Italijanski filmovi u kojima uživamo ovog vrućeg vikenda

Italijanski filmovi u kojima
uživamo ovog vrućeg vikenda

Io sono l'amore

Io sono l’amore

Italijanski filmovi

Ima nešto posebno u italijanskim filmovima, njihovim odnosima, ljubavima, hrani, muzici… svemu što nas okružuje. Donosimo izbor od nekoliko italijanski filmova, koje jednostavno morate gledati, makar iznova i iznova, jer ćete se instantno zaljubiti u tu italijansku lepotu.

Io sono l’amore

Io sono l’amore je italijanski film u kojemu pratimo Emmu koja je napustila Rusiju kako bi živela sa svojim mužem u Italiji. Sada su snažan društveni bračni par u Italiji, Emma je ugledna žena, majka troje dece, no oseća da joj nešto nedostaje u životu. Jednog dana talentirani chef Antonio zaškaklja njenu maštu i sve se promeni… Film je prvenstveno prekrasan vizualno, scenografija je divna, kostimi savršeni, i u kombinaciji s aurom italijanske lakoće postojanja ovo je film u kojem ćete naprosto uživati…

Io sono l'amore

Io sono l’amore

Il giardino dei Finzi Contini

Film snimljen 1970. godine donosi radnju smeštenu u 30-e godine prošlog veka koja prati jevrejsku obitelj Finzi-Contini. Klasik je ovo italijanske kinematografije, koji je odnio i Oscara za najbolji strani film. Scenario i režiju potpisuje kultni režiser Vittorio De Sica.

Il giardino dei Finzi Contini

Il giardino dei Finzi Contini

Divorzio all’italiana

Film koji je takođe odnio Oscara za scenarijo, a bio je nominiran još za režiju i najbolju mušku ulogu (Marcello Mastroianni). Film je uz ove nagrade još odneo 12 prestižnih nagrada i 9 nominacija. Kultni je to film s legendarnim glumcem Marcellom Mastroiannijem i ako ga do sada niste još pogledali, krajnje je vreme da ispravite grešku.

Divorzio all'italiana

Divorzio all’italiana

Divorzio all'italiana

Divorzio all’italiana

La vita e bella

La vita e bella je izvrstan film slavnoga italijanskoga redatelja, scenarista i glumca Roberta Benignija (poznatog po brojnim komedijama poput Pinocchija i Tigra i snega te kao čestoga glumca redatelja Jima Jarmuscha). Ljupka je to i tužna priča o sudbini italijanske jevrejske porodice koja, nakon što završi u logoru, ne izgubi nadu u slobodu i prestanak rata… Film je osvojio čak tri Oscara (u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, za najbolju mušku ulogu i najbolju muziku), a bio je nominiran u još četiri kategorije.

La vita e bella

La vita e bella

Il Postino

Ova nezaboravna romantična komedija izmami će osmehe i dokazati da ničije srce nije neosvojivo. Film je nagrađen Oscarom za najbolju muziku dok je glavni glumac, Massimo Troisi, koji je preminuo dvanaest sati nakon završetka snimanja, posthumno nominiran za Oscara u kategoriji najbolje glavne muške uloge.

Il Postino

Il Postino

Malena

Radnja filma smeštena je u Castelcutu, malo selo na Siciliji u koje 1941. godine dolazi Malena (Monica Bellucci), prekrasna i neodoljiva žena koja ubrzo postaje erotska opsesija svih tinejdžera. Oskarovac (Cinema Paradiso) Giuseppe Tornatore snimio je Malenu prema priči italijanskog pisca Luciana Vincenzonija. Muziku za film pisao je Ennio Morricone, majstor filmske muzike s preko 500 filmova u svojoj filmografiji, podcrtavši mekanu fotografiju žućkastih tonova Lajosa Koltaia (Oscar za Mephista), što je rezultiralo nostalgičnom atmosferom u filmu. U glavnoj ulozi je M. Bellucci koja osim svojom lepom pojavom pleni i dojmljivom neverbalnom glumom.

Malena

La grande bellezza

65-godišnji Jep imućni je bon vivant koji se još od mladosti nije okušao u svom pisačkom talentu. Film Paola Sorrentina predstavlja moćnu i evokativnu priču o hedonizmu i izgubljenoj ljubavi, ali i izniman portret današnjeg Rima, gde je život svojevrsni performans, a grad njegova pozornica.

La grande bellezza

La grande bellezza

Perfetti sconosciuti

Potpuni stranci je film gde ništa nije onako kako se čini, gde svako može izreći vlastita iskustva, utvrditi i priznati dobro i zlo, ispravno i neispravno, razgovarati o tajnom životu, ili o onome o čemu ne želimo ili ne možemo razgovarati. Sedmero dugogodišnjih prijatelja okuplja se na večeri. Kad odluče međusobno podeliti sadržaje svojih sms poruka, e-mailova i telefonskih poziva, mnoge otkrivene tajne ozbiljno narušavaju dotadašnju ravnotežu.

Perfetti sconosciuti

Perfetti sconosciuti

Perfetti sconosciuti

Perfetti sconosciuti

Učitati još
Zatvori