Halle Saint Pierre: Nesvakidašnji umetnički prostor u Parizu
Halle Saint Pierre: Nesvakidašnji umetnički prostor u Parizu

Halle Saint Pierre: Nesvakidašnji
umetnički prostor u Parizu

Sezona prolećnih putovanja je uveliko u toku, a Pariz je za mnoge destinacija kojoj se vraćaju, i to sa razlogom. Posebno za umetničke duše i sve koji se istima smatraju, ovaj grad je the place to go. Bogata istorija grada omogućila je Parizu da stekne reputaciju umetničke Meke, koju i dalje grčevito održava. Zato je prestonica Francuske nezaobilazna stanica na putešestvijama svih ljubavnika umetnosti.

Jedno mesto koje se mora naći na pariskom umetničkom hodočašću je i Halle Saint Pierre.

@strollinginparis
@strollinginparis

Kakvo je to mesto?

Halle Saint Pierre je pomalo teško opisati, ponajviše jer se različiti prostori prepliću na jednom mesto. To je ujedno muzej, odnosno galerija, knjižara i kafić. U ovoj hali, jer to doslovno i jeste, smešten je Musée d’Art Naïf – Max Fourny, odnosno Muzej naivne umetnosti, takođe negde nazivan i Musée d’Art Brut & Art Singulier – u prevodu Muzej primitivne i singularne umetnosti. Iako nije među najbogatijim ili najupečatljivijim muzejima u ovom gradu, svakako da doprinosi brojnosti ovih institucija, zbog čega je Pariz i dalje važan centar umetnosti, uprkos razvoju konkurentnih gradova u tom domenu, poput Njujorka.

@heyheyheyteam
@tavaud_philippe
@tavaud_philippe

Gde se nalazi?

Ako ste nekada bili u Parizu ili čak iole poznajete atraktivne adrese u ovom gradu, onda vam je Montrmartre verovatno poznato ime. Skrovište mnogih umetnika i filozofa koji su živeli, radili i opijali se u francuskoj prestonici, Montrmartre prati upravo iz tog razloga reputacija boemskog predela. S obzirom da Pariz brižljivo čuva istorijske lokalitete, tako je i ovaj kraj zadržao izgled ranijih epoha, pa je velika verovatnoća da ćete u nekom trenuku nagaziti isti kamen kaldrmisane ulice na koji je zakoračio i Pikaso. Elem, očekivano, Halle Saint Pierre smeštena je upravo na padinama ovog pariskog brda. Inače, na istim tim obroncima, samo nešto dalje, se nalazi i Café des Deux Moulins – ilivam, radno mesto svima drage Amélie.

Arhitektura Baltarda

Halle Saint Pierre, uz još po neke pariske hale, pripada grupi monumenata u tzv. Baltard stilu. Francuski arhitekta Victor Baltard je, uz Haussmanna, bio zadužen za svojevrsni vizuelni rebranding Pariza koji se odigrao u 19. veku. Baltard potpisuje nekoliko građevina koje uglavnom karakterišu veliki stakleni prozori i metalna konstrukcija koja ih povezuje. Zahvaljujući njemu je nastao je i najpoznatiji otvoreni market Pariza, Les Halles, u jednom trenutku nazivan i novim srcem grada.

Kada je naša hala u pitanju, nju je osmislio Baltardov učenik, verno se pridržavajući tehnici svoga mentora.

Crtež za Les Halles, Victor Baltard (1983)
Pogled na Les Halles (1870-80)

Vratimo se sada na Halle Saint Pierre

Dakle, ovde možete popiti kafu sa poglednom na pregršt knjiga koje skoro da dosežu do plafona. Kolekcija je raznovrsna, uz izdanja i na drugim jezicima sem francuskog. Gotovo u celini je posvećena umetnosti – njenom stvaranju ili teoretisanju. U galeriji se redovno smenjuju izložbe mladih, savremenih umetnika, u cilju promovisanja neafimirisanih talenata francuske, ali i svetske, umetničke scene.

@meowmimie
@purpl3drnk
@ysssluv
@ysssluv
@moodinmountains
@moodinmountains
Učitati još
Zatvori