Filmski maraton: Žarko Laušević
Filmski maraton: Žarko Laušević

Filmski maraton: Žarko Laušević

Žarko Laušević, proslavljeni pozorišni, filmski i televizijski glumac, ubraja se među najpopularnije i najtalentovanije umetnike jugoslovenskog i srpskog glumišta. Njegova karijera bila je obeležena saradnjama sa filmskim i pozorišnim Velikanima, značajnim rediteljima koji su od njegove darovitosti i senzibiliteta izvlačili najbolje, kako na pozorišnim daskama tako i ispred kamere, svedočeći o stvaranju neprolaznih karaktera i likova koji su odražavali Lauševićev raskošan talenat, a koji su postali nezaobilazan deo regionalne istorije pozorišta i filma.

Lauševićev rad ovenčan je velikim brojem najznačajnijih nagrada koje se dodeljuju na ovim prostorima. Izdvojili smo samo neka filmska ostvarenja, koja će nas pod(setiti) na glumački put Žarka Lauševića, te bogatu karijeru i trag koji je za sobom ostavio.

Od istorijskih ličnosti do kultnih likova domaće književnosti

Glumački opus Žarka Lauševića odlikovala je tematska i žanrovska raznolikost. Neke od uloga dale su mu priliku da na velikom platnu i malim ekranima otelotvori kako istorijske, tako i fiktivne, književne likove romana koji su postali deo kulturne baštine i odrednica jedne književne epohe. Kao mlad glumac imao je priliku da ostvari zapaženu ulogu Miloša Obilića u filmu Boj na Kosovu reditelja Zdravka Šotre iz 1989. godine. Kasnije životno doba, donelo mu je priliku da zrelošću i glumačkim talentom oživi lik Aćima Katića u ekranizaciji čuvenog dela Dobrice Ćosića Koreni, ali i da kroz serijal Vreme zla, čiji je autor Goran Šušljik, nastavi rad na ekranizaciji istorijata porodice Katić kojoj je Dobrica Ćosić posvetio značajan deo svog književnog opusa.

Njegovi profesionalni angažmani u pozorištu, na televiziji i filmu svedoče o plodonosnoj karijeri u kojoj su mesto zauzela danas kultna serijska i filmska ostvarenja poput Sivog doma, Braća po materi, Bolje od bekstva, Crni bombarder, Nož… Pored pomenutih, mi smo izdvojili ova:

Šmeker (1986)

Film Zorana Amara iz, sada već daleke, 1986. godine u kome je Žarko Laušević ostvario ulogu Pavla Ivkovića. Partnerka u ovom filmu mu je Maja Mitić u ulozi njegove devojke Lele. Par će se naći pred velikim izazovom, nakon što Pavle ode na odsluženje vojnog roka i ugleda naslovnicu časopisa za koji se Lela fotografisala obnažena. Lelin potez navešće Pavla da pobegne iz vojske i zaputi se kući u pokušaju da reši razmirice sa devojkom i konsekvence njene odluke.

Žarko Laušević filmovi
imdb/ plakat filma Šmeker

Oficir s ružom (1987)

Ostvarenje reditelja Dejana Šoraka iz 1987. godine u kojoj su izazove i posledice ljubavnog trougla predstavili Žarko Laušević, Ksenija Pajić i Dragana Mrkić. Ljubav između Petra Horvata (Žarko Laušević) i Matilde Ivančić (Ksenija Pajić) koja se spletom društveno-političkih okolnosti završava tragično, do danas je ostala kao jedno od ostvarenja koja se vezuju za njihov glumački opus. Laušević je za ulogu u ovom filmu ovečan Zlatnom arenom u Puli i Carom Konstantinom na Filmskim susretima u Nišu.

Žarko Laušević filmovi
imdb/ plakat filma Oficir s ružom

Oktoberfest (1987)

Film snimljen po motivima istoimenog romana Branka Dimitrijevića u režiji Dragana Kresoje, okupio je, tada mladu, ekipu perspektivnih glumaca. Svetislav Goncić, Žarko Laušević, Zoran Cvijanović, Vesna Trivalić, Srđan Todorović deo su glumačke postave te povod da (još jednom) pogledate ovo kultno ostvarenje jugoslovenske kinematografije 80-ih godina.

imdb/ Žarko Laušević i Vesna Trivalić u filmu Oktoberfest

Kaži zašto me ostavi (1993)

Ostvarenje iz 1993. godine u režiji Olega Novkovića.  Scenario za film Kaži zašto me ostavi potpisuje Srđan Koljević, a glavne uloge su poverene Žarku Lauševiću i Milici Mihajlović. Film koji prikazuje užase rata, posledice koje ostavlja na pojedince, te ljubavnu priču Peđe (Laušević) i Vere (Mihajlović) sa tragičnim ishodom. Film je dodatno obeležila istoimena numera koju je otpevala glumica Ana Sofrenović. Muziku na filmu potpisuje legendarni Zoran Simjanović.

Žarko Laušević filmovi
imdb/ plakat filma Kaži zašto me ostavi

Smrdljiva bajka (2015)

Film kroz koji se Laušević vratio na platna domaćih bioskopa nakon više od petnaest godina pauze. U filmu glavne uloge poverene su Žarku Lauševiću i Jeleni Đokić. Režiju i scenario potpisuje Miroslav Momčilović. Smrdljiva bajka prati priču dvoje beskućnika, Eme i Mome, koji i pored svih životnih izazova i tragova prošlosti čije se posledice reflektuju na njihov trenutni život, nadu pronalaze u uzajamnoj ljubavi.

Leto kada sam naučila da letim (2022)

Film novijeg datuma, rađen po istoimenoj knjizi Jasminke Petrović naišao je na sjajan odziv bioskopske publike. U režiji Radivoja Raše Andrića i po scenariju Ljubice Luković, film je okupio sjajnu glumačku ekipu predvođenu Žarkom Lauševićem, Olgom Odanović i Snježanom Sinovčić-Šiškov. Ovaj porodični film u čijem je foksu letovanje tinejdžerke Sofije (Klara Hrvanović) na Hvaru na koje odlazi sa bakom u posetu njenoj sestri, drugoj baki, prenosi toplu atmosferu i boje Jadranske obale kroz zapažanja i sazrevanje tinejdžerke. Istovremeno, kao lajtmotiv filma provlači se ljubav koja se uzdiže iznad prošlih događaja obeleženih porodičnom tragedijom i nesuglasicama koje su ostavile posledice na porodične odnose, otvarajući prostor za razumevanje, te nastavak održavanja porodičnih veza i bliskosti među mlađim generacijama.

Poklon za za(uvek)

Poslednji film u kome je publika imala priliku da vidi Lauševića na velikom platnu i uputi mu ovacije u sali su Heroji Halijarda.  Film se nalazi na reperotaru domaćih bioskopa. Reč je o dramskom ostvarenju čiju režiju i scenario potpisuje Radoš Bajić, dok su koautori scenarija Dušan Kovačević i Strahinja Madžarević.

Foto: imdb.com / Instagram @heroji.halijarda

Učitati još
Zatvori