Predstavljamo vam lokalni brend Gazar i donosimo priču koja stoji iza njega u intervju sa osnivačicom Midhetom Agić
Predstavljamo vam lokalni brend Gazar i donosimo priču koja stoji iza njega u intervju sa osnivačicom Midhetom Agić

Predstavljamo vam lokalni brend Gazar i donosimo priču koja stoji iza njega u intervju sa osnivačicom Midhetom Agić

Kada kažemo Gazar prva asocijacija nam je Art of Creating. Iako zvuči romantizovano to ovaj brend / odnosno koncept i ideja stvaranja / koji stoje iza brenda zaista jestu. Bar jesu za nas večite zaljubljenike u estetiku, enterijer, kreativnost, talenat i umetnost pre svega. Za Gazar možemo reći da je mesto gde se susreće nepreglediva moć gline sa idejama njenog tvorca i umetnice Midhete Agić, koja potom rezultira kreiranju najsavršenijih estetičnih decor pieces

 

G A Z A R.

Gazar je mesto gde se miksuje savremeni dizajn sa Midhetinim oštrim fokusom na minimalističku estetiku i glina kao materijal izrade, koji potom rezultuju u savremene komade nameštaja sa chique dekorom. Mesto gde umetnički izraz dobija svoju afirmaciju kroz komade enterijera za koje možemo reći da su ultimativni regionalni /  i svetski / objects of desire. Svaki je u isto vreme poseban. I različit. Jednostavno – sa živom materijom nikad nije moguće napraviti potpuno identičan komad. Upravo u tome i leži njegova autentičnost. Ali svaki napravljen tako da doprinosi kreiranju, pa sad slobodno možemo da kažemo, Gazar pravca interior estetike. Mi ga zovemo pravac jer je ovaj brend toliko unikatan i poseban da je za kratko vreme uspeo da pronadje svoje mesto pod lokalnim / a verujemu uskoro i svetskim / decor nebom.

Stoga je samo bilo pitanje vremena i prilike kada ćemo Gazar kao brend i njegovog idejnog tvorca i autorku Midhetu Agić staviti za sto prekoputa nas da saznamo koja priča i magija stoji iza Gazara. I da, ovog puta smo uspeli da budem brži od Vogue i Architectural Digest, jer ne sumnjamo da su to sledeće stanice gde ćemo čitati o Midheti i Gazaru. Sorry not sorry, but this one is our lucky star.

/ / J O U R N A L 0.1 Kako je nastala ideja stvaranja Gazar kao brenda i odakle ideja za njegov neobičan naziv?

MA: Ideja se, kao i sve druge, pojavila – niotkuda. Ili ako bih pojavu ideja morala da definišem sa jednog metafizičkog aspekta, rekla bih da je prethodno postojao jedan blank space unutar mene koji je u jednom / pravom / momentu morao da bude ispunjen. I ne, neću reći na sreću jer Univerzum zna šta radi mnogo bolje nego mi sami. Taj blank space je u pravo vreme dobio svoju materijalnu manifestaciju u vidu ovoga što danas znamo kao Gazar.

Jako je zanimljivo, istovremeno i čudno,  a meni još jedna potvrda da kada pustite vaš unutarnji glas da vas vodi, stalno i svuda dobijate potvrde o tome da ste na pravom putu  – da u momentu kada je nastao Gazar 2018. godine, ideja o vajanju/ koje se desilo krajem 2020. godine / nije postojala niti u mojim najluđim snovima. S druge strane, a istovremeno pojam Gazar je reč francuskog porekla i označava jednu vrstu svile koja po definiciji: have a claylike ability to hold shape.

/ / J O U R N A L 0.2 Gde crpiš inspiraciju i šta za tebe predstavlja Gazar? Da možeš da ga opišeš u tri reči koje bi to bile?

MA: U proteklih nekoliko godina bih uglavom rekla da mi inspiracija dolazi iz spoljnog sveta – kako to nekako logično i biva – iz prirode. Od ljudi. Prosto nekih trajnih ili prolaznih okolonosti. Međutim trenutno osećam da mi mnogo više inspiracije dolazi iznutra. Iz nekog mog’ unutrašnjeg osećaja koji mi stalno govori da nešto neverovatno lepo dolazi. I tek sledi – i u slušanju tog’ unutarnjeg osećaja praćenog vrlo primitivnom ljudskom željom za napredovanjem, nastaje i moja inspiracija za sve novo što kasnije vidimo kao određeni funkcionalni ili dekorativni komad.

Gazar je sve što sam ja. Jedna veoma fluidna forma podložna konstantnim, svesnim promenama na putu pronalaska onog najboljeg i najpoželjnijeg oblika. Bilo komada gline, bilo ljudske osobenost.

/ / J O U R N A L 0.3 Autentičnost i minimalistička Vogue estetika naša je prva asocijacija na Gazar.  Koja je tvoja? Kako si uspela da stvoriš tu savršenu art estetiku, kako sa proizvodima tako i sa pratećim social contentom?

