Vikend maraton: Filmovi Elizabeth Taylor
Vikend maraton: Filmovi Elizabeth Taylor

Vikend maraton: Filmovi Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor je svojim neprikosnovenim glumačkim talentom i otmenim izgledom dominirala u kinematografiji pedesetih godina. Karijeru je započela još kao devojčica, a u filmovima je tumačila veoma snaže ženske uloge koje su dozom sarkastičnog načina govora dovodile u pitanje tadašnji sistem, kao i nepovoljan položaj žena. U nastavku teksta vam donosimo predlog tri filma Liz Taylor iz tri glumačka razdoblja miljenice publike.

National Velvet, 1944.

Film National Velvez iz 1944. godine jedan je od prvih ostvarenja Elizabeth Taylor. Režija je pripala američkom reditelju Clarenceu Brownu, a scenario je napisala scenaristkinja i novinarka Helen Deutsch. Priča je zasnovana na romanu Enida Bagnolda. Dvanaestogodišnja Elizabeth prvi put tumači glavnu ulogu upravo u filmu National Velvet, u kojem glumi mladu Engleskinju spremnu da se izbori za svoju nagradu na konjičkim trkama. Nekadašnji džokej, kojeg igra Mickey Rooney pomaže joj da obuzda nepokolebljivog konja. National Velvet je dečiji film sa veoma jakom porukom, te je podoban za sve uzraste.

Film Cat On a Hot Tin Roof režirao je Richard Brooks. Priča je zasnovana na drami Tennesseea Williamsa, a scenario, zajedno sa Richardom Brooksom, napisao je James Poe. Bračna drama bivšeg fudbalera Bricka Pollitta, čiji lik tumači Paul Newman, i nezasite supruge Maggie prikazuje status žene u tadašnjem društvu kao i opiranju muževa da prihvate napredak svojih žena. Film je osvojio šest nomacija za Oskara, uključujući i one za najbolje glavne uloge. Nažalost, Elizabeth Taylor i Paul Newman izgubili su te godine od Davida Nivena i Susan Hayward.

Who’s Afraid of Virginia Woolf, 1966.

Film Who’s Afraid of Virginia Woolf iz 1966. godine režirao je Mike Nichols. Priča je zasnovana na drami Edwarda Albeea, a scenario je napisao Ernest Lehman. Žestoka bračna drama ispunjena nizom bizarnih igrica dobila je trinaest nominacija za Oskara, od kojih je odnela čak pet. Elizabeth Taylor je tom prilikom osvojila Osakra za najbolju glavnu žensku ulogu. U filmskom ostvarenju Mikea Nicholasa prvi put je u potpunosti zanemaren glamurozan izgled Elizabeth i akcent stavljen na njen neprikosnoven glumački talenat.

Foto: Instagram (@elizabethtaylor), YouTube

Učitati još
Zatvori