“Južni vetar” se nastavlja: Pogledali smo novu epizodu i razgovarali sa kostimografkinjom
“Južni vetar” se nastavlja: Pogledali smo novu epizodu i razgovarali sa kostimografkinjom

“Južni vetar” se nastavlja: Pogledali smo novu epizodu i razgovarali sa kostimografkinjom

Sinoć je u beogradskoj MTS Dvorani premijerno prikazana prva epizoda nove, treće sezone serijala Južni vetarNa granici je naslov nastavka od 12 epizoda, kojim se vraćamo u započete drame Maraša, Baće i ostatka ekipe. Od 25. februara, nova sezona počinje sa emitovanjem svake subote na RTS1.

Šta možete očekivati u novoj sezoni?

Južni vetar u novoj sezoni duva na tri kontinenta. Balkanske peripetije sele se čak do Rusije i Amerike, pa se tako priključuju i novi likovi, ali se razvijaju i novi narativi. Priča koja je započeta filmovima, nastavlja se na malim ekranima u istom maniru. Treću sezonu zaredom svedočimo usiljenoj drami sa beogradskih ulica, koja se ovog puta širi i na nove teritorije. Ipak, gde god da odemo (na bilo koju od četiri strane sveta) Južni vetar svuda duva ispraznim, neodređenim tokom, bez jasno definisanog cilja. Šta serijal pokušava da nam poruči, ostaje nejasno.

Njegovi junaci nas uporno voze istim skupocenim automobilima, privatnim avionima i raznim zapetljanim šemama, i time nas zapravo ne vode nikuda. Po koja upečatljiva replika, to ćemo priznati, provuče se kroz dijalog. Uprkos istaknutim glumačkim imenima domaće scene, čini se da njihova veličina ne može doći do izražaja na način na koji smo navikli.

Kao i u prethodnim nastavcima, tako su nam i sada kostimi privukli možda i najviše pažnje, pa smo već u prvoj Baćinoj sceni zapazili da je odeven u Gucci trenerku. Zato smo razgovarali sa Jelenom Đorđević, kostimografkinjom koja je bila zadužena za modne izbore likova.

Kako kostimografkinja Jelena Đorđević nadograđuje likove kroz njihove garderobere

Kostimografkinja Jelena Đorđević na setu sarađuje od samog početka. Tako je sveprisutni kontrast koji postoji između stilova dva glavna junaka, Maraša i Baće, bila je svesna odluka.

Marašov modni stil se menjao u odnosu na njegovo napredovanje u kriminalnom klanu. Maraš je tragičan lik, oko njega ginu njemu dragi i bliski ljudi. Od trenutka kada mu je ubijen brat oblači se u tamnije tonove jednostavnog kroja.“

Marašev jednostavni, tamni i monotoni stil oslikava njegovo emotivno stanje.

Kada je Baća u pitanju, njegova želja da pokaže svoj status posebno je iskazana kroz njegov garderober. Počelo je sa Versace komadima, a sada nastavlja u svoje avanture obučen u Gucci trenerku.

@juznivetarfilm

Kako Jelena kaže, „Za razliku od Maraša, Baća voli da se perlita, vodi računa da mu frizura bude besprekorna. On voli da nosi trenerke i odeću upečatljivih dezena sa izraženim brendovima. Konkretno, Gucci trenerku sa početka [ovog] serijala nosila je i Rihanna, Jeremy Meeks, Ranceer Singh i mnogi [drugi] poznati. Baća prati svetske trendove i može da priušti sebi [takve komade].”

Baća voli da nosi trenerke kao statusni simbol.

@laflare1017
Rihanna u Gucci trenerci za pretsezonu jesen 2018. (profimedia)
Učitati još
Zatvori