MA: S jedne strane sam proizvod nameće jednu takvu estetiku, čistu i oslobođenu svih nepotrebnih detalja. S druge strane verujem da je to jedno opšte stanje mene kao osobe. Osobe koje se dalje nastavlja i uobličuje kroz Gazar. Ako uzmemo u obzir da različite estetike pokreću i niz različitih telesnih i mentalih reakcija, onda bih rekla da sam zaista srećna što mogu ponuditi jednu estetiku pročišćene umetnosti. Koja kao sredstva predstavlja propagiranja određenih ideja. Pre svega ideje da je manje nekada / uglavnom/ više. I da je sva kompleksnost koju čovek dodaje, nepotrebna.

/ / J O U R N A L 0.4 Grnčarija je živa materija. Da li ima dana kada failuješ i ne uspevaš da stvoriš predmete koje želiš? Kako se nosiš sa takvim danima i kako generalno izlaziš iz krize nedostatka inspiracije? 

Apsolutno da! Sa glinom je, kao i sa svim ostalim stvarima u životu, sve promenjivo. I ponekad veoma neizvesno. Svako vreme nosi nešto novo sa sobom i životni periodi su uglavnom ciklični. Zbog toga se ni ne trudim da budem konstantna u svetu kojem je promena sasvim prirodna. Dešavaju se periodi kada je moja kreativna energija na veoma niskom nivou. Vremenom sam naučila da takve periode samo prihvatim i pustim da prođu – srećom, nisu i nikada neće biti trajni. S druge strane znam i osećam, da i će i moji najjači momenti kreativnog stvaranja u nekom momentu nestati, umiriti se i tražiti svoju energetsku obnovu.

U svemu je najbitnije da čovek nauči da sluša sebe i svoje telo i da se apsolutno nikada ne forsira ono za šta nam telo daje signale da nije pravi momenat za to – onaj unutarnji glasić uvek zna mnogo bolje nego što mi mislimo da znamo.

/ / J O U R N A L 0.5 Koji je tvoj ultimativni fav. piece koji si do sada napravila?

MA: Takav se verovatno nikada neće desiti jer su mi svi uvek najlepši, ali istovremeno i najlošiji. U tom’ delu stvaranja sam izrazito samokritična i jako mi je teško objektivno posmatrati bilo koji komad koji napravim.

/ / J O U R N A L 0.6 Opiši nam jedan tvoj dan i proces nastanka Gazar predmeta.

MA: Proces je veoma jednostavan i osim komada gline i malo vode, ne zahteva ništa drugo do miran um. Negde kroz sam čin vajanja, usporavate se i umirujete, gube se momenti ishitrenosti, da ne kažem ljutnje i besa. Istovremeno i nesvesno, učite da je sve proces. Jednako kao i put koji jedan sasvim običan komad gline mora da prođe dok ne postane jasno definisan, lepo izvajan predmet.

 

/ / J O U R N A L 0.7 Kako vidiš Gazar pre godinu dana, a kako i gde ga vidiš za 5, 10 godina? Koji su Gazar planovi za budućnost i koji savet bi mogla da podeliš sa onima koji su tek zakoračili u taj čudesni svet gline ?

MA: Ne planiram mnogo. Jednostavno dopuštam stvarima i okolnostima da mi se dešavaju bez mnogo taktiziranja. Verujem da je najbitnije stvoriti prostor, onaj blank space sa početka priče, i u životu i u stvaranju bilo čega. A onda biti svestan i unapred zahvalan da će taj prostor u pravom momentu biti ispunjen onim što je najbolje za nas i sa čim rezoniramo na najvišem nivou.

/ / J O U R N A L 0.8 Gazar je svoj prvi in-store dom pronašao u Hatch Hubu, koji je otvoren juče. Reci nam nešto više o ovoj saradnji?

Ideja Hutch Huba je više zasnovana na potrebi stvaranja jednog mesta koje će uz to što je salonsko-izložbenog tipa / uz arhitektski deo uslužnog prostora / ponuditi dizajnerima prostor za razmenu ideja. Kao i različite saradnje u vidu kreativnog i funkcionalnog stvaranja. U kompletnu priču, kao i finalni doživljaj Hatch Huba je uključeno / zbog čega sam posebno srećna / jako mnogo mladih ljudi čiji proizvodi su već uveliko poznati na domaćem, ali i stranom tržištu.

Ideja je da unutar Huba Gazar bude više usmeren na kreiranje određenih statement komada nameštaja i nešto većih dekorativnih predmeta. Onih koji će svakako biti stacionirani i dostupni isključivo unutar Huba.

Zajedno sa Gazarom Journal ekipa je juče bila na otvaranju Hatch Huba o čijem konceptu i zanimljivoj ideji, koju je tim mladih arhitekata osmislio, ćemo vam pisati u narednom periodu. Do tada vam prenosimo utiske sa ovog eventa kadrirane Midhetinim estetičnim okom.

Stoga svim Gazar zaljubljenicima – onima koji će to postati od danas i nama koji to jesmo since day.01 preporučujemo ovu prestoničku adresu kako bi uživo mogli da pogledate umetnost koju ova pretalentovana devojka stvara svojim rukama. A koju mi zovemo Gazar Art of Creating. Kao i da posetite Gazar online shop gde možete čekirati celokupnu kolekciju Midhetinih radova.

Trust us.

It will be love at first / and every other / look. 

Učitati još
Zatvori