Journal preporuka: Misteriozna dramska serija „Why didn’t they ask Evans?“ snimljena po istoimenom romanu Agate Kristi
Journal preporuka: Misteriozna dramska serija „Why didn’t they ask Evans?“ snimljena po istoimenom romanu Agate Kristi

Journal preporuka: Misteriozna dramska serija „Why didn’t they ask Evans?“ snimljena po istoimenom romanu Agate Kristi

S obzirom da mnogi nemaju vremena, a ni strpljenja da čekaju i do godinu dana na izlazak nove sezone omiljene serije, idealno rešenje predstavljaju limitirane serije koje se mogu pogledati s uživanjem nakon napornog radnog dana. Za ovu nedelju odabrali smo trodelnu misteriju vrlo neobičnog naziva Why didn’t they ask Evans? koja je snimljena na osnovu istoimenog romana kraljice krimića Agate Kristi.

Ko je tajanstveni Evans?

Bobi Džons, bivši oficir, uživa u mirnom danu neobavezno igrajući golf. Međutim, uskoro će sve poremetiti pad čoveka s vrha litice. Čovek na samrti uz poslednji atom snage uspeva da izgovori jednu rečenicu: Zašto nisu pitali Evansa? Bobi ostaje u čudu, i zaintrigiran pronalazi samo fotografiju mlade žene u sakou tajanstvenog stranca. Mnogo toga ostaje nerešeno i pod velom misterije, a najviše od svega ko je zapravo Evans? Kako ništa ne želi da prepusti slučaju, mladi Džons poziva najbolju prijateljicu iz detinjstva Lejdi Fransis da mu pomogne oko razrešenja ove komplikovane slagalice. Tragovi ih uskoro vode do bogataškog imanja, koje krije mnoge mračne tajne. Što su bliže otkrivanju identiteta tajanstvenog Evansa, sve više rizikuju sopstvene živote.

Kako je nastala serija i ko je bio zadužen za realizaciju?

Zašto nisu pitali Evansa važi za jedan od najpopularnijih romana britanske književnice Agate Kristi, a objavljen je 1934. godine. Ovde svakako nisu prisutni poznati junaci njenih mnogobrojnih romana Herkul Poaro i gospođica Marpl, već mladić i devojka. Upravo u tome leži čar ovog dela jer se dva potpuna amatera upuštaju u istragu koja je prepuna avanture, ali i opasnosti. Interesantna činjenica u vezi sa ovom serijom jeste ta da glumac Hugh Laurie, nama dobro znan kao Dr House, stoji iza projekta kao scenarista, režiser, i izvršni producent, a pored toga njega možemo videti i u ulozi direktora psihijatrijske ustanove koji je ključan za razrešenje zločina.

Romani Agate Kristi

Poslednih godina gotovo je postao trend da se romani Agate Kristi adaptiraju kao bioskopski blokbasteri (ovde prvenstveno mislim na filmove Ubistvo u Orijent Ekspresu i Smrt na Nilu) i uz te brojne modernizacije priče, raskošne enterijere i kostime postaju potpuno lišeni originalnosti. U slučaju serije Why didn’t they ask Evans da se primetiti već od prve scene, pa do one poslednje, kako se Laurie potrudio da njegova adaptacija ostane potpuno verna knjizi. Tome su umnogome doprinele magične lokacije Velsa zahvaljujući kojima gledaoci imaju osećaj da su zaista otputovali u prošli vek i tako bez ikakvog ometanja mogu uz glavne junake postepeno razrešiti slučaj.

Ko čini glumačku postavu i gde je sve snimana serija?

U glavnim ulogama možemo videti brojna poznata imena, počevši od Lucy Boynton (široj publici poznata po ulozi u filmu Bohemian Rhapsody), koja tumači lik Fransis, zatim Will Poulter koji je dočarao lik Bobija Džonsa, a u jednoj epizodi pojavljuje se i Emma Thompson. Većina scena snimljena je u zalivu Tri litice u Velsu, i raskošnom krajoliku lučkog grada Svonsi.

Gde možemo pogledati sve epizode serije?

Sve epizode serije Why didn’t they ask Evans? dostupne su na striming servisu Pickbox NOW, a ujedno se mogu naći na brojnim online sajtovima.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori