Journal preporuka: Serija „1899“ koju možete da pogledate na Netflix striming platformi
Journal preporuka: Serija „1899“ koju možete da pogledate na Netflix striming platformi

Journal preporuka: Serija „1899“ koju možete da pogledate na Netflix striming platformi

Serija Dark bila je prva nemačka serija snimljena za striming platformu Netflix.  Ubrzo nakon premijere postavila je visoke standarde, počevši od samog koncepta i estetike sve do besprekorne glume i fantastičnog soundtracka koji je pratio svaku epizodu. Nakon dvogodišnje pauze koja je usledila po završetku treće sezone serije Dark njeni idejni tvorci bračni par Baran bo Odar i scenaristkinja Jantje Friese predano su radili na novim projektima, a prvi u nizu jeste serija 1899 koja je svoje premijerno prikazivanje doživela 17. novembra.

serija ''dark''

Misteriozni nestanak broda Prometheus

Prvi kadrovi nove nemačke serije 1899 vode nas na dugo putovanje na relaciji Evropa – Amerika tokom kojeg upoznajemo putnike sa svih strana sveta. Radnja se odvija na brodu Kerberos koji pluta na otvorenom moru i već je ta mračna atmosfera, koja se može primetiti na početku, sasvim dovoljna da zainteresuje gledaoce. Već u narednim kadrovima smenjuju se brojni likovi i svi se pitaju jedno – Gde je nestao brod Prometheus sa gotovo 1500 putnika? Naravno, to niko ne zna, a dodatnu misteriju pruža tajni signal koji posadu Kerberosa usmerava pravo do nestalog Prometheusa.

Naizgled mirno putovanje pretvara se u košmar

Upravo tada radnja postaje dinamičnija jer je brod potpuno prazan, a kao jedini preživeli pojavljuje desetogodišnji dečak koji ne zna šta se dogodilo s ostalim putnicima. Naizgled mirno putovanje pretvara se u košmar, a neobjašnjivi događaji nižu se gotovo jedan za drugim. Nakon smrti devojčice kapetan odlučuje da prekine put i okreće brod nazad. Međutim, putnici uskoro izazivaju pobunu jer mnogi žele po svaku cenu da ostave život pun tajni iza sebe i dođu u Ameriku koja za njih predstavlja novi početak. Svaki sledeći kadar unosi novu netrpeljivost među putnicima. Misteriozne smrti se nižu jedna za drugom, ali niko ne ume da objasni šta se tu zaista zbiva.

Da li je serija 1899 opravdala očekivanja?

Znali smo da serija 1899 uz veličanstvenu ekipu koja stoji iza nje mora biti u nekoj meri dobra, međutim nismo očekivali da će biti ovoliko dobra. Mešavina misterije, drame i naučne fantastike očarala nas je gotovo od početnih scena, a oduševljenje je samo dostizalo nov nivo nakon svake naredne epizode prve sezone. Evidentno je da je svaka scena u seriji dobro promišljena pre samog snimanja i autori nas pažljivo korak po korak vode na neobično putovanje prepuno tajni. Svaki kadar nosi dozu napetosti i odaje utisak da je upravo on ključan za dalji tok radnje, te je veoma bitno obratiti pažnju na sve simbole i dijaloge koji se provlače kroz seriju. Produkcija je obavila svoj deo posla na zavidnom nivou, te smo zaista uživali u osmočasovnom spektaklu. Naravno, moramo napomenuti da scenski efekti glumu ili samu radnju serije ne bacaju u drugi plan, već samo upotpunjuju vrhunski doživljaj tokom gledanja. 

Simboli koji su prisutni u seriji i nekoliko zanimljivosti

Svaka epizoda serije 1899 počinje pozadinskom pričom glavnih likova, a završava se klasičnom rok pesmom koja nagoveštava sledeću epizodu. 

U svakom segmentu serije prisutan je trougao čija simbolika dolazi iz alhemije, dok obrnuti trougao sa horizontalnom linijom predstavlja zemlju koja označava sam temelj života i rast.

Serija je na jednom mestu okupila veliki broj internacionalnih glumaca, koji sve vreme razgovaraju na svom maternjem jeziku. Zanimljivost jeste upravo to da kroz osam epizoda možemo čuti oko deset različitih jezika. 

Nemački filmski fond je uložio oko deset miliona evra u seriju 1899, a sve epizode snimljene su u filmskom studiju u kojem je korišten LED virtuelni volumen, a rotirajuća bina omogućila je snimanje iz svih uglova bez pomeranja kamere.

Glumačka ekipa

Vodeću ulogu u seriji ima britanska glumica Emily Beecham koja je sjajno donela lik doktorke Maure Franklin oko koje se odmotava cenralna radnja. Uz nju možemo videti glumce poput Andreasa Pietschamann-a koji je slavu stekao zahvaljujući seriji Dark, kao i Miguela Bernardeua kojeg smo primetili u seriji Elite gde je tumačio lik Guzmána

Serija 1899 veoma mudro kombinuje elemente stvarnog i imaginarnog, a ukoliko ste i vi spremni na psihološku igru pozivamo vas da se ukrcate na brod Kerberos.

Foto. IMDB

Učitati još
Zatvori