Mark Cavendish – Netflixov dokumentarac kao omaž snazi volje
Mark Cavendish – Netflixov dokumentarac kao omaž snazi volje

Mark Cavendish – Netflixov
dokumentarac kao omaž snazi volje

Ukoliko imate Netflix nalog ili pozajmljujete nečiji, teško da vam je promakla reklama novog dokumentarca rađenog po životu jednog od najboljih sportista današnjice.  Naziv  je Mark Cavendish: Never enoug i dostupan je na Netflix streaming platformi od 2. avgusta. Mark Cavendish, profesionalni biciklista iz Velike Britanije, važi za all-time great-a u ovom sportu, i to sa dobrim razlogom.  A kako nas je zaintrigirao treiler za ovaj dokumentarac, još više nam je privukao pažnju njegov put.

Njegova impresivna karijera ne mora biti predstavljena pod lažnim velom skromnosti . Potkrepljena je sa preko 150 ukupnih pobeda, dok je na prestižnom Tour De France-u, a za vreme karijere, uspeo da zabeleži 34 fazne (dnevne) pobede. Taj broj je ujedno i rekord Tour de France-a. Mark je 2021. godine, negde među prelepim predelima ruralne Francuske, uspeo da izjednači rekord koji je stojao više od 4 decenije.

Prepreke

Ipak, nijedna biografska priča ne bi bila potpuna bez nedaća, zar ne? Pa tako i ova, nakon naređanih uspeha mora naići i na koju prepreku. Krajem 2016. godine, Mark je bio u vrhunskoj formi i veoma blizu sada izjednačenog rekorda. Nažalost, umesto 5 pobeda, koliko mu je falilo za novi rekord,  dobio je 5 godina ispunjenih povredama, preranim diskvalifikacijama i opštim osećajem depresije. Mrak i sumnja volšebno su se prikrali njegovim mislima, ali nisu uspeli dalje. Mark je 2021. kao povratnik, kao neko od koga se nije očekivalo da napravi rezultat, je učinio nemoguće. A ostalo je istorija.

Njegovi problemi su kulminirali na ovogodišnjem Tour de France-u. Britanski sprinter je pretrpeo ozbiljan pad i tom prilikom je slomio ključnu kost. No, verovatno naučen prethodnim iskustvom, Mark je time što se opet vratio na stazu dokazao da ima pravi mindset. Smatra da će, tako što će podeliti svoju borbu, ohrabriti ljude i dokazati im da je sve moguće uz napor i valjan proces. A mi ga u tome bodrimo.

Njegov dokumentarni film govori o požrtvovanju, veri, uspehu, padu – a potom i ponovnom uzdizanju omogućenim zdravom verom u sebe i svoje mogućnosti. Ne znamo za vas, ali za nas je takav vid ohrabrenja, to saznanje da niste sami u problemu, jednostavno potrebno.

A kako smo vas mi samo delom uveli u priču, i nadamo se zaintrigirali, ostatak priče možete pogledati na Netflix streaming platformi.

Učitati još
Zatvori