Izložba zbog koje vredi skoknuti do Beča
Izložba zbog koje vredi skoknuti do Beča

Izložba zbog koje vredi skoknuti do Beča

U bečkoj dvorani Marx Halle postavljena je izložba koja donosi susret Art Nouveau umetnosti i savremene tehnologije. U fokusu su dela proslavljenoga austrijskog umetnika Gustava Klimta, koja zahvaljujući virtualnoj stvarnosti možemo videti u sasvim drugom svetlu.

Gustav Klimt

U sklopu multimedijalne izložbe „Klimt – The Immersive Experience“ posetioci mogu razgledati više od 200 radova jednog od najvažnijih predstavnika Art Nouveau slikarstva. Klimtove slike se pomoću svetlosnih instalacija višestruko povećavaju i projketuju na hiljadu kvadratnih metara zidova izložbenog prostora dvorane.

Gustav Klimt

Videoanimacije i holografski prikazi popraćeni muzikom oživljavaju legendarna dela poput „Poljupca“ ili „Portreta Adele“ i omogućavaju nam pogled iz nove perspektive. Posetiocima se ujedno otkriva i pozadinska priča nastanka poznatih dela, kao i umetnikov životni i stvaralački put.

Gustav Klimt

Takođe, posetioci su pozvani učestovati i u desetominutnom doživljaju virtualne stvarnosti. Uz pomoć naočara za virtualnu stvarnost učesnici na sasvim drugačiji način mogu videti sedam poznatih Klimtovih dela iz zlatne faze. Zahvaljujući prikazu od 360 stepeni posetioci stiču utisak kao da uranjaju u sliku.

Izložba je priređena u godini u kojoj se slavi umetnikov 160. rođendan, a rmožete je razgledati sve do nedelje 2. oktobra.

Foto: Profimedia

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori