Filmski maraton: Od Anne Wintour do Karla Lagerfelda, izdvojili smo najbolje modne filmove
Filmski maraton: Od Anne Wintour do Karla Lagerfelda, izdvojili smo najbolje modne filmove

Filmski maraton: Od Anne Wintour do Karla Lagerfelda, izdvojili smo najbolje modne filmove

Najčešće vikendom odlučimo da odmarimo i pogledamo koji dobar film. Međutim to se često svede na višesatnu potragu za naslovom koji bi nam se možda mogao svideti. Ovaj smo se put odlučili da izdvojimo nešto za ljubitelje mode. Koje modne filmove treba da pogledate bar jednom? Izdvojili smo 10 naslova s modom u glavnoj ulozi.

Najbolji modni filmovi

Filmovi svojoj publici oduvek otvaraju prolaz u neke nove svetove. Od fantastičnih bića, preko realističnih scena inspiriranih stvarnim događajima, filmovi su kroz deceniju brojne svetove učinili ne samo čarobnijim, već i bližim onima ispred velikog filmskog platna. Jednako poput filma, moda je oduvek nosila spoj magičnog i stvarnog. U raskošnim kreacijama i jednostavnim basic komadima, na ulicama gradova i modnim pistama, unutar korica časopisa i stranica ormara, moda prelazi granice nužnog i praktičnog i zalazi u najrazličitije kreativne ekspresije.

Spoj dve umetnosti kojima smo oduvek i svakodnevno okruženi stvorio je zanimljiv zapis o vremenu. Od romantičnih komedija koje su se poigrale idejom glamuroznog modnog sveta do dokumentarnih filmova koji su otvorili vrata modnog sveta i prikazali njegovu drugačiju stranu. Modni filmovi stvorili su istovremeno zanimljiv, zabavan i neočekivan sadržaj u kojem će uživati zaljubljenici u modu, ali i oni u potrazi za nečim novim i svežim.

MCQUEEN

Ovaj iskreni dokumentarac o životu Alexandera McQueena svideće se čak i onima koji ne prate modu. Uz McQueenove snimke intervjua te isečke njegovih prijatelja i najbližih, ovaj dokumentarni film progovara o dirljivoj priči kako je dečak radničke klase postao vizionarski majstor mode.

THE FIRST MONDAY IN MAY

Svima u modnoj industriji, kao i onima koji su samo strastveni ljubitelji lepih komada, prvi ponedjeljak u maju velika je stvar. To je vreme najvećeg modnog događaja u godini – Met Gala. Dokumentarac hronološki prikazuje istoriju Met Gale te imamo prilike videti najlepše obučene goste koji su usklađeni s temom samog događaja. Savršeni modni film za vikend odmor.

THE SEPTEMBER ISSUE

Unutar četiri zida njene kancelarije stvoreno je bezbroj trendova, osmišljeni su neki od kultnih modnih trenutaka i svakog meseca potvrđena je finalna verzija najprestižnijeg i najutjecajnijeg modnog časopisa na svetu. Dokumentarni modni film The September Issue vodi nas kroz hodnike časopisa Vogue i otvara vrata ureda Anne Wintour tokom stvaranja najiščekivanijeg modnog izdanja svake godine, septembarskog Voguea.

THE DEVIL WEARS PRADA

Ono što je u svetu dokumentarnih filmova modne tematike The September Issue, to je u svetu igranih modnih filmova The Devil Wears Prada. Runway je časopis koji neodoljivo podseća na Vogue, Meryl Streep u ulozi Mirande Priestly na Annu Wintour, a Andy Sachs donosi sveži pogled na modni svet. Od ultimativnog modnog outsidera, Andy se pretvara u desnu ruku urednice najprestižnijeg modnog časopisa. Uspesi pomešani s razočaranjem i jednom od najboljih filmskih garderoba stvaraju duhoviti film s dozom glamura i drame koji vredi pogledati. Idealan modni film za opuštanje.

IN VOGUE: THE EDITOR’S EYE

Iako su urednici modnih časopisa oni koji iz meseca u mesec kroje sadržaj koji će istaknuti ono najvažnije i najsjajnije iz sveta mode, brojni kreativni urednici oko njih oni su koji trenutak u vremenu prenose na stranicu papira i stvaraju nezaboravne modne fotografije. U čast 120. izdanja američkog Vogue, dokumentarni film In Vogue: The Editor’s Eye vodi nas kroz priče njegovih najprepoznatljivijih i najuticajnijih kreativnih urednica.

