnoj podršci, idemo uspešno napred zajedno!

Motivacioni saveti za nove poduhvate

Journal.05: Koji su Vaši budući projekti kada je pisanje beletristike u pitanju?

Trenutno sam fokusiran na marketinšku kampanju koja će pratiti publikaciju romana na jesen. Na taj način bi postigli što bolju vidljivost i prepoznatljivost knjige kod šireg auditorijuma i zaintrigirali ih da roman pročitaju. To naročito bitno jer sam ja nepoznat autor kada je beletristika, tj. krimi romani u pitanju. Ipak, sudeći prema broju reakcija na samu objavu da izdajem roman, malo je reći da sam zadovoljan. Nadam se da će prvi tiraž koji je planiran na 700 primeraka brzo biti rasprodat. Tako bismo mogli da idemo dalje sa planovima. Paralelno sa tim aktivnostima, već sam počeo da skiciram svoj roman broj 2. Takođe je u pitanju triler, radnog naziva Seme zatrto. Tako da mogu reći da se radi punom parom.

Journal.06: Koji je Vaš motivacioni savet za sve koji bi krenuli vašim multidisciplinarnim stopama? 

Ključni motivacioni savet za sve koji bi krenuli u neki novi poduhvat, a da su nesigurni ili to nisu prethodno radili je sadržan u posveti romana, a ona glasi: „Ovaj roman posvećujem svima koji veruju da izlet u nepoznato ne mora nužno biti neprijatno iskustvo, već pre nezaboravna avantura, nova spoznaja sebe i uživanje u istoj. Skupite snagu i otisnite se.“

 

 

Journal.07: Da li čovek zaista može da bude podjednako kvalitetan i uspešan u potpuno drugačijim branšama poslovanja uz takozvani „sinergetski efekat“?

Apsolutno sam stava da može. Uspešnost i kvalitet nisu samo opredeljeni partikularnim talentom za određenu aktivnost, već i univerzalnim karakteristikama koje pojedinac može i mora da poseduje da bi „bio uspešan u nečemu“: posvećenost, trud, rad, detaljnost, upornost uprkos izazovima, vera, ljubav i strast miks su osobina koje i od suve drenovine prave magiju. Nemojte to nikada da zaboravite.

Journal.08: Na lokalnom tržištu aktuelna mantra glasi „umetnica mora biti zdrava“, a da li Vi smatrate da art i biznis perspektiva mogu da budu usaglašene, a ako mogu- kako?

Iskreno, mislim da je pojam zdravog odavno relativizovan u našoj zemlji. I kada je u pitanju vrednosni sistem, obrazovanje, zdravstvp, pa tako i umetnost. No, citiraću jednog mudrog profesora koji je uvek govorio: „Pojedinac ne određuje kontekst. Kontekst je zadat. Nauči stoga da plivaš u njemu.“ Što se tiče usklađenosti art i biznis perspektive, trend je taj koji određuje šta je mainstream art, a šta nije, te da li će to imati finansijsku, tj. biznis valorizaciju. Stoga, u bilo koji art segment da ulazite, odradite prethodno dobro istraživanje tržišta. Uz tračak kvaliteta, možda zablistate u mulju, a uz tračak sreće možda se ta blistavost brzo i ne ugasi. Ostaje da vidimo.

Učitati još
Zatvori