BILL CUNNINGHAM NEW YORK

Moda kao umetnost, na ulici, podstaknuta strašću za životom. Dokumentarni film koji je osvojio kritiku, publiku i brojne nagrade na filmskim festivalima vodi vas u svet mode koja svakodnevno živi na ulicama New Yorka, a koju je godinama svojim fotoaparatom beležio Bill Cunningham.

BLOW UP

Pogled iza kamere donosi kultni modni film iz šezdesetih. Blow Up u režiji velikog Michelangela Antonija u središte još jedne igrane modne priče stavlja lice koje se uvek nalazi s druge strane kamere, fotografa Thomas. Modni svet, London, rock’n’roll, droga, alkohol i predivni modeli ono su što njegov svet čini istovremeno predivnim i tragičnim, uzbudljivim i dosadnim. Kada na snimanju uz predivnog modela na fotografiji uhvati i neočekivanu i neobičnu scenu nalik ubistvu, uzbuđenje se vraća u njegov život.

FACTORY GIRL

Ona je bila ultimativna it devojka šezdesetih, muza Andy Warhola, zvezda njegovih filmova i devojka koja je očarala društvenu, modnu i umetničku scenu New Yorka. Edie Sedgwick svojih je pet minuta slave proživela brzo, intenzivno i sa stilom, a njen je pad bio jednako transparentan, javan i dramatičan kao i uspjeh. U glavnoj ulozi it devojke šezdesetih našla se tada mlada glumica na početku svoje karijere, Sienna Miller. Nakon filma Factory Girl, Sienna je i sama zaradila status it devojke koji je zadržala sve do danas.

COCO AVANT CHANEL

O Coco Chanel ispričane su brojne priče, ispisane hiljade stranica biografija i snimljeni brojni filmovi i serije. Inspirativna, prkosna, revolucionarna i uvek elegantna Coco Chanel s dozom nonšalantnosti i francuskog chica zauvek je promenila modni svet i stvorila neka nova modna pravila. Možda najbolji pogled na život velike Gabrielle Chanel donosi film Coco Avant Chanel u kojem je ulogu Mademoiselle uverljivo odigrala Audrey Toutau.

SAINT LAURENT

Jednako velik, inovativan, revolucionaran i ikoničan poput Coco Chanel bio je i dizajner Yves Saint Laurent. Njegov privatan život bio je jednako mračan i šaren, jednostavan i kompleksan poput njegovih kreacija, a najbolji pogled na njegovo najbolje modne godine donosi film Saint Laurent s Gaspardom Ullielom u glavnoj ulozi.

INSIDE DIOR

U čast 70-e godišnjice, snimljen je dokumentarac (2017.) posvećen evoluciji ove modne kuće. Tokom dve epizode otkrivamo sve o Christianu Dioru, razvoju modne marke i najznačajnijim kreativnim direktorima –  Yves Saint Laurenta, Johna Galliana i Rafa Simonsa.

FUNNY FACE

S modnom i filmskom ikonom Audrey Hepburn u glavnoj ulozi, film Funny Face iz 1957. godine klasik je koji mora pogledati svaki obožavatelj mode. Uz dozu romantike, komedije i muzike, Funny Face je uzbudljivo putovanje Jo (Audrey Hepburn) čiji se život promeni nakon što je u knjižari u kojoj radi otkrijte fotograf Dick Avery (Fred Astaire). Od male knjižare u New Yorku do glamuroznih modnih revija i snimanja, Funny Face donosi uzbudljivu i romantičnu sliku modnog sveta.

ANNIE HALL

U ovoj romantičnoj komediji Woodyja Allena koja je okrunjena prestižnom nagradom – Best Picture Award, glavnu ulogu ima Dianne Keaton. Odvažna je žena koja je birala odevne komade koji neodoljivo podsećaju na mušku odeću. Radnja filma, estetika i kostimografija filma i dan danas mogu poslužiti kao inspiracija za trendi stajlinge. Možda bismo mogli reći da je na neki način ovaj film začetnik trenda oversized košulja i pantalona visokog struka u ženskoj modi.

Foto: Profimedia, Youtube

